Ужасяващо слънчево изригване заплашва Земята, градовете остават без ток

Снимка: Архив

Има опасност от ужасяващо слънчево изригване над Земята, което ще бъде стотици или дори хиляди пъти по-силно от досегашните явления, смята шефът на националната астрономическа обсерватория на Рожен Николай Петров. Според него по време на толкова силен катаклизъм металът се топи, а трафопостовете буквално горят, като се получава пренапрежение в елмрежата.

Никой обаче не може да прогнозира кога и къде точно ще се случи чаканото бедствие. Знаят се само последствията - прекъснати комуникации и електропроводи на площ до цял континент, казва Петров, цитиран от вестник "Преса".

"Върху хората едва ли ще има пряко въздействие, макар някои да се влияят от изригванията. НАСА съобщи неотдавна, че на 22 септември се очакват магнитни бури, но те не са опасни", категоричен е Петров.

"Притеснителен е фактът, че градовете ще останат без електричество, телефони, интернет, радио и телевизия", споделя той.

Според него няма цикличност при слънчевите изригвания. Последното по-силно от обичайните избухвания е било през 1989 г., когато канадският град Квебек остана без ток. В исторически план най-силното слънчево изригване е отчетено през далечната 1759 г. и е регистрирано от случаен наблюдател.

Колеги на Петров обаче твърдят, че ако се съди по увеличаващата се ивица на Слънцето, смятана за гигантска пукнатина, бедствието може да ни сполети в периода от следващата седмица до края на октомври, твърдят специалисти.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

47
Iavno triabva da pomislim za malko hrana i voda, i topli drehi i odeala v zapas - za vseki sluchai, i da se pomolim vsichki- Bog da pazi Bulgaria i Bulgarite, zashtoto ne se znae, kakvo chaka chovechestvoto v blizko badeshte!!!!!!!

2
Явно трябва да се мисли,за противослънчев.а не противоракетен щит...

5
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1503902 - в старанието си да предложите прочитен материал - не просто повтаряте изтъркани истории, но и изопачавате научни факти. Магнитните аномалии на Слънцето предизвикват изригвания, а трафопостовете се повреждат именно заради индуцираното напрежение в далекопроводите. Елементарна физика. Заредените частици от слънчевата корона взаимодействат с магнитното поле на Земята, и се получават осцилации. Проводниците на далекопреносните мрежи се оказват разположени в променливо магнитно поле, т.е. ефект на динамо. ... Но и с прогнозирането малко бъркате. Слънчевият вятър се движи със скорост от 500-800 км/сек, а светлината - с 299792.458 км/сек. във вакуум. Т.е. светлината от Слънцето пристига до нас за 8:20 минути, а слънчевия вятър за около 50-80 часа. Изригването може да се види много преди да е пристигнало до Земята.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Да се погрижим за здравето на цялото семейство, съхранявайки стволови клетки

Д-р Емил Филипов е акушер-гинеколог с 30-годишен стаж. Главен асистент от 1994 г. в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София. Има над 30 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология.

Край на опашките за лъчелечение в Онкологията

Досега пациенти чакаха по 3 месецаБолницата пуска поетапно 3 модерни високоенергийни апарата до януари Преди 8 г. пациентка в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София е

Протеин дълбоко в мозъка причинява мигрените

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, но базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist. Сега изследователи са открили,

Децата и възрастните най-често развиват усложнения след грип

Под 3% са се ваксинирали срещу грип през миналата година, което критично малко на фона на препоръките за имунизация на възрастните над 65 години, децата и хората с хронични заболявания, съобщи проф.

120 000 българи са останали напълно без зъби

120 хиляди са българите, които са останали напълно без зъби, Умъртвяването на зъбите е една от грешките при лечението на пациентите. Това заяви пред БНР проф.

Слагат таван на доплащанията за хапчета

Таван на доплащането за лекарства по здравната каса предвижда наредба на здравното министерство, съобщава в. "Стандарт". Ще вадим от джоба си до 50% от цената на най-евтиното хапче,

5 храни за силен имунитет в сезона на грипа

Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни,