Хляб от древното жито лимец и смлени рози ще приготви в неделя на тържествата за Еньовден на Етъра край Габрово шефът на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов.
В пещта на Самарджийската къща той ще опече питка, каквато били яли и фараоните, и траките, че и хан Аспарух.
Лимецът ще стане стратегическа култура и ще бъде засят в Балкана един ден, убеден е Елмазов. Той иска да реабилитира древното жито, което е датирал на възраст отпреди поне 17 000 години.
Лимецът не е претърпял мутация и генетични промени и като храна лекува, пише билкарят в своя книгата. В нея той описва чудодейните му свойства. За доказателство Елмазов е заснел с Кирлианова фотография енергийното поле на лимеца. Той признава, че хлябът излиза скъпичко - 6 лева самуна, но засища и е изключително полезен.