Археолози разкриха първото епископско погребение

Велики Преслав Снимка: Уикипедия, архив

Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав.

Голяма находка от сектора на дворцовата църква е първото до този момент известно епископско погребение, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

"Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Овчаров.

"От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той.

"До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров.

"Излезе виден гроб - зидана гробница, в която човекът вътре е сложен в полуседнало състояние. В такъв вид трупът се разполагат само в епископските гробници от Средновековието и от по-късната епоха. Имаме такива примери и от Велико Търново, от Арбанаси, от Кърджали, от Мелник и т.н. Тези находки са изключително впечатляващи предвид сравнително малкото средства, които се инвестират в нашата стара столица през последните 1-2 години. Пожелавам на Велики Преслав, който през IX-X век е бил един от най-големите градове, вторият по големина в Европа, действително да бъде разкрит и експониран."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Златото на цар Шишман било заровено в Кайлъка

Цялата от чисто злато и пълна догоре с жълтици, колесницата на цар Иван Шишман призрачно се появява в пещера в Кайлъка. “Според османските хроники Шишман е обезглавен на 3 юни 1395 г.

Работни места обеща кандидатът на ДПС в Белица

Създаването на работни места е основен приоритет в управленската ми програма. Това заяви кандидатът на ДПС за кмет на Белица Радослав Ревански. Той подари над 300 рози на дамите от с. Краище.

Съдебна битка за прочутия храм в Добърско

Неврокопска митрополия води дело, за да стопанисва уникалния храм "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско, пише в. "Стандарт".

Тежка катастрофа във Варна

Тежка катастрофа с няколко коли е станала на светофара след "Пикадили парк" във Варна, след кръговото на почивка в посока "Златни пясъци", съобщи petel.bg.

Цветанов и Цачева: Проф. Стойков трябва да повтори мандата в Плевен, за да има още по-видими резултати (ОБЗОР)

“Отиваме на тези избори, за да победим. Проф. Димитър Стойков трябва да повтори кметския мандат в Плевен, защото успя да стабилизира общината.” Това заяви зам.

70 000 видяха чудесата на БГ Лувъра за 4 месеца

70 000 посетители видяха съкровищата на Национална галерия "Квадрат 500" от началото на нейното откриване в края на май. Експонатите в БГ Лувъра показват българското изкуство в съизмеримост с

36 300 българи ударени от тавана на пенсиите

Над 36 000 българи са ощетени от ограничения размер на пенсиите у нас, става ясно от данни на НОИ, предоставени на "Телеграф".  Всички те би трябвало да вземат по-висока пенсия, но заради т.нар.