Археолози разкриха първото епископско погребение

Велики Преслав Снимка: Уикипедия, архив

Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав.

Голяма находка от сектора на дворцовата църква е първото до този момент известно епископско погребение, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

"Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Овчаров.

"От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той.

"До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров.

"Излезе виден гроб - зидана гробница, в която човекът вътре е сложен в полуседнало състояние. В такъв вид трупът се разполагат само в епископските гробници от Средновековието и от по-късната епоха. Имаме такива примери и от Велико Търново, от Арбанаси, от Кърджали, от Мелник и т.н. Тези находки са изключително впечатляващи предвид сравнително малкото средства, които се инвестират в нашата стара столица през последните 1-2 години. Пожелавам на Велики Преслав, който през IX-X век е бил един от най-големите градове, вторият по големина в Европа, действително да бъде разкрит и експониран."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Цветанов кани на своя юбилей с "бюлетина" с номер 50

Зам.-председателят на ГЕР Цветан Цветанов празнува тематично 50-годишния си юбилей. Поканата за гостите на празненството му е под формата на бюлетина с номер 50, съобщи bTV.

Йордан Цонев: Цветан Василев е управлявал банката си като финансова пирамида

Източването на КТБ е в такива колосални размери и по толкова брутален начин, че каквото и да кажеш за това е слабо. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев и член на временната комисия,

Борисов: Спирам обществена поръчка за кетъринг на „Авиоотряд 28“

Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във "Фейсбук".

Убитата Леонтиева довела сина си Никита в България, за да му даде европейско образование

Детският омбудсман на Русия Павел Астахов съобщи в Туитър още подробности за семейството на Анна Леонтиева и сина й Никита, които бяха намерени убити в България.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Неделино

Смолянският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов, съобщи Нова тв. Сред основните мотиви на съда са, че ако той остане на длъжност,

Калфин: 57 години е средната възраст на пенсиониране за миналата година

Масово хората се пенсионират по болест. Това показват анализите, които правим. Тук идва място на темата за ТЕЛК-овете, но това ще се коментира още с министър Москов.

Главсекът на МВР: Още не знаем категорично дали убитите са Анна и Никита

"Пуснахме снимките на Никита Леонтиев и майка му Анна Леонтиева в медиите, защото има голяма степен на вероятност те да са жертви на тежко престъпление.