Археолози разкриха първото епископско погребение

Велики Преслав Снимка: Уикипедия, архив

Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав.

Голяма находка от сектора на дворцовата църква е първото до този момент известно епископско погребение, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

"Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Овчаров.

"От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той.

"До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров.

"Излезе виден гроб - зидана гробница, в която човекът вътре е сложен в полуседнало състояние. В такъв вид трупът се разполагат само в епископските гробници от Средновековието и от по-късната епоха. Имаме такива примери и от Велико Търново, от Арбанаси, от Кърджали, от Мелник и т.н. Тези находки са изключително впечатляващи предвид сравнително малкото средства, които се инвестират в нашата стара столица през последните 1-2 години. Пожелавам на Велики Преслав, който през IX-X век е бил един от най-големите градове, вторият по големина в Европа, действително да бъде разкрит и експониран."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Небивала охрана пази задържаните от акцията на ДАНС в съдебната зала в Пазарджик при определяне мерките им за неотклонение

Повече от дузина полицаи пазят задържаните при акцията на ДАНС, която се проведе във вторник в Пловдив, Хасково и Смолян, в съдебната зала на Окръжния съд в Пазарджик, където в 18,

Заради Слави Бинев Христо Мутафчиев ще се оплаче в ЕК от дискриминация

“Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК

И великденски добавки за пенсионерите догодина

Правителството обмисля възможността пенсионерите да получат и великденски добавки през 2015 г., след като вече бяха одобрени по 40 лв. за Коледа, но само за тези с пенсии до 286 лв.

Автобус на градския транспорт прегази пешеходец в София

Пешеходец на средна възраст е бил отнесен от автобус 83 в София, съобщи "Блиц". Инцидентът е станал около 19 часа на кръстовището на столичните булеварди "Константин Величков" и "Тодор Александров".

Министър Вучков: Ще кажа за случая "Лясковец" на закрито заседание на парламентарната комисия, ако ме питат

„Поздравих ген. Атанасов с избирането му за председател на комисията в парламента, на която ще се отчитам най-редовно. Ако депутатите настояват и внесат искане за информация по „случая Лясковец“,

Отказаха 150 хил. лева обезщетение на жена с изгорели крака от минерални извори

Млада жена от Видин, която си изгори краката и ръцете в горещите минерални извори в м. Рупите край Петрич, няма да получи обезщетение на претърпените болки и страдания.

Едно и женско и две мъжки са лъвчетата, които са родиха във Варна

Вече е известен полът на трите лъвчета, които се родиха през октомври в зоопарка във Варна. Това съобщи за Фокус Иванка Стоянова, директор на зоологическата градина.