Археолози разкриха първото епископско погребение

Велики Преслав Снимка: Уикипедия, архив

Археолози откриха първия известен гроб на епископ или митрополит от първата половина на XIII век във Велики Преслав.

Голяма находка от сектора на дворцовата църква е първото до този момент известно епископско погребение, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

"Това погребение на епископ не е от царския период от IX-X век, а от XIII век. След превземането на Велики Преслав от византийците градът е преименуван на името на императора победител Йоанополис - Йоанопол, а в края на XII век той е обратно върнат в границите на българската държава. Тогава в него се заселва един от двамата братя Асен и Петър - в случая става дума за Петър, на чието име Преслав е назован „Петрова земя"", обясни проф. Овчаров.

"От тогава нататък, макар вече Велики Преслав да не е столица, той става една от най-важните митрополии на България. Митрополитът на Велики Преслав винаги се назовава първопрестолен, т.е. първи след патриарха във Велико Търново", каза още той.

"До този момент ние знаехме доста неща за историята на Велики Преслав от XIII век, но нямахме погребение на епископ, митрополит, владика от това време. Сега излезе такова погребение в близост до дворцовата църква, която явно е била използвана през XIII век отново като най-важна църква на града", допълни проф. Овчаров.

"Излезе виден гроб - зидана гробница, в която човекът вътре е сложен в полуседнало състояние. В такъв вид трупът се разполагат само в епископските гробници от Средновековието и от по-късната епоха. Имаме такива примери и от Велико Търново, от Арбанаси, от Кърджали, от Мелник и т.н. Тези находки са изключително впечатляващи предвид сравнително малкото средства, които се инвестират в нашата стара столица през последните 1-2 години. Пожелавам на Велики Преслав, който през IX-X век е бил един от най-големите градове, вторият по големина в Европа, действително да бъде разкрит и експониран."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Виж теста от матурата по немски език и верните отговори

Виж теста от матурата по немски език и верните

Виж теста от матурата по руски език и верните отговори

Виж теста от матурата по руски език и верните

Вижте теста от матурата по френски език и верните отговори

Вижте теста от матурата по френски език и верните

Вижте теста от матурата по английски език и верните отговори

Вижте теста от матурата по английски език и верните

Юнкер към Орбан: Привет, диктаторе!

„Привет, диктаторе!” били думите, с които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравил днес на срещата на Европейския съюз в Рига унгарския премиер-популист Виктор Орбан,

Проф. Танев: МВР да каже имало ли е теч на информация за матурите и ще съм спокоен

Докато МВР не каже дали е възможно изтичане на информация за матурите или не, аз няма да бъда спокоен. Фактът е, че пред мен генерираха темата. Това заяви пред журналисти министърът на образованието

Москов: Ще пишем заедно с лекарите закона, но не отстъпвам за лечението

Разбрахме се с колегите от Онкодиспансера и многопрофилната болница в Русе, че ще пишем заедно, по конкретен начин, текстовете в проектозакона, свързани с начина,