Годжи бери = 252 години живот

Ако искате да доживеете до 252 години, яжте годжи бери по примера на Ли Цин Юен, който е доживял до толкова според легендите.

Днес със сигурност е доказано, че плодът годжи бери е адаптоген с комбиниран терапевтичен ефект. Това го прави изключително търсен и предпочитан през последните две десетилетия в Европа и зад Океана. У нас годжи берито набира популярност и се продава в биомагазините като опакован сушен плод. Производителите на биопродукти предлагат производни на плода под формата на кисели млека, пюрета, семена, натурални сокове, кексове.

Небивалият интерес към плода е заради неговите силни антиоксидантни свойства.
Заради голямото количество полизахариди плодът има лековити свойства. Доказано е благотворното му влияние при сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите, включително и глаукома, смущения на нервната система. Препоръчва се и като превенция срещу раковите заболявания. Годжи берито се смята за активен имуностимулант, който подобрява метаболизма и спомага за сваляне на килограми, както и бори целулита. Плодът забавя процесите на стареенето, помага при високо кръвно налягане и различни алергии. Препоръчва се при умора, замаяност, шум в ушите, дефицити в паметта.

От листата на растението и от кората на корените му китайците правят чай, който според източната традиционна медицина потиска действието на човешките патогенни бактерии и гъбички. Най-колоритната част за годжи берито, за която обаче няма сериозни научни изследвания, е, че плодът стимулира мъжката ерекция.

Още от древността растението е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода са, че расте в полите на Хималаите и е отглеждан от китайците 5000 г. пр. н. е. Днес има плантации в Югоизточна Европа и Азия. В Китай е известно, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Най-старата книга, в която се разказва за качествата на плодовитото дръвче, е написана 100 години преди Христа. В нея се твърди, че плодът подхранва кръвта, обогатява Ин, тонизира бъбреците и черния дроб и овлажнява белите дробове.

Плодовете, които се отглеждат в областта Нинксия близо до плодородните земи на Жълтата река, се смятат за най-качествените в цял Китай. Местните ги наричат "червените диаманти". Традиционните китайски лечители ползват реколти само и единствено от този регион. Иначе огромни плантации над 1000 декара има и в други региони на Централен и Западен Китай.

Плодът на растението е много крехък и брането му е деликатна задача. Реколтата се обира само на ръка. За съжаление почти никога плодът не може да бъде намерен в свежа форма.

Предназначените за недиректна консумация плодчета се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация чрез топлинни потоци. Не е за вярване, но агрономи твърдят, че годжи берито е роднина на картофа и принадлежи към семейство картофови. Към него спадат още доматът, чушките и чилито. Годжи берито има червеникавоованжев цвят, приятен плътен вкус и за да се запази плодът, се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Познавачите обаче разказват, че плодът може да предизвика диария, газове и подуване на корема. Затова съветват да не се прекалява с консумацията на дневната норма, която е 30 грама. Годжи бери може да се консумира и от деца над 5 години.

Сухите плодчета могат да се ядат с мюсли, овесени ядки, потопени в запарка за чай, с кисело мляко или в кексове, като добавки в екзотични салати и други.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

27
Абсолютно съм съгласна :) Това на снимката дори съм почти сигурна, че е добрепознатия в България Глог или Глогинка, както го наричат в някои области (северна България).

29
ГОСПОЖА ВЕНЕЛИНА, ФОТОГРАФИЯТА Е НА ВСИЧКО ДРУГО,НО НЕ И НА ГОДЖИ БЕРИ. МОЯТА ФИРМА ПРОИЗВЕЖДА ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ И АЗ ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВАВЪПРОС. МИЛКО МОЛЛОВ

Добави коментар

Добави коментар

Убиха глиган чудовище

Най-големият глиган, удрян в Западна Стара планина през последните години, падна повален от пушката на таксиджия. Ловецът Дилян Кандов оцеля по чудо от глигите на раненото двуметрово прасе.

Селски бухтички

Необходими продукти: яйца - 3 бр.; кисело мляко - 1 кофичка; сода бикарбонат - 1 с. л.; брашно - колкото поеме Приготвяне:Първо пресяваме брашното, за да влезе въздух,

Как да се сушат червени домати

От няколко години сушенето на домати започна да се практикува и от нашите домакини. В Западна Европа те са много разпространени и се използват при приготвяне на пасти и други ястия.

Гълтайте живи охлюви, премахват язва

Гълтането на 3-4 живи охлюва еднократно е изпитана рецепта при гастрит и язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Слузта на охлювите калцира раните.

Как да стане второ вино... и второ бяло вино

Читателката на "Български фермер" Василия Александрова от Петрич желае да напишем как да се направи второ вино, което се нарича още петиот, защото виното, което е направила е малко.

Лечение на кокоши трън

Причина за образуване на кокоши трън е вирус, наричан човешки папилома вирус. Най-често кокоши трън е възможно да се появи по пръстите на ръцете и краката и по рядко се появява по стъпалата и глезена,

Пиявиците изпиват много болести

В слюнката им има 180 полезни вещества Пиявицата е жива фармацевтична фабрика. Тя впръсква чрез слюнката си в тялото на болния цяла гама биологично активни вещества и ферменти.