Годжи бери = 252 години живот

Ако искате да доживеете до 252 години, яжте годжи бери по примера на Ли Цин Юен, който е доживял до толкова според легендите.

Днес със сигурност е доказано, че плодът годжи бери е адаптоген с комбиниран терапевтичен ефект. Това го прави изключително търсен и предпочитан през последните две десетилетия в Европа и зад Океана. У нас годжи берито набира популярност и се продава в биомагазините като опакован сушен плод. Производителите на биопродукти предлагат производни на плода под формата на кисели млека, пюрета, семена, натурални сокове, кексове.

Небивалият интерес към плода е заради неговите силни антиоксидантни свойства.
Заради голямото количество полизахариди плодът има лековити свойства. Доказано е благотворното му влияние при сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите, включително и глаукома, смущения на нервната система. Препоръчва се и като превенция срещу раковите заболявания. Годжи берито се смята за активен имуностимулант, който подобрява метаболизма и спомага за сваляне на килограми, както и бори целулита. Плодът забавя процесите на стареенето, помага при високо кръвно налягане и различни алергии. Препоръчва се при умора, замаяност, шум в ушите, дефицити в паметта.

От листата на растението и от кората на корените му китайците правят чай, който според източната традиционна медицина потиска действието на човешките патогенни бактерии и гъбички. Най-колоритната част за годжи берито, за която обаче няма сериозни научни изследвания, е, че плодът стимулира мъжката ерекция.

Още от древността растението е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода са, че расте в полите на Хималаите и е отглеждан от китайците 5000 г. пр. н. е. Днес има плантации в Югоизточна Европа и Азия. В Китай е известно, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Най-старата книга, в която се разказва за качествата на плодовитото дръвче, е написана 100 години преди Христа. В нея се твърди, че плодът подхранва кръвта, обогатява Ин, тонизира бъбреците и черния дроб и овлажнява белите дробове.

Плодовете, които се отглеждат в областта Нинксия близо до плодородните земи на Жълтата река, се смятат за най-качествените в цял Китай. Местните ги наричат "червените диаманти". Традиционните китайски лечители ползват реколти само и единствено от този регион. Иначе огромни плантации над 1000 декара има и в други региони на Централен и Западен Китай.

Плодът на растението е много крехък и брането му е деликатна задача. Реколтата се обира само на ръка. За съжаление почти никога плодът не може да бъде намерен в свежа форма.

Предназначените за недиректна консумация плодчета се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация чрез топлинни потоци. Не е за вярване, но агрономи твърдят, че годжи берито е роднина на картофа и принадлежи към семейство картофови. Към него спадат още доматът, чушките и чилито. Годжи берито има червеникавоованжев цвят, приятен плътен вкус и за да се запази плодът, се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Познавачите обаче разказват, че плодът може да предизвика диария, газове и подуване на корема. Затова съветват да не се прекалява с консумацията на дневната норма, която е 30 грама. Годжи бери може да се консумира и от деца над 5 години.

Сухите плодчета могат да се ядат с мюсли, овесени ядки, потопени в запарка за чай, с кисело мляко или в кексове, като добавки в екзотични салати и други.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

27
Абсолютно съм съгласна :) Това на снимката дори съм почти сигурна, че е добрепознатия в България Глог или Глогинка, както го наричат в някои области (северна България).

29
ГОСПОЖА ВЕНЕЛИНА, ФОТОГРАФИЯТА Е НА ВСИЧКО ДРУГО,НО НЕ И НА ГОДЖИ БЕРИ. МОЯТА ФИРМА ПРОИЗВЕЖДА ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ И АЗ ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВАВЪПРОС. МИЛКО МОЛЛОВ

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Как да накараме децата да ядат зеленчуци

Учени са открили, че от вкуса на зеленчуците зависи дали децата да ги харесват, или не ги харесват. При направено проучване става ясно, че ученици от Масачузетс са изяждали 30% повече зеленчуци,

Последствията от атеросклерозата може да са фатални

Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените

Билки помагат при възпалени стави

Артритът е заболяване, което се развива стадийно, затова при много от пациентите болезнеността временно преминава, без да е необходимо прилагането на лечебна терапия.

Промените в климата ще се отразят на храната ни

Австралийските учени от университета в Мелбърн съставиха списък на хранителните продукти, които ще се повлияят от промените в климата. Акцентът на изследванията е в Австралия,

Кората на банана е по-богата на калий, полезна е и за очите

Макар да не е популярна практика на Запад и за нас, азиатците консумират и кората на банана – не в суров вид, а преминала през топлинна обработка. Бананът съдържа витамините B6 и B12, магнезий, калий,

Пиенето на алкална вода предпазва от най-тежките заболявания

Алкалната вода подобрява обмяната на веществата, укрепва имунитета, забавя процесите на стареенето, намалява риска от отравяния и злокачествени образувания. 80% от състава на нашия организъм е вода.

Ракът като дефицит на витамин B17!

Въпреки че много алтернативни лечения за рак са показали успех през годините, имало е твърде малко дискусии относно възможните начини за предотвратяване или подтискане на рака,