Рашидов договори Кралските зали на Лувъра за български експонати

Мишел Франк, Вежди Рашидов, Марин Райков, Павел Васев Снимки: Министерство на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра договориха през 2015 г. България да покаже в Кралските зали на Световния музей най-ценните си експонати от византийското изкуство, а през 2016 - оригинални образци на ислямски ръкописи от фонда на Народната библиотека в София.

Късметът на представянето на българските съкровища в Лувъра е, че всички, които влизат в Световния музей, ще могат да видят уникалното наследство на България, тъй като експозицията ще е на най-централното място, в прочутата Кралска зала на седемте камини.

С тези думи Анри Лоарет, президент на Лувъра, посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция, съобщиха от Министерство на културата. На срещата присъства и българският посланик в Париж Марин Райков. Тук бе и целият екип на Анри Лоарет.

Световният Музей ще покаже през пролетта на 2014 г. една необикновена изложба на тракийското ни злато и това се случва благодарение на личните усилия на министър Рашидов, който осигури преди месеци 5-годишно Споразумение на България с Лувъра.

Специален българо-френски научен комитет ще подготви в детайли първото в историята на страната ни представяне на България в Лувъра. След 8 седмици у нас пристига Жан-Люк Мартинез, директор на департамента за антично изкуство на Лувъра, за да види на място в София и в музеите ни в страната десетките артефакти, които ще бъдат включени в изложбата. Един от акцентите може да бъде наследството на Севт III.

Вежди Рашидов благодари на Анри Лоарет за предложената цялостна концепция за експозицията. Необикновеното на българската изложба е, че съкровищата ще бъдат експонирани по начин, който да показва, че Тракия е била земя на изключително ценен обмен между цивилизациите, обясни пред министър Рашидов Анри Лоарет.

Неговият екип ще намери във фондовете на Лувъра всички творби, които изобразяват наследството на траките и платната ще бъдат показани успоредно с голямата българска изложба. Предстои изработването на оригинален каталог на представянето на България, предназначен за френската публика. Министър Рашидов, подкрепен от посланик Райков, постигна с Лоарет договореност през пролетта на 2014 г. при откриването на българската изложба в Залата на седемте камини в друга известна зала на Лувъра, наречена Аудиториум, най-известните български учени да представят свои презентации за българското историческо и културно наследство.

В края на срещата Лоарет потвърди желанието на Лувъра да покаже своя колекция в България също през пролетта на 2014 г., точно в месеците, когато България гостува в Световния музей. "Поздравявам министър Рашидов за европейските проекти на Министерството на културата и за дадения от него старт за изграждането на Национален музеен комплекс на България в центъра на София", заяви Анри Лоарет. Той смята за напълно логично Лувърът да покаже своя колекция в България именно в нашия най-нов музей в кв. 500 в центъра на София, както и в ремонтираните сгради на НХГ.

Вежди Рашидов подари на Лоарет красиво издание на безценната Манасиева хроника, а Лоарет му поднесе два от най-ценните каталози на Лувъра.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

"Човекът Ла Манча" пристига в НДК

Билетите за известния мюзикъл са вече в продажба Орлин Горанов и Мариан Бачев ще се превъплътят в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса в бродуейския мюзикъл “Човекът от Ла Манча”,

Александър Морфов подаде оставка, обявяват конкурс за директор на Народния театър

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов днес подаде молба да бъде освободен от поста. Министерството на културата ще обяви в понеделник – 7 септември конкурс

В памет на големия оперен певец Николай Гюзелев - концерт и изложба

Анна-Мария Гюзелева ще чете стихове от новата си стихосбирка "А душата си знае...", посветена на именития бас Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия” с подкрепата на Министерството на

Феноменът Къмбърбач в шедьоври от “Киномания 2015” в НДК

На 12 ноември годишното издание на Киномания тръгва с прожекция едновременно в НДК и на голям екран в Париж до Триумфалната арка, където се откриват Дните на българското кино във френската столица.

Теодосий Спасов и индийски изпълнител на табла с общ концерт

Теодосий Спасов и индийски изпълнител на табла с общ концерт на 7 септември в столичен клуб. Най-известният ни кавалджия направи трио “Пулс” с пианиста Димитър Бодуров и Сандип Батачаря,

Идват 130 творби на Кристо - и прочути, и проекти за опаковки

Световноизвестният художник лично контролира наредбата и финансира изложбата “Кристо и Жан-Клод: графики и обекти” е първата изложба на двамата художници в България.

Категорично е потвърдена автентичността на Панагюрското златно съкровище

Най-новите исторически и научни изследвания, събрани в книга Най-новата книга на Националния исторически музей /НИМ/ и издателство “Уникарт” е посветена на най-популярното ни тракийско съкровище –