Готвенето не е само ежедневен навик, който ни поддържа физически.
То има и еволюционно значение - помогнало е за развитието на човешкия мозък и е допринесло за възникването на религиите и културата.
До този извод са стигнали бразилски учени, цитирани от "Дейли мейл".
Три ранни човешки вида - Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei, са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.
Прекият предтеча на съвременния човек Homo erectus, който живял преди 1,8 милиона години, открил готвенето.
Това съкратило значително времето за консумация и освободило повече часове за социално общуване и креативна дейност. Така готвенето допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове.
Големите маймуни като горилите прекарват между 8 и 10 часа в хранене.
Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те щяха да отделят още 2 допълнителни часа за ядене.
Готвенето е довело до възникването на сечивата, културата и цивилизацията като цяло.