Крем "Дипломат" с коняк - приготвянето му изисква внимание и търпение, но е много вкусен

Готовият резултат. Поднесете с чаша коняк. СНИМКА: 24 Часа

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.


КОЙ ГОТВИ
Изключително изискан десерт предлага коректорката Людмила Димитрова. Неслучайно се нарича "Дипломат" - поднася се на елитни приеми. Особено пикантен го правят няколкото лъжички ром или коняк.

ПРОДУКТИ
1 л прясно мляко
350 г захар
10 яйца
2 с.л. брашно
2 с.л. желатин
3-4 с.л. какао
2 ванилии
ром или коняк
орехи, бадеми, лешници - счукани - 1 ч.ч.
масло за намазване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме млякото. В 3/4 от него разтваряме захарта.


Разбиваме десетте жълтъка с останалото мляко. Двете смеси бъркаме на слаб огън до сгъстяване. Прибавяме разтворения във вода желатин и ванилиите.

Отделяме 1/3 от сместа. Добавяме какаото и няколко лъжички коняк.

Разбиваме 10-те белтъка на сняг. Прибавяме ги пропорционално и в двете смеси. Разбъркваме леко.

Сипваме последователно от едната и от другата смес в намазана с масло форма. Между тях поръсваме ядките. Изстудяваме в хладилника. Щом се стегне добре, потапяме за секунди формата в гореща вода и обръщаме в подходяща чиния.

Съвет - може да се насипе и в отделни купички вместо във форма.

Ретро - Ако ползвате като ядки бадеми, ще си спомните времето, когато в Руския клуб в София приготвяха великолепния бадемов крем. Вкусът е почти същият.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Зеленчукови рулца със сирене

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Пилешко в сач под капак

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Чеснова пърленка с кашкавал

КОЙ ГОТВИ Маргарита Димитрова предлага комбинация между чеснова и кашкавалена пърленка. ПРОДУКТИ 130 г брашно 5 г мая 80 мл хладка вода 1 с.л. олио 1 к.л. сол 1 к.л. захар 1 с.л. олио 1 по-

Кристина Димитрова пие по литър чай всеки ден и яде лъжица ленено семе

Кристина Димитрова може и да не готви много често, но събира рецепти от 5-6 г. И от колеги, приятели, изрезки от списания. Натрупала е вече цяла папка. Но още не ги е изпробвала, защото няма много сво