Крем "Дипломат" с коняк - приготвянето му изисква внимание и търпение, но е много вкусен

Готовият резултат. Поднесете с чаша коняк. СНИМКА: 24 Часа

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.


КОЙ ГОТВИ
Изключително изискан десерт предлага коректорката Людмила Димитрова. Неслучайно се нарича "Дипломат" - поднася се на елитни приеми. Особено пикантен го правят няколкото лъжички ром или коняк.

ПРОДУКТИ
1 л прясно мляко
350 г захар
10 яйца
2 с.л. брашно
2 с.л. желатин
3-4 с.л. какао
2 ванилии
ром или коняк
орехи, бадеми, лешници - счукани - 1 ч.ч.
масло за намазване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме млякото. В 3/4 от него разтваряме захарта.


Разбиваме десетте жълтъка с останалото мляко. Двете смеси бъркаме на слаб огън до сгъстяване. Прибавяме разтворения във вода желатин и ванилиите.

Отделяме 1/3 от сместа. Добавяме какаото и няколко лъжички коняк.

Разбиваме 10-те белтъка на сняг. Прибавяме ги пропорционално и в двете смеси. Разбъркваме леко.

Сипваме последователно от едната и от другата смес в намазана с масло форма. Между тях поръсваме ядките. Изстудяваме в хладилника. Щом се стегне добре, потапяме за секунди формата в гореща вода и обръщаме в подходяща чиния.

Съвет - може да се насипе и в отделни купички вместо във форма.

Ретро - Ако ползвате като ядки бадеми, ще си спомните времето, когато в Руския клуб в София приготвяха великолепния бадемов крем. Вкусът е почти същият.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Пилешко руло със сушени домати

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Стефан Рядков слага кочан царевица в киселото зеле, за да се газира армеята

В семейството на Стефан Рядков всички са почитатели на лютото. Затова подправката, която си донесли от о. Хайнан – най-южната точка на Китай, им се усладила страхотно.

Мозък по шопски

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъстра есенна салата

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пилешки крилца "3 лъжици"

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Звезди от “Ахат” е майстор на шпикованата плешка и мексиканската закуска

Преди време Звездомир Керемидчиев и сестра му решили да си сготвят нещо. Той купил бутертесто, а тя предложила да го напълнят. Така се родила рецептата за лазаня с бутертесто, пилешко, лук,

Бърза закуска със слънчогледови семки

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,