Стефан Бакалов за осъдените в Малайзия: Виагра не се пренася в куфар с двойно дъно

Eдиният от задържаните - Иван Костов

Когато пренасяш нещо незаконно, със сигурност поне предполагаш за това. Това каза началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на летище София Стефан Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той не се ангажира с категорично мнение дали осъдените на смърт българи в Малайзия - Иван Киров и Георги Бакалов, са знаели, че пренасят метамфетамини, а не виагра, както те твърдят, че са мислели. "Със сигурност са знаели, че пренасят нещо незаконно. Виаграта не е забранена, за да бъде укривана в двойно дъно на куфар, както е в техния случай", посочи Бакалов.

Той се надява дипломатическите совалки да помогнат на двамата осъдени българи в Малайзия. Бакалов призова българските граждани, когато пътуват в чужбина, най-малкото да се запознаят с това какви са наказанията за пренасяне на наркотици.

Възможно е наркотичното вещество да е поставено от друг човек и пренасящият да не знае какво носи, каза експертът по повод случая с Гълъбин Боевски. Но това е 1% от всички случаи, в останалите пренасящите знаят какво носят или поне приблизително са наясно.

При пътуване в чужди държави със строго законодателство по отношение на наркотиците, трябва да се внимава много, каза експертът. В Европа мерките са едни, в Азия - доста по-различни.

Мулетата и техните поръчители са много изобретателни, твърди Бакалов. Непрекъснато се появяват нови методи на пренасяне - последният е направата на колелцата на куфари от кокаин или изливането на цели стени на куфари от кокаин, който почти няма разлика на вид с пластмасата.

Друг нов номер е при "гълтачите" - те приемат вече течен наркотик, който се открива много по-трудно на рентгените. Но и на това има противодействие.

Опитите за пренасяне на наркотици не престават, твърди експертът. Имаме 35 случая за последните 10 месеца с опити за пренасяне на наркотик на летище София, които сме предотвратили.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

27 са мълчаливците в 42-то Народно събрание

27 народни представители нито веднъж не са се престрашавали да вземат думата от трибуната на 42 Народно събрание за близо година работа. Това показва справка на Народното събрание,

Борисов: Тези, които се целуваха в неделя, ще се целунат и на 6 август

Само народът казва кой и как да управлява. Отново е възможно тези, които се целуваха в неделя, да се целуват и на шести август. Те само проформа така играят. На шести пак ще се целуват.

Заради строежа на метрото паркирането в паркинга на "Джеймс Баучер" ще е безплатно

Заради започващото строителство на разширението на метрото до столичния квартал "Хладилника" шофьорите, които живеят в района, ще могат да паркират безплатно на буферния паркинг при метространция

Джип горя в Благоевград, подозират умишлен палеж

Джип горя тази нощ в Благоевград и най-вероятно става дума за умишлен палеж, съобщи БГНЕС. Сигналът за горящия автомобил е подаден в 1.20 часа след полунощ от улица "Слава" в квартал "Еленово".