Стефан Бакалов за осъдените в Малайзия: Виагра не се пренася в куфар с двойно дъно

Eдиният от задържаните - Иван Костов

Когато пренасяш нещо незаконно, със сигурност поне предполагаш за това. Това каза началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на летище София Стефан Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той не се ангажира с категорично мнение дали осъдените на смърт българи в Малайзия - Иван Киров и Георги Бакалов, са знаели, че пренасят метамфетамини, а не виагра, както те твърдят, че са мислели. "Със сигурност са знаели, че пренасят нещо незаконно. Виаграта не е забранена, за да бъде укривана в двойно дъно на куфар, както е в техния случай", посочи Бакалов.

Той се надява дипломатическите совалки да помогнат на двамата осъдени българи в Малайзия. Бакалов призова българските граждани, когато пътуват в чужбина, най-малкото да се запознаят с това какви са наказанията за пренасяне на наркотици.

Възможно е наркотичното вещество да е поставено от друг човек и пренасящият да не знае какво носи, каза експертът по повод случая с Гълъбин Боевски. Но това е 1% от всички случаи, в останалите пренасящите знаят какво носят или поне приблизително са наясно.

При пътуване в чужди държави със строго законодателство по отношение на наркотиците, трябва да се внимава много, каза експертът. В Европа мерките са едни, в Азия - доста по-различни.

Мулетата и техните поръчители са много изобретателни, твърди Бакалов. Непрекъснато се появяват нови методи на пренасяне - последният е направата на колелцата на куфари от кокаин или изливането на цели стени на куфари от кокаин, който почти няма разлика на вид с пластмасата.

Друг нов номер е при "гълтачите" - те приемат вече течен наркотик, който се открива много по-трудно на рентгените. Но и на това има противодействие.

Опитите за пренасяне на наркотици не престават, твърди експертът. Имаме 35 случая за последните 10 месеца с опити за пренасяне на наркотик на летище София, които сме предотвратили.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Манолова: Ще предложа референдум вътре в БСП

Oбмислям да предложа референдум вътре в партията, за да се намери точния път за промяна на БСП. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ. Тя призна,

Еболата се оказа малария (Обзор)

Съмнителният за ебола мъж, приет в столичната болница “Токуда” и по-късно поет от Военномедицинската академия, се оказа болен от малария. Това се разбра днес,

Отказват се от задължителна градина за четиригодишните (Обзор)

4-годишните няма задължително да бъдат записвани в детска градина. Това стана ясно вчера, след като в парламента беше внесен законопроектът за предучилищното и училищното образование на Милена...

Вътрешният министър Вучков: Акции на МВР се използваха за медийни цели

Акции на МВР се използваха за медийни цели. Това повече няма да се случва в МВР, защото полицията трябва да събира доказателства под ръководството на прокурора.

Сапунджиев с 3 г. и 4 месеца затвор за смъртта на 4-годишния Паоло

Три години и 4 месеца затвор за Георги Сапунджиев - шофьорът, който уби с джипа си 4-годишния Паоло в Стара Загора на 2 юни т.г., това присъди Окръжният съд в Стара Загора преди минути.

Четирима санитари напуснали ВМА заради страх от ебола

Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента. Това каза пред Би Ти Ви проф.

Стефан Стефанов, фотографът със снимката от протестите: У нас взех 70 лв. за кадъра, а от Холивуд все още не са ми платили

Най-емблематичната снимка на протестите през 2013 г. е част от филм в Холивуд с Мерийл Стрийп, пише "168 часа". Кадърът предизвика истински фурор в интернет пространството,