Стефан Бакалов за осъдените в Малайзия: Виагра не се пренася в куфар с двойно дъно

Eдиният от задържаните - Иван Костов

Когато пренасяш нещо незаконно, със сигурност поне предполагаш за това. Това каза началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на летище София Стефан Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той не се ангажира с категорично мнение дали осъдените на смърт българи в Малайзия - Иван Киров и Георги Бакалов, са знаели, че пренасят метамфетамини, а не виагра, както те твърдят, че са мислели. "Със сигурност са знаели, че пренасят нещо незаконно. Виаграта не е забранена, за да бъде укривана в двойно дъно на куфар, както е в техния случай", посочи Бакалов.

Той се надява дипломатическите совалки да помогнат на двамата осъдени българи в Малайзия. Бакалов призова българските граждани, когато пътуват в чужбина, най-малкото да се запознаят с това какви са наказанията за пренасяне на наркотици.

Възможно е наркотичното вещество да е поставено от друг човек и пренасящият да не знае какво носи, каза експертът по повод случая с Гълъбин Боевски. Но това е 1% от всички случаи, в останалите пренасящите знаят какво носят или поне приблизително са наясно.

При пътуване в чужди държави със строго законодателство по отношение на наркотиците, трябва да се внимава много, каза експертът. В Европа мерките са едни, в Азия - доста по-различни.

Мулетата и техните поръчители са много изобретателни, твърди Бакалов. Непрекъснато се появяват нови методи на пренасяне - последният е направата на колелцата на куфари от кокаин или изливането на цели стени на куфари от кокаин, който почти няма разлика на вид с пластмасата.

Друг нов номер е при "гълтачите" - те приемат вече течен наркотик, който се открива много по-трудно на рентгените. Но и на това има противодействие.

Опитите за пренасяне на наркотици не престават, твърди експертът. Имаме 35 случая за последните 10 месеца с опити за пренасяне на наркотик на летище София, които сме предотвратили.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

"168 часа": Как се добива злато в България

Четири пъти се е повишил добивът на руда в Челопеч Какво е да си миньор в златeн рудник? Със сигурност една от първите асоциации на израза, станал нарицателно за лесно забогатяване,са кюлчета злато.

Реформаторите издигнаха кандидат-кмет на Банско

Реформаторският блок издигна Лазар Захов за кмет на Банско. Партиите от Блока се обединиха около кандидатурата му на предстоящите местни избори. Решението беше взето след като още през април

Апелативният съд отмени запора за 14 милиона на Марешки

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Варна от 18 юни спрямо бизнесмена Веселин Марешки. Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за допускане на обезпечение чрез

Столичани се бунтуват срещу съседи, живеещи в гаражите си

Столичани излизат на бунт срещу съседи, които не ползват гаража си за паркиране на автомобилите, а са го превърнали в място за живеене, съобщи Нова телевизия.

Британска организация спасява последните два циркови лъва в България (Видео)

Спасете последните два циркови лъва в България. Такъв апел отправиха от британската организация за защита на дивите животни Born Free. От организацията имат за цел да осигурят безопасното

Живей активно! идва във Варна

На 12 юли 2015 г. Нестле България с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, община Варна, Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Тити Папзов, Евгени Иванов-Пушката и много други ще дадат

Верижна катастрофа блокира София откъм Владая

Верижна катастрофа блокира входа на София откъм Владая и от рано изостри нервите на десетки шофьори, съобщи NEWS7. Три коли са се нанизали между Черния кос и Десети километър.