Немски бизнесмен ще чака екстрадиране в ареста

Франц Гренцебах Снимка: Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)

Немският бизнесмен и голям инвеститор у нас Франц Гренцебах ще дочака в ареста делото за екстрадицията си. Той беше задържан с Европейска заповед във Варна. Апелативният съд не уважи молбата му да бъде пуснат и сам да отиде в Германия, за да се защити пред магистратите там.

Гренцебах е постоянно пребиваващ у нас от 7 години. Той е собственик на луксозния комплекс "Вила Марциана" в с. Падина и на елитната зъбна клиника "Дентапрайм" край Варна, в която е инвестирал близо 6 млн. евро. Той е създател на сдружението "Работилница за България", в което лектори за били премиерът Бойко Борисов и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Властите в Аугсбург, Германия, го разследват за укрити корпоративни и занаятчийски данъци в размер над 5 млн. евро. Заедно с двамата си партньори Гренцебах декларирал многократно по-малки обороти на фирмата им в периода 2004-2008 г. Не е внесъл също данък върху добавената стойност за около 1.6 млн. евро. Обвиняват го също, че заради недекларирани капиталови разходи е усвоил 1.7 млн. евро в периода 2006-2008 г. Гренцебах е разследван и за невнесени данъци о т 2 млн. евро като физическо лице между 2003 и 2005 г.  Според разследващите във Федералната република бизнесменът е изпрал пари чрез имущество.

Пред съда Франц Гренцебах отново заяви, че е запознат с разследването срещу него и желае сам да се защити в Германия. Апелативният съд обаче го остави в ареста до утре, когато ще се гледа делото за екстрадицията му.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

17
А аз допускам, че германецът не е дал подкуп на прокурора и затова така се изгавриха с него. Оставеният без подкуп държавен служител е като непожелана жена - отмъщението винаги е страшно. Само не си мислете, че на запад всичко е честно - пиша ви от Австрия, преките ми впечатления са съвсем други.

117
Няма почтена причина Гренцебах да бъде опозорен предварително и държан в затвора на етап търсене на доказателства. Няма почтена причина самото закъсняло с 5 години търсене на доказателства да се представя като влязла в сила присъда - такава няма. Дело от 2007г. изобщо не е тръгнало 5 години поради липса на доказателства. Пише, че имало укриване на данъци още в 2003г., т.е. 9 години не са намерили доказателства и сега хукнали в края на 2012г. из Варна. Гренцебах беше буквално екзекутиран пред българското общество, за да бъде разсипан бизнесът му. Първо е издадена заповедта за арест, после (на 5 или 6 ноември) се прави обиск, а на следващия ден го арестуват. Само не ми казвайте, че събраните документи са обработени за 1 нощ, това са си още непрочетени неанализирани купища хартия в кашони. Факт е, че арестът е постановен преди обиска и независимо от резултата от обиска. Гренцебах е държан в ареста и така предварително е обявен за престъпник независимо дали е такъв или не е. Няма почтена причина за тези факти.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Земеделец завлякъл с пари близки на онкоболен, казал, че му осигурява лекарства

Районната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу 67-годишния Димитър Д. по обвинение, че е откраднал дарение от близки на онкоболен под предлог,

БЧК осигурява топъл обяд на 53-ма ученици в Стражица

53 ученици от СОУ "Ангел Каралийчев" в Стражица ще получават безплатна храна по програма "Топъл обяд" на БЧК, съобщиха от областния съвет на организацията във Велико Търново.

Велико Търново посреща Коледа и Нова година с пъстър празничен маратон

Велико Търново посреща Коледа и Нова година с пъстра палитра от концерти, спектакли, постановки, изложби и детски празници. Три пъти през декември жителите и гостите на старопрестолния град ще могат

Невръстен спи върху възглавница с 11 кг. хероин, турчин използва дете за наркотрафик

Турски гражданин и неговата спътница се опитаха да използват невръстно дете за наркотрафик. При проверката на лек автомобил от Турция 10,748 кг. хероин бяха открити във възглавница,

Свършиха транзитните номера за коли във Велико Търново

Група "Регистрации" при "Пътна полиция" – В. Търново преустановява издаването на транзитни табели за моторни превозни средства и ремаркета тип 1/2 и регистрационни табели за трактори и ремаркета тип

Лозари и казанджии от Петрич и Сандански на протест край пътя за Гърция

Лозари и казанджии от Санданско-Петричкия край утре ще протестират на главен път Е-79 край Сандански срещу готвените промени в нормативната уредба за варене на ракия.

Средно за 8 минути обслужват клиент в данъчното във Велико Търново

Средно 8 минути са нужни, за да бъде обслужен клиент в приходната агенция във Велико Търново. Повече време се губи в чакане от изтеглянето на номерче до влизане при съответния данъчен служител.