Немски бизнесмен ще чака екстрадиране в ареста

Франц Гренцебах Снимка: Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)

Немският бизнесмен и голям инвеститор у нас Франц Гренцебах ще дочака в ареста делото за екстрадицията си. Той беше задържан с Европейска заповед във Варна. Апелативният съд не уважи молбата му да бъде пуснат и сам да отиде в Германия, за да се защити пред магистратите там.

Гренцебах е постоянно пребиваващ у нас от 7 години. Той е собственик на луксозния комплекс "Вила Марциана" в с. Падина и на елитната зъбна клиника "Дентапрайм" край Варна, в която е инвестирал близо 6 млн. евро. Той е създател на сдружението "Работилница за България", в което лектори за били премиерът Бойко Борисов и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Властите в Аугсбург, Германия, го разследват за укрити корпоративни и занаятчийски данъци в размер над 5 млн. евро. Заедно с двамата си партньори Гренцебах декларирал многократно по-малки обороти на фирмата им в периода 2004-2008 г. Не е внесъл също данък върху добавената стойност за около 1.6 млн. евро. Обвиняват го също, че заради недекларирани капиталови разходи е усвоил 1.7 млн. евро в периода 2006-2008 г. Гренцебах е разследван и за невнесени данъци о т 2 млн. евро като физическо лице между 2003 и 2005 г.  Според разследващите във Федералната република бизнесменът е изпрал пари чрез имущество.

Пред съда Франц Гренцебах отново заяви, че е запознат с разследването срещу него и желае сам да се защити в Германия. Апелативният съд обаче го остави в ареста до утре, когато ще се гледа делото за екстрадицията му.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

17
А аз допускам, че германецът не е дал подкуп на прокурора и затова така се изгавриха с него. Оставеният без подкуп държавен служител е като непожелана жена - отмъщението винаги е страшно. Само не си мислете, че на запад всичко е честно - пиша ви от Австрия, преките ми впечатления са съвсем други.

117
Няма почтена причина Гренцебах да бъде опозорен предварително и държан в затвора на етап търсене на доказателства. Няма почтена причина самото закъсняло с 5 години търсене на доказателства да се представя като влязла в сила присъда - такава няма. Дело от 2007г. изобщо не е тръгнало 5 години поради липса на доказателства. Пише, че имало укриване на данъци още в 2003г., т.е. 9 години не са намерили доказателства и сега хукнали в края на 2012г. из Варна. Гренцебах беше буквално екзекутиран пред българското общество, за да бъде разсипан бизнесът му. Първо е издадена заповедта за арест, после (на 5 или 6 ноември) се прави обиск, а на следващия ден го арестуват. Само не ми казвайте, че събраните документи са обработени за 1 нощ, това са си още непрочетени неанализирани купища хартия в кашони. Факт е, че арестът е постановен преди обиска и независимо от резултата от обиска. Гренцебах е държан в ареста и така предварително е обявен за престъпник независимо дали е такъв или не е. Няма почтена причина за тези факти.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Вадят акт 16 за спортната зала на Колодрума

До няколко дни община Пловдив внася документи в ДНСК за издаване на акт 16 на спортната зала на Колодрума и въвеждането й в експлоатация, съобщи зам.-кметът Димитър Кацарски.

Консумацията на вода в Плавдивска област скочи със 7%

Потреблението на вода в Пловдивска област за последните два месеца се е увеличило с близо 7 процента в сравнение с май т.г., съобщиха от В и К. През юни и юли са консумирани с 600 000 кубика

Пожарът край Бобошево е потушен

"Пожарът край град Бобошево е напълно локализиран". Това каза директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов, цитиран от "Фокус".

100 дка борова и дъбова гора горят край Бобошево

Близо 100 дка борова и дъбова гора горят в землището на село Сопово, община Бобошево, съобщи БГНЕС. Над 20 служители от Държавното горско стопанство в Дупница,

Гъст дим и лоша миризма в Русе стреснаха хората (обновена)

Мистериозен гъст дим и странна миризма стреснаха русенци днес. Черен облак се изви над града около 14,30 часа с миризма на изгоряло, съобщи http://ruse-news.com.

Съдят двама шофьори в Благоевград за убити дете и мъж на пътя

Двама шофьори ще бъдат изправени на съд в Благоевград заради катастрофи с двама починали. Младен К. от гърменското с. Осиково е обвинен, че на 31 юли 2012 г.

Земеделка на съд, заради фалшив документ, че не дължи данъци

Земеделска производителка от Благоевград е предадена на съд за ползване на документ с невярно съдържание. Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Цветелинка Т.