Приспи нощната кашлица с мед

От векове това е най-сладкото лекарство на човека, независимо къде по света е неговият дом. Почти няма орга, който да не се повлиява благотворно от него. И няма как да е другояче - установено е, че се бори с над 60 вида бактерии.

Затова се използва не само за вътрешно лекарство, но и за намазване. Дори се правят опити за лечение с медени превръзки, но изследователите предупреждават: не правете това вкъщи върху рани. След консултация с личния лекар и ако кожата не е увредена, проблемното място може да се третира със сладък компрес.

Но колко по-приятно е да се хапне! Народната медицина го комбинира най-често със сок от лук или лимон за мазане не гърлото и срещу кашлица, разтваря го като напитка за приспиване в прясно мляко, слага го в разтворите за гаргари и задължително в чая на настиналите. Американските педиатри пък препоръчват 1-2 лъжички мед като универсално безвредно лекарство за деца при нощни пристъпи на кашлица.

Ефектът бил толкова добър, колкото и сиропите от последно поколение. В Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк правят стъпка напред в разгадаването на лечебната сила на меда. Специализираното издание "Хелт" цитира учените, които обясняват как по осмотичен път медът променя бактериалните клетки и така ги убива или поне ги обезврежда. Едновременно с това по сложен начин взаимодейства със свободните радикали, при което се образува токсично за бацилите и безвредно за човешките клетки съединение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Месо 2 пъти седмично, солидна закуска и лека вечеря, съветва готвачът Известният британски готвач Джейми Оливър откри тайната как да живеете до 100 години и се готви да я сподели със своите тв

Ленено масло срещу лошия холестерол

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Той обслужва много жизнени функции, но при определени условия може да стане опасен за

Ветеринарна клиника НОВА - най-добрият приятел на най-добрия ви приятел!

Във ветеринарна клиника НОВА ще намерите висококвалифициран екип от специалисти, ангажиран да предостави най-високо качество на медицински, хирургични и превантивни грижи за Вашия домашен любимец.

"Здраве без лекарства": Отслабване с ядене

Кои продукти помагат да се горят мазнини Има храни, които ускоряват изгарянето на мазнините и помагат за отслабването Има и храни с отрицателна калоричност като целината например.

Аспиринът може да удължи живота на болни от рак

Всекидневна доза аспирин би могла да удвои продължителността на живота на пациенти с рак на храносмилателния тракт, пише "Гардиън", позовавайки се на изследване.

"Здраве без лекарства": Доживотна ваксина срещу грип

Свинският пак ще направи епидемия Щом навън захладнее и денят стане по-къс, значи идва времето за ежегодния ритуал “убождане в рамото против грип”. Тази година в света ще се произведат около 1,

Защо някои заклети пушачи остават с напълно здрави бели дробове?

Британски учени са открили загадката защо някои заклети дългогодишни пушачи остават с напълно здрави бели дробове, съобщава Би Би Си. Изследването, в което били включени около 50 000 души, показава,