Необходимите продукти:
1 пакет фини точени кори
800 г моркови
3-4 с.л. кафява захар
2 с.л. маково семе
1 ч.л. китайска смес "петте подправки" (или канела)
150 г масло.
Почиствам и настъргвам на найситното морковите. Разбърквам ги със захарта и подправките. Разтопявам една трета от маслото и намазвам дъното и ръбовете на правоъгълна тавичка с размери около 30 на 40 см. Върху две кори разстилам част от плънката. Ако правите щрудела за първи път, пребройте си корите и с лъжица в купата разделете приблизително еднакви части плънка за всеки две от тях. Навивам рула и нареждам в тавичката. Отгоре нареждам малки парченца масло.
Направете си морковник - ще се изненадате колко вкусен става. Ако пазите строги пости, заменете маслото с олио. Преди поднасяне наръсете с пудра захар.
Хитро: Морковите са сладки и идеално заместват тиквата в това печиво. Тънкостта е да печете на по-слаба фурна по-дълго време, тъй като се готвят по-бавно.
Време за подготовка: 30 минути.
Време за печене: 40-50 минути на 160 градуса
Рецептата направи и представи Бойка Велинова