Стожери на капитализма

В продължение на няколко седмици преди изборите из САЩ се въртеше една реклама, на която милиардерът от унгарски произход Томас Петерфи (Thomas Peterffy) обяснява как е израснал в социалистическа държава и колко лошо e било там. Инициативата е потисната, всички са бедни. След поредица манипулативно подбрани кадри той изведнъж стига до неправдоподобното заключение, че днес Америка е тръгнала по пътя на социализма, че преуспелите хора са мразени и това няма да доведе до нищо добро - освен ако избирателите не гласуват за републиканците. Петерфи не споменава поименно Мит Ромни или Барак Обама, но е ясно за кого говори. Можете да намерите клипа в YouTube.

Въпреки че посланието на Петерфи не можа да предотврати победата на демократа президент, вторият му мандат няма да доведе до диктатура на пролетариата. Капитализмът си е много добре в САЩ, макар тук-там да се намират хора, които още смятат Обама за комунист. Те обикновено са същите, които събираха подписки за излизане от съюза и като правило живеят в щати, получаващи повече пари от федералната хазна, отколкото внасят в нея - но които обичат да се перчат колко са независими (да, Мисисипи и Алабама, за вас говоря).

Само няколко седмици са минали от изборите, но циркът на кампаниите вече е избледняващ спомен. Горкият Ромни вероятно постави рекорд за най-бързо забравен - и загърбен от собствената си партия - кандидат. Любовно-професионалната афера на о.р. ген. Дейвид Петреъс се оказа чудо за три дни, вероятно защото американците бяха имунизирани срещу подобни скандали още при Бил Клинтън. А и когато ти бъркат в джоба - както ще се случи с всички след Нова година, ако Белият дом и Конгресът скочат от т.нар. фискална скала, вместо да се споразумеят, останалите теми стават по-малко занимателни. Дори политическото жонглиране с истината за септемврийската трагедия в Бенгази не предизвиква кой знае какъв ентусиазъм у публиката въпреки старанието на "Фокс нюз". Какво значение има как точно се е изразила по телевизията посланичката в ООН Сюзан Райс, когато предишната Райс - Кондолиза - лъжеше през 2002-2003 г. за Ирак, без да й мигне окото?

Затова пък ежегодната шопингистерия след Деня на благодарността доведе до продажби за 55 милиарда долара, съживявайки надеждите, че американският потребител ще харчи отново с широки пръсти. Това е добра новина за икономика, която зависи толкова много от покупателните капризи на гражданите. Сякаш за да докаже, че социалистическите идеи са без почва в Америка, гигантската верига магазини "Уолмарт" упорито отказа да вдигне минималната заплата на персонала си до 25 хил. долара годишно. Срамота, понеже "Уолмарт" е най-големият частен работодател в света, с 2 милиона служители. Добавката щеше да увеличи цените на повечето стоки с някакви си 10-15 цента. Шестимата членове на семейство Уолтън, които владеят половината от акциите на "Уолмарт", колективно са по-богати, отколкото една трета от американците. Това не е добър капитализъм.

Освен с този трудов конфликт само за седмица "Уолмарт" успя да влезе в черните хроники още два пъти. Първо, 112 работници изгоряха във фабрика в Бангладеш, в която шиели дрехи за веригата (от "Уолмарт" казаха, че подобно ишлеме не било санкционирано официално). Малко след това трима бдителни служители на веригата проследили и хванали на паркинга пред един от магазините в щата Джорджия гражданин, който, изглежда, се опитвал да задигне два DVD плейъра. Служителите обаче така натиснали на земята злополучния крадец, че той умрял. И това не е добър капитализъм.

Както е тръгнало, американците ще вземат да се усетят, че една щипка социализъм (от шведския, не от унгарския вид) може да им се услади. Ето, лека-полека здравноосигурителната реформа "Обамакеър" престана да бъде ругатня и се превръща в работеща програма. Въвеждането на по-прогресивно данъчно облагане с нови налози за приходите над половин милион долара започва да изглежда все по-вероятно. Америка видимо олевя през последните години, макар да е много далеч от европейския егалитаризъм.

Петерфи не е прав, че някой мрази преуспелите хора в САЩ. Напротив, американската мечта (или илюзия) още се харчи добре. Просто доста американци не искат "Уолмарт" и Ромни да са единствените стожери на капитализма.

Авторът приема читателски коментари на Chris.Karadjov@csulb.edu

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 11

Сортирай по:

79
Мога да кажа, че прочетох страхотни мнения. Искам само да добавя в този ред на мисли, че червената, синята и всякаква номенклатура точно от това се страхува да не изпусне властта, която държи вече не знам си колко години. Нищо не правеща. Само крадяща за да живee добре. Комбинирана с типичната българска завист и поговорката "аз не се радвам да ми е добре а на Вуте да е зле" никога няма да има напредък за страната и за хората в нея. Така, че България ще е един остров на уродщината.

28
В крайна сметка в Капитализма няма нищо страшно .Страх ги е тези които са свикнали да лежат на гърба на другия .

30
Защото ако няма производство няма да има стоки .Ако няма стоки за продажба на пазара няма да има финанси . и от тук като нямаш финанси нямаш развитие а като нямаш развитие значи нямаш управление .Значи от политическото управление зависи управлението на производството .

10
И сега за какви излишъци във бюджета може да има след управлението на Тройната ламя -коалиция след като Пламен Орешарски казва че сме били с 550 млн лева под водата .Излиза че колкото по социалистическо е управлението толкова по празна е държавната хазна ..Защото след като не се влагат в производството излишните финанси и се закрива производството навсякъде при управлението на Костов и Виденов за какво развитие си говорим за какви стоки и финанси си приказваме ..

15
Вижте ние говорим за производство и за излишъци на стоки .После продажбата на стоки носи приходи на финанси .А това с строя на управление не е ли това как ще бъдат разпределени излишъците от стоките .Защото ако ние вземем излишъците и ги раздадем в вид на пенсии и болнични премии това ни води Социализъм .Но ако ние вземем излишъците и ги вложим като инвестиция в производството това ни води до Капитализъм .Ако определен човек вземе излишъците и ни лишава от тях това води до Диктатура .А когато ние кота общество решим заедно как да разпределим излишъците това води до Демокрация .Все пак политическият строй е начин на управление на излишъците от производството .А тези излишъци дали са стоки или тяхната равностойност след продажбата като парични знаци е едно и също нещо ...Важното е че какъвто строй да изберем ще има и съответното разпределение на излишъците .Лошото е че някои Социалистически управления като Тройната ламя -коалиция в инерцията да бъдат социални просто увеличиха пенсиите без още да сме произвели стоки и да сме отделили пари за пенсии .Поне така направи Тройната коалиция увеличи пенсиите и остави следващите да плащат .И г- н Станишев да ми казва че бил социална партия .Няма нищо социално просто от политическия строй зависи как ще се разпределят излишъците от стоки и пари .

4
Вярно е че капитализма в Америка е див и че долара е цар. За добро или лошо този модел работи и то работи добре. Може би не по-добре както в спомената Швеция или други социални модели като Канада или Австралия но със сигурност по-добре от феодално-мафиотски и псевдо социални страни като България.

114
23 години демокрация, 23 години КРАЖБИ. Политиката в България е на заден план(ако изобщо я има). Политиката, по-точно подлъгващите обществото разговори на политически теми, ляво-дясно и други подобни бла-бла, са предназначени да прикриват обществено известната тайна, че ВСИЧКИ са във властта, за да забогатяват. “Учи мама, да не работиш” и “Преклонена главица сабя не я сече” са еманация на стремежа с минимум усилия да постигнем максимум лична изгода. А най-лесно просперитет и благосъстояние се постига, когато се КРАДЕ от събраните пари наготово. От кюпа-бюджета и всички останали обществени фондове, и ПРИВАТИЗАЦИЯТА! Още бай Тошо беше прозрял-Ти като немаш пари, немаш нищо бре! Каква политика ше праиш, като немаш пари? И беше напълно прав. Тия 23 години, в една бедна страна, посттоталитарна, политиците главно СТАВАХА БОГАТИ и между другото, за да замажат очите на не дотам будното и неопитно в демократичните финтове общество, правеха някакви политически салтоморталета, за да симулират някаква "политика". Е, няма как хем те да стават милионери, а и мултимилионери, хем държавата да се развива...За развитие трябват пари! А парите ги НЯМА – в джобовете на партизаните са! Леви гласуват за ултрадесни закони, а десни в ролята на популисти левичари от 19 век... Всичко това гледаме и не вярваме на ушите си:О)))! А сюрии политолози вече са в будна кома и не могат да обяснят ЗАЩО ТОВА И ЗАЩО ОНОВА. Оценявайки ги от позицията на някакви политики. Няма политики в България, има само КРАЖБА и то ЯКА. ЗА ТОВА, ЗА КРАЖБА СЕ ВЛИЗА ВЪВ ВЛАСТТА! ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ – СЮРИИ ПАРТИЗАНИ!!! Като оценявате от тази позиция случващото се в политиката в България и всичко става КРИСТАЛНО ЯСНО И ЛОГИЧНО! РАЗБРА ЛИ ДАЙНОВ? РАЗБРА ЛИ МИНЧЕВ? РАЗБРА ЛИ РАЙЧЕВ? Разбраха ли останалите тъпунгери? Хората са го казали - FOLLOW THE MONEY!! Това е България днес! Докато ПОЛИТИКАТА не започне да предхожда КЕЛЕПИРА, ние на добро няма да отидем…!!!

-24
Ако произвеждаш повече от колкото ядеш ти ще имаш развитие ------------------- Това даже и на мен ми харесва ; - )

-27
Сега се сещам че за да имаш финанси трябва да имаш излишни стоки от производството си .да ядеш по малко от колкото произвеждаш .и после когато ти останат излишъци ще ги продадеш и ще имаш финанси .И когато имаш финанси ще имаш развитие .Сега нека да вържем смисъла на тези изречения .Ако произвеждаш повече от колкото ядеш ти ще имаш развитие .А когато произвеждаш по малко отколкото ядеш няма да имаш развитие .Вижте тука даже не стана дума за финанси а само за производство и консумация ..Даже и за строя на развитие не стана дума .

-35
Служителите обаче така натиснали на земята злополучния крадец, че той умрял. И това не е добър капитализъм.---------------------- А това когато открадне нещо и го хванат няма нищо общо с Капитализма .Това е само статистика в хрониките на полицията .Тази полиция която пази нащшата сигурност и нашата собственост .А дали е капитализъм или демокрация няма значение важното е че има лична заинтересованост и лично спазване на правата на останалите граждани .А Демокрацията и Капитализма не е лошо .Просто трябва да си правиш сметката в всекси един етап от развитието си .Ако не си правиш сметката си ти ще фалираш веднага независимо да ли е Социализъм Капитализъм или Демокрация Въпреки че и през Средновековието има държави които са фалирали .Всяко развитие опира до финанси .Имаш финанси имаш развитие нямаш финанси нямаш развитие .

-66
Те обикновено са същите, които събираха подписки за излизане от съюза и като правило живеят в щати, получаващи повече пари от федералната хазна, отколкото внасят в нея - но които обичат да се перчат колко са независими (да, Мисисипи и Алабама, за вас говоря --------------------------------- Ами това си е жив Социализъм да получаваш повече отколкото изработваш .И за тях социалистите няма значение кой колко работи важното е да имаш заетост .А те данъците няма да избягат .Ще хванеш богатите веднага и им слагаш прогресивен данък върху доходите .А в Капитализма няма нищо страшно всеки е свободен да работи това което му харесва дали като предприемач дали като служител .Важното е че навсякъде в Капитализма работи частната инициатива и частната собственост И тогава в частните фирми ще имат по голяма печалба и по големи приходи от произведена единица продукция сравнена например с държавния сектор .То какъв ли държавен сектор при положение че финансовата стабилност и вътрешната сигурност са двете опори на държавата .А виждаме че финансовия сектор е изграден от частни банки .А вътрешната сигурност ще има 7- 8 държавни структури по сигурността .И навсякъде частни фирми .И се сещам за държавното БДЖ .Къде му е мястото като държавна структура в капитализма ли или в социализма .Все пак транспорта го извършват частни фирми .Защо БДЖ да е държавно и какъв е смисъла да е държавно .

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Закриват КАТ

Бойко Борисов предприема най-голямата си реформа - разформирова КАТ и го замества с нова цивилна служба към пътното ведомство. Това става ясно от пакет работни документи,

Италианска замазка

“Изключително ефектна и лесна за нанасяне декоративна мазилка.” Това определение излиза на първо място в българския гугъл, като пуснеш да търсиш израза “италианска замазка”.

Днес “24 часа” и “Дарик” казват кой е най-добрият град за живеене у нас

Днес на специална церемония в НДК държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи приза “Най-добрият град за живеене в България”. “24 часа” и Дарик радио ще обявят победителите в осмото поред национално

Станка Желева в ролята на “лъжливото овчарче”

На 21 март 2015 г. в.“24 часа” поднесе първопролетно четиво - разговор на журналиста Пенчо Ковачев със Станка Желева. Любопитното е, че и двамата са били мои студенти и са ме обявили за главна

Двете тайни на румънското чистилище

“Не се подвеждайте по Румъния - каза вчера Бойко Борисов. - Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона.” И хем е прав, хем не е.

Утре “24 часа” и “Дарик” казват кой е най-добрият град за живеене у нас

Утре ще стане ясно кой е най-добрият град за живеене у нас. На специална церемония в НДК с участието на държавници и кметове “24 часа” и Дарик радио ще обявят победителите в осмото поред национално

Кърмолчета в оазиса

Cтройна, току-що фризирана и видимо добре наспала се майка се усмихва на искрящо от чистота тихо детенце. Слънцето огрява окосената ливада в двора, лек, добре насочен ветрец развява дрехите,

  • Пенсиите с 10% нагоре е добре, да пада и таванът

    Идеите за пенсионна реформа обещават пенсиите да се вдигнат с 10% от 2016 г.  И това е добра новина, която ще даде не само глътка въздух за възрастните хора, но и донякъде по-справедлив размер на парите за стаж и възраст. Отдавна хората в пенсия не получават достатъчно, за да живеят достойно. Въпросът е дали ще има допълнителни 700 млн. лв.
  • Благородно състезание в интерес на милиони

    ЧУВСТВАМ себе си дълбоко свързан с идеята за това благородно състезание на българските градове. Идеята се роди в стаите на едни обективни, търсещи позитивното в България журналисти и месии, които са съпричастни на прогреса в държавата и искат да го покажат на народа и на света. В Министерството на регионалното развитие Лиляна като зам.