Вижте как Земята изглежда нощем от Космоса (Видео)

Снимки: НАСА

Астрономите от НАСА демонстрираха нов поглед към Земята: с помощта на изкуствения спътник Suomi NPP, оборудван с най-модерна и чувствителна техника, те показаха как Земята изглежда нощем.  

Техниката е уловила светлините не само на градовете, но и на океанските кораби, пламъците от нефтените платформи, дори лунните отблясъци в големите реки.

Suomi NPP е бил изстрелян миналата година. За да направи кадър на всеки участък от сушата, спътникът е трябвало да обиколи Земята 312 пъти. Снимките са направени от около 800 км височина през април и октомври тази година, когато не е имало облаци.

Преди 40 години екипажът на "Аполо 17" направи прочутите снимки на Земята, наречени "синия мрамор". По аналогия с тях сегашните нощни кадри са наречени "черния мрамор", пише Ройтерс.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Екзекутираха американка, убила детето на любовницата си

38-годишна жена бе екзекутирана вчера вечерта в Тексас след получена смъртна присъда за отвличане и малтретиране до смърт на 9-годишното дете на хомосексуалната й партньорка, предаде АФП.

Цветан Василев, според сръбско издание: Вземете ми паспорта, но ми върнете ролекса

"Вземете ми паспорта, защото аз нямам намерение да напускам Сърбия, най-малкото да отида в България, но ми върнете златния "Rolex". С тези думи е бил пуснат под домашен арест българският банкер

Шотландия гласува за независимост

Шотландците гласуват на референдум за независимост, който може да сложи край на тривековния съюз с Англия и да създаде най-новата държава в Европа след разпадането на Югославия, съобщи АФП.

Сръбски медии: Иззели скъп часовник на Василев при предаването му

Цветан Василев бе освободен от сръбските власти срещу подписка. Банкерът обаче трябва да се явява всеки ден в полицейския участък и да се подписва, за да доказва, че не е напуснал страната.