Вижте как Земята изглежда нощем от Космоса (Видео)

Снимки: НАСА

Астрономите от НАСА демонстрираха нов поглед към Земята: с помощта на изкуствения спътник Suomi NPP, оборудван с най-модерна и чувствителна техника, те показаха как Земята изглежда нощем.  

Техниката е уловила светлините не само на градовете, но и на океанските кораби, пламъците от нефтените платформи, дори лунните отблясъци в големите реки.

Suomi NPP е бил изстрелян миналата година. За да направи кадър на всеки участък от сушата, спътникът е трябвало да обиколи Земята 312 пъти. Снимките са направени от около 800 км височина през април и октомври тази година, когато не е имало облаци.

Преди 40 години екипажът на "Аполо 17" направи прочутите снимки на Земята, наречени "синия мрамор". По аналогия с тях сегашните нощни кадри са наречени "черния мрамор", пише Ройтерс.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Дефицит на дами заплашва избора на новата Еврокомисия

Дефицит на дами заплашва избора на новата Еврокомисия, съобщи bTV. От официално оповестените имена, досега само Чехия и Швеция са подали жени-кандидатки, а новият председател Жан-Клод Юнкер заяви,

Силни експлозии избухнаха до мястото на разбилия се боинг в Източна Украйна

Няколко силни експлозии са избухнали в близост до мястото, на което малайзийският самолет MH17 катастрофира в Източна Украйна, съобщи AFP. Взривовете са избухнали малко след пристигането на

Не са открити още 80 тела на загинали от боинга

80 тела на загинали в самолетната катастрофа в Източна Украйна все още не са намерени, пише Suddeutsche Zeitung. Десетки тела все още се намират под отломките на самолета.

В Украйна приеха военен данък

Украинската Върховна Рада прие изменения в данъчния кодекс, с които въведе военен данък от 1,5%, съобщи УНИАН, като се позова на изказване на лидера на партия „Баткивщина” Сергей Соболев.