Вижте как Земята изглежда нощем от Космоса (Видео)

Снимки: НАСА

Астрономите от НАСА демонстрираха нов поглед към Земята: с помощта на изкуствения спътник Suomi NPP, оборудван с най-модерна и чувствителна техника, те показаха как Земята изглежда нощем.  

Техниката е уловила светлините не само на градовете, но и на океанските кораби, пламъците от нефтените платформи, дори лунните отблясъци в големите реки.

Suomi NPP е бил изстрелян миналата година. За да направи кадър на всеки участък от сушата, спътникът е трябвало да обиколи Земята 312 пъти. Снимките са направени от около 800 км височина през април и октомври тази година, когато не е имало облаци.

Преди 40 години екипажът на "Аполо 17" направи прочутите снимки на Земята, наречени "синия мрамор". По аналогия с тях сегашните нощни кадри са наречени "черния мрамор", пише Ройтерс.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Ню Йорк изгубил $ 200 млн. от бурята, синоптиците сбъркали

Икономическите загуби за Ню Йорк заради снежната буря възлизат на около 200 млн. долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на икономиста от “Мудис” Адам Къминс.

“Фрийдъм хаус”: България е сред най-свободните държави

България е сред страните в света, оценени като напълно свободни в последния доклад на правозащитната организация “Фрийдъм хаус”. Страната е получила оценка 2 по 7-степенната скала,

Ципрас: Гърция няма да фалира (обзор)

“Няма да водим разрушителни битки, но няма да продължим и с политиката на подчинение”. Това заяви 40-годишният гръцки премиер Алексис Ципрас на първото заседание на кабинета днес.

Съблекалня за хомосексуални, бисексуални и транссексуални в Швеция

Обществен плувен басейн до шведската столица отново отваря врати тази седмица, след като беше изградена трета съблекалня за хора с „неутрална полова идентичност", съобщава АП.

Арестувана жена открадна полицейска кола и я подкара с белезници (Видео)

Полицейска гонка като от екшън филм предизвика жена, която беше арестувана и закопчана с белезници. Тя откраднала полицейска кола и избягала със 100 км/ч,

Над 300 жени са се присъединили към Ислямска държава

Поне 550 от приблизително 3000 души, тръгнали от западни страни, за да се присъединят към "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, са жени. Това съобщи лондонският институт за стратегически диалог,

Кристалина Георгиева: Положително оценяваме действията на правителството

Eвропейската комисия оценява положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми. Такъв коментар направи зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева след публикуването,