Калин Калпакчиев: С тази система на гласуване може да няма избор на главен прокурор

Калин Калпакчиев

При утвърдената система за гласуване при избор на главен прокурор във Висшия съдебен съвет е възможно всичко... може да има избор, може да няма... Това каза пред БТВ съдия Калин Калпакчиев, член на ВСС. По думите му, целта на цялата процедура е да създаде убеждение и у гражданите, и в участниците, а и в Еврокомисията, че е гарантиран прозрачен и напълно проверим законосъобразен избор.

„Напълно възможно е при тези проблеми и въпроси, които не получиха отговор, да очакваме реакции, както от гражданите, така и от кандидатите чрез обжалване. Ще видим и какъв ще бъде коментарът на Европейската комисия, която в доклада от юли каза, че много от близо и много внимателно ще наблюдава избора," посочи Калпакчиев.

Днес Висшият съдебен съвет потвърди спорната процедура за избор на главен прокурор чрез гласуване по електронен път и по реда на внасяне на документите за отделните кандидатури. С днешното решение мнозинството в съвета отказа да преразгледа приетите процедурни правила за избор на главен обвинител и председатели на Върховни съдилища, констатира Калин Калпакчиев. „Основният проблем в него е, че не се преодоляха съмненията в това, че съществуващата във ВСС система за гласуване може да гарантира тайната на вота и че кандидатите за главен прокурор ще бъдат третирани равнопоставено при гласуването."

Според съдията „при тези правила, които създават проблеми със законосъобразността на избора, би могло да се постави в опасност и крайното решение, от гледна точка на неговата атакуемост."

Системата за гласуване във ВСС не гарантира, че всеки един от кандидатите ще бъде подложен на гласуване, отбеляза Калпакчиев. „Всеки от членовете на съвета може да гласува само веднъж „за". С тази система спазването на това правило не може да бъде проверено, ако се гласува за всеки един от кандидатите," добави той.

„От друга страна, ако изборът приключи само с гласуването за първия кандидат, останалите ще бъдат поставени в неравностойно положение. Преките правила и електронната система за гласуване в съвета поставят много основателни въпроси, които не можаха да получат отговор," каза още Калин Калпакчиев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

69
Целта на такова гласуване е безпрепятствено да бъде избран предварително избраният от Цветанов Цацаров!Гласуването е пълен фарс!

Добави коментар

Добави коментар

Близки влезли да търсят изчезналия Михаил, намерили само останки от ръце и крака (Снимки, обзор)

"Ужас! В шок сме. Това е страшна трагедия. Сполетя ни най-лошото, това, от което най-много ни беше страх. Дълги години сме се молели да няма авария. Тези взривове винаги са били заплаха за селото,

И апелативният съд остави стрелеца от Лясковец зад решетките

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

Лилия Герасимова, вдовица на Луканов: Андрей усещаше, че ще го убият

- Кой, мислите, го уби - държавна сигурност, руската мафия, енергийната мафия, кой? - Не мога да кажа, защото много хора му имаха зъб. И не е никаква мафия. Убиха си го тука нашите хора. Но не СДС -

Официално: 15 са загинали при взрива в Горни Лом (Обновена)

15 са жертвите при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом. Загинали са 13 мъже и две жени. Това обяви официално директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов на