Тачър писала на Рейгън: Само ти ме разбираш

Маргарет Тачър

Бившата британска премиерка Маргарет Тачър и експрезидентът на САЩ Роналд Рейгън поддържали много близки лични отношения, които им помагали да действат заедно практически по всички международни въпроси.

Това става ясно от разсекретени британски правителствени документи отпреди 30 г. Повечето от тях се отнасят до войната между Англия и Аржентина за Фолкландските (Малвинските) острови през 1982 г. Тачър нарича събитията около аржентинския десант там "най-ужасните в моя живот".

"Смятам, че Вие сте единственият човек, който може да разбере значимостта на това, което се опитвам да кажа", пише Желязната лейди в едно от писмата си до Рейгън, като добавя, че принципите на демокрацията, свободата и справедливостта са поставени под въпрос.

Други документи разкриват, че през 1981 г. Тачър отказала да изпрати поздравление до съветския лидер Леонид Брежнев заради намесата на Москва в Афганистан. В Лондон смятали също така, че СССР използва граждански самолети за разузнавателни цели при полети над Великобритания.

Популярният водещ от Би Би Си Джими Савил пък писал собственоръчно на г-жа Тачър, че я обича. Неотдавна бе разкрито, че Савил, който почина м.г., е бил заклет педофил, който изнасилвал деца в дома си в Шотландия.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Станишев: Никой не печели от ескалацията на кризата в Украйна

Един от важните въпроси, които поставихме по време на разговорите си с властите в Пекин, беше за политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна.

Почина шефът на луксозната марка Louis Vuitton

Ив Карсел, бившият главен изпълнителен директор, който превърна Louis Vuitton в най-голямата и най-високо оценявана луксозна марка в света, е починал на 66-годишна възраст, съобщи Bloomberg.

Крокодилът от Крит се отскубна от примката на ловец

Крокодилът от Крит избягал от известния херпетолог Оливие Бехра, който беше поканен от местните власти, за да залови животното. Първоначално Бехра хванал влечугото с примка обаче крокодилът Сифис

Джихадисти от Ислямска държава били готови за война на Балканите

Увеличаването на броя на мюсюлманите от региона на Балканския полуостров, които отиват да воюват в Ирак и Сирия на страната на терористичната организация Ислямска държава,