Кристалина Георгиева: Ако политиците намалят първо своите заплати, хората ще им вярват повече

С еврокомисар Кристалина Георгиева разговаря Румяна Денчева

- Задавала се интересна година, казвате, г-жо Георгиева. Да поясним, че това е вашият начин да ни съобщите, че очаквате 2013 да е трудна. Казвате също - "още доста време ще лазим, но ще се изправим". Вашата прогноза - кога ще спре да ни бъде интересно ?

- Прогнозите, които и аз споделям, са да се справим през 2014 г. Но и след това ще продължи да е интересно. Просто защото световната икономика става все по динамична, крие много повече рискове, които си взаимодействат по доста непредсказуем начин, което пък изисква по-бърза политика. Нека не забравяме и че човечеството остава под растящия риск от климатичните изменения. Видяхме как ураганът Санди свали на колене сърцето на една от най-подготвените страни - Ню Йорк, и доведе до огромни щети не само за икономиката на САЩ, а и за региона, и за света. А прогнозите сочат
много по-чести и по-екстремни природни явления и интензивни бедствия, които ще имат не само локално, а и световно значение. Когато миналата година Банкок потъна под вода, това доведе до загуби от 2,5% от промишленото производство за света. Затова трябва всички да се научим да мислим широко, да очакваме всякакви промени и да реагираме бързо.

- Апокалипсисът на маите не дойде. Задава ли се обаче финансов апокалипсис? Не друг, а Жан Клод Трише видя нови финансови балони, и то при централните банки. "Балансът на Bank of England е надвишавал 20% от БВП на държавата в първото тримесечие на 2012 г., докато този на ЕЦБ надвишава 30% от БВП на еврозоната... Това не е новото нормално", категоричен е той. А може би е?

- Убедена съм, че както апокалипсисът на маите не дойде, така и финансов няма да има.
Светът вече се опари, и то болезнено, затова и вниманието към финансовата система е много по-голямо. Вече има и много повече инструменти за реагиране срещу финансова нестабилност. Една от положителните последици на кризата е, че тя укрепи финансовите системи. Вие обаче сте права, че никак не е добре, когато местим един проблем към бъдещето. Трябва да го решаваме сега, какъвто и да е и каквото и да ни струва. Точно затова говори Трише. Никак не са за подценяване неговите тревоги от нова "балонизация". Все пак си мисля, че светът поумня след кризата и няма да допусне надуването му докрай.

- Има факти, говорещи за обратното.Светът все още харчи авансово това, което не е произвел. Докъде ще ни отведе желанието да живеем все по-богато, или поне много по-богато, отколкото сме изработили?

- Доникъде. Ако вървим по този път, естествено. Но ние вече знаем какво значи да живеем за сметка на бъдещето си. Знаем също, че рано или късно идва моментът, когато сметката трябва да се плаща, и тогава това е особено болезнено. Моето лично очакване е, че през идните години и хората, и фирмите, и държавите ще са много по-предпазливи
Знам, че хората имат свойството да забравят грешките си, а и да ги повтарят. Този път не мисля, че ще е така. Колективната памет няма да го допусне.

- Настоявате да гледаме към т. нар. деливъридж - съчетанието висока безработица, нисък растеж в развитите страни и по-бърз в развиващите се, който обаче не е достатъчен да компенсира забавения световен икономически растеж. Знаете ли лекарството?

- Лекарството се знае, а лечението е добре известно. Обаче лекарството е много горчиво, а лечението е много болезнено и затова апетитът то да се прилага не е достатъчно голям. Да се справим с това, означава в развитите страни да има болезнени реформи, които да направят нашите икономики по- производителни, дори много по-производителни. Означава всички да направим труда си по-продуктивен. Виждаме, че в Европа новите държави членки, които минаха през болезнен преход, се справят по-добре от старите. Магия тук няма. Обяснението е, че ние - новите държави членки, знаем цената на всяка стъпка и признаваме неизбежността.

- Фискалната стабилност е нещо, което не забелязваме, като го имаме, но без нея не можем, каза пред "24 часа" проф. Стив Ханке. Как обаче да обясним това на хората, които са недоволни и искат пълен хладилник тук и сега?

- Много е трудно да се обясни на хората, а още по-трудно е да се изисква от тях да правят жертви дълго време. А при нас това се наложи и от прехода, и от кризата. Смятам, че няма друг начин това да се обясни, освен ако самите правителства дават пример. Вижте къде хората се оказват по-готови да поемат тежестите - там, където политиците дават пример за такива жертви. Там, където намаляват първо собствените си заплати, а след това на останалите. Там, където не само вдигат данъците, но и си ги плащат. Налага се непрекъснато да се обяснява на хората, които, разбира се, са прави да искат тук и сега, че финансовата стабилност рано или късно дава конкретни
резултати, които започват да се усещат от тях. Например тя носи по-висок кредитен райтинг, който пък носи по-ниски лихви по кредити.

- Докато дойде това време, политиците падат от власт. Вие дипломатично отчитате "срив на доверието". Аз ще ви попитам директно - лявата вълна, заливаща Европа, ще стигне ли до България догодина?

- Вълната, която сменя правителства, не е нито лява, нито дясна - тя е вълна на недоволството.  Във Великобритания, Гърция и Испания тя помете леви правителства, във Франция, Румъния и Дания прати в опозиция десни партии. Където избирателите са доволни от управляващите, те ги преизбират, както стана в Швеция и Латвия - страни с дясноцентриско управление.

България успя да се опази от най-лошото - не затъна в дефицит и дългове, не се наложи да предприема драстични мерки, да реже и без това ниските доходи на хората.  Как това ще се оцени от избирателите, е рано да се каже. Много неща могат да се случат, докато дойде времето да броим електоралните пилци.

- Казвате "аз нямам мерак за премиерстване". Името ви обаче е сред дежурните заподозрени, като се заговори за избори, кабинети и премиери. Имате ли обяснение защо?

- Всеки, който е публична фигура, е обект на обсъждане в обществото - нормално е хората да имат мнение и да правят прогнози за съдбата на един или друг политик. 

- Нали знаете приказката, че най-много се лъже преди избори и след лов. Кои са най-опасните заигравания с хората, когато те се превръщат в електорат?

- Тези, които ги озлобяват и ги настройват едни срещу други.  Негативните кампании печелят избори, но ерозират обществото и влошават шанса ни да живеем по-добре.  Трудно време е и се нуждаем от повече единство и оптимизъм за страната си.

- Какво ще пожелаете за новата година на българите? 
- Да сме здрави, да се радваме на това, което имаме, и да намерим пътя към това, за което мечтаем.

ВИЗИТКА

Родена на 13 август 1953 г.
От февруари 2010 г. е еврокомисар с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи
От 1993 г. до назначаването й за комисар работи в Световната банка. През годините е ръководила отдела за устойчиво развитие в банката, както и този за Русия
През 2008 г. е избрана за вицепрезидент на Световната банка
Завършила е икономическия университет в София, където е била преподавател с титла доцент
Има специализации в САЩ, Лондон
Омъжена, с едно дете 

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 16

Сортирай по:

0
"Свободата е на върха на копието Санчо" - ще Ви го припомням всеки ден

66
Ама какво общо има политика със заплатата си? Той се интересува само от далаверата си!

28
Симпатизирам на Борисов, защото мисля, че от всички досегашни управляващи е направил НАЙ-МНОГО за България. И обратното, никак не симпатизирам на Станишев, защото мисля, че основното, с което ще се запомни негово време, са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ в историята на България. Което никак не беше хубаво за България! Беше възможно най-лошото, което можеше да се случи на България! Отношението ми към двамата не е лично, а чисто прагматично, даже егоистично и е продиктувано от желанието децата ми да имат по-добро бъдеще в България! И още нещо, докато някой не ме убеди, че ще прави за България ПОВЕЧЕ от това, което ВИЖДАМ, че Борисов прави за България, ще гласувам ВСЕ ЗА БОРИСОВ! Считам, че това е неоспорима житейска философия, която не се основава на идеологеми и пристрастия, а на прагматичен, даже егоистичен подход, търсещ възможно НАЙ-ДОБРОТО за България! С удоволствие добавям накрая и едно ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

17
От тази хлъзгава червена тьотка не съм запомнил нищо, освен заоблени кухи празнословици. Ясно е за какво ни я гласят - за поредната "експертна" и "дясна" спасителка на нацията-я премиер, я президент.Червеният й бекграунд лъха отвсякъде. "Най-обичаният БГ политик" била тя ?? Я да попитаме, какво политическо изказване е правила, в какви избори и с каква програма е участвала, освен да дрънка, че "ЕС е много загрижен от хуманитарната ситуация в Бимбилиджистан и Тимбукту", и да лапа голямата си заплата.

0
Да, ПРАВИЛНО г-жо Георгиева,за това НЕ ВЯРВАМЕ и на Вас!

52
А защо само политиците в БГ,на евродепутатите и комисарите също да им се вземат заплатите. За какво им плащат до 30 000 евро,като всичко им е без пари,наричат ги новите принцове, данъкоплатците ги издържат,без да им трябват.Специално аз никога няма да гласувам за евродепутат,с моя глас да си откриват банкова сметка и после да ми обясняват как да живея без работа и пари още няколко години докато отмине кризата,ама тя за европринцовете и местните управници не се отнася.

31
Аз на политици не вярвам. Това са изпечени мошеници скрили се зад властта. Вече 23г лъжат и крадат безогледно. Точно този безпирен, безумен грабеж е причината България без да е водила война да е в състояние сякаш е имало жестока и продължителна война. Българските политици са най-простите, продажни и неподготвени в Европа. Състоянието на държавата доказва това което твърдя.

6
STALINO,AMI NAMALI SI ZAPLATAT ZAPO4NI TI PARVATI.NAGLA 4ERVENA TAPA4KA....

6
Целият български народ благодари на госпожа Кристалина Георгиева за пожеланието политиците да намалят своите заплати и да не провеждат "негативни кампании". Браво! Бурни ръкопляскания и овации на крака.

24
Вторият път умишлено употребих У. Ууу! Добре.. СТАЛИНка била? Той елита им от Сталин е създаден. Но са десни нали? Още преди 1989та са се договорили с Рейгън, нали?

29
Само да ти кажа на тебе с много мозък дето си, че "отрепка" се пише с "О", не с "У". А наглостта на кристалинка-сталинка е просто смайваща, както добре е показал участникът entropia.

3
Утрепки безмозъчни.. Била е вербувана още през 1980те, като министрите на Виденов - финансовият и икономическият. Биография Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София [7][8]. Майка и? е от град Любимец, а баща и? е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.[9] Средното си образование завършва в 7 СОУ Свети Седмочисленици. Завършва политическа икономия и социология във ВИИ „Карл Маркс“ (сега Университет по национално и световно стопанство) през 1976. През 1986 защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ“[10]. Започва научна кариера в УНСС през 1977, където се издига от асистент до доцент. Гостува в катедрите по икономика на Лондонското училище по икономика (1987-1988), както и в Университета на Южния Пасифик (във Фиджи) и Австралийския национален университет, където води лекции за икономиките в преход[10]. Прави допълнителни специализации по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и по учебна програма за кадри на Световната банка в Харвардското бизнес училище[10]. Започва работа в Световната банка през 1993.

-6
Има ли дефицит на храни? Няма. Има излишък. Значи производителност не липсва. Четете Маркс. И мълчете десни отрепки.

34
koi viarva na tazi komunisticheska otrepka?

88
Поредната дърта номенклатура трупаща девиденти с популизъм.

165
А вие, чиновниците от ЕО, които получавате толкова за месец, колкото 90% от българите няма да получат за 10 години, кога ще намалите доходите си. Или пак стана не ме гледай какво правя, а ме слушай какво казвам

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Тома Спространов: Шведка ми изпрати плочата Je t'aime, в митницата я счупиха, песента била порно

Направихме клуб “Приятели на песента”, но партийният секретар на Пловдив Иван Панев каза: Не може да има клуб, да се забрани! Тогава това бе мръсна капиталистическа дума,

Красен Кралев: Искам наградата за шестица да е топка, а не хамбургер или сладолед

Стадион за 3 мача на година не ни трябва, по-добре е да стегнем училищните салони, казва министърът на младежта и спорта - Г-н Кралев, на колко ръце ще броим квотите за олимпиадата в Рио догодина?

Лъчезар Богданов: Експортът добавя 40 000 работни места през 2015 г.

Икономическият растеж избягна шоковите сценарии, бюджетът догодина може да е с 1% дефицит - Споделяте ли прогнозата на БНБ, че икономиката може да достигне растеж 2,2-2,3% през тази година?

Джефри ван Орден: В решаването на конфликта в Сирия да се включи и ЕС

l България трябва да постигне независимост на съдебната власт l Нямах съмнения, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй” можеха още доста да работят, сега се надявам да изградите нови - Г-н Орден,

Борислав Малинов: Има 700 нелегални автоморги у нас

В туризма между 30 и 50% от нощувките се укриват, казва председателят на УС на Българската асоциация по рециклиране - Г-н Малинов, участвахте в дискусията “Бизнес на светло за по-добро бъдеще”,

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

- Проф. Илчев, обществото и у нас, и в цяла Европа е настръхнало и раздвоено по темата “бежанци”, какво е вашето мнение за кризата? - Още преди години бях казал някъде,

Първан Симеонов: Съдебна реформа - хората разбират “лошите да са в затвора”, а ние им говорим за колегии и процедури

Драмата с бежанците в Европа е малко преувеличена МИЛА ГЕШАКОВА - Изненадахте ли се, че промените в конституцията бяха гласувани с огромното мнозинство от 184 гласа и с решаващата подкрепа на

  • 26 милиона бележки са много, #спретесебе

    26 милиона бележки, удостоверения и хвърчащи листчета сме пренесли гражданите през миналата година. В тези листчета е имало данни, които и изходящият чиновник, и входящият, сиреч този, на когото носим бележката, могат да придобият с два клика на мишката. И безплатно за гражданите. Всъщност ключовата дума е безплатно.
  • Да дойдат US изтребители, както танковете “Ейбрамс”

    В тях ще летят български пилоти, докато си купим модерни самолети САЩ да докарат в България ескадрила изтребители Ф-16 така, както пратиха на полигона Ново село танкове “Ейбрамс”. Това е едно от решенията на дълбокия ступор, в който са изпаднали българските ВВС. Пари за нови бойни самолети в бюджета няма и едва ли ще се появят в близките поне