Биолози: Домашните котки застрашават природата!

Тази прекрасна котка участва през м.г. в международна изложба в София. Според американски биолози пухкавите домашни любимци са голяма заплаха за околната среда. Снимка: Румяна Тонева

Американски биолози, занимаващи се с въздействието на човека върху природата, установиха, че освен замърсяването на околната среда за истинска опасност за природата трябва да бъдат обявени и котките.

Когато тръгнат на разходка на открито, тези домашни любимци се превръщат в истински маниакални убийци, унищожаващи милиарди дребни същества като мишки и птички.

„Ние пресметнахме, че свободно движещите се домашни котки убиват 1,4 до 3,7 милиарда птици и 6,9 до 20,7 милиарда дребни бозайници годишно", се казва в мащабно изследване за влиянието на котките върху екологията, публикувано в сп. „Нейчър комюникейшънс".

Ноктите и зъбите на тези домашни любимци убиват повече диви твари, отколкото автомобилите по пътищата, отровите или строителството. Според учените пухкавите убийци освен това са виновни за изчезването на 33 животински вида на Земята. Тяхното пагубно влияние се усеща повече на островите, отколкото на континенталната суша, отбелязват специалистите.

Най.често жертва на котките стават земеровковите бозайници, мишките, полевките, катериците и малките зайчета. „Изследването ни показа, че котките представляват най-сериозната опасност за дивите животни в САЩ", казва пред Би Би Си Пийт Мара от Смитсоновия институт по биология и опазване на околната среда.

Сега учените се надяват да убедят любителите на котки да не пускат въобще любимците си на улицата. Досега влиянието на пухкавите създания върху екосистемата е било подченявано примерно около 4 пъти. А ако все пак те държат домашните им котки да продължат да се разхождат свободно, стопаните ще бъдат призовани да им поставят звънчета на врата. С тях ловът ще бъде поне 3 пъти по-неефективен.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

26
Значи котките били виновни за унищожаване на плъховете, а кучетата, които ядат хора нямат вина. В градовете и селата е пълно с мишки, но за съжаление няма достатъчно котки, за да ги унищожат, а всеизвестно е ,че именно мишките и плъховете разнасят болестите. Вярно е по-скоро- няма достатъчно котки!

22
Мислех си,че България е най-голямата „фабрика“ за глупости,но явно съм сгрешил...

26
Е те на тва му се вика научен подход към котката ! Сега мишките могат да празнуват !

Добави коментар

Добави коментар

Пътници бутат замръзнал самолет, за да тръгне (ВИДЕО)

На летището в руския град Игарка, Красноярскски край, се наложило пътниците да бутат самолета си, тъй като поради силния студ системата за размразяване на шасито замръзнала.

Ливански вестник: Българин e сред най-опасните производители на каптагон в света

Централната служба за борба с наркотиците в Ливан е арестувала организирана престъпна група, наела български химик да прави хапчета каптагон, съобщава предава News7,

Саудитска Арабия против намаляване добива на петрол

Саудитска Арабия, САЩ и другите производители на петрол в света не трябва да намаляват добива на „черното злато”, каза тази сутрин във Виена министърът на петрол на Саудитска Арабия Али ибн Ибрагим

Ислямска държава обезглави трима за вероотстъпничество и хомосексуализъм

"Ислямска държава" (ИД) е обезглавила в Сирия човек от религиозната общност на шиитите исмаилити, обвинявайки го във вероотстъпничество, предаде Франс прес. В Сирия има около 200 000 исмаилити.

Опозицията в Полша обвини властите във фалшифициране на изборите за местна власт

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Полша „Закон и справедливост” (PIS) Ярослав Качински обвини властите във фалшифициране на резултатите от провелите се на 16 ноември избори за местни

Спират влаковете в Грузия, заради стачни действия

Машинистите, техническият персонал и други служители на „Грузинска железопътна компания” АД тази сутрин обявиха национална безсрочна стачка, предаде агенция Новости-Грузия.

Изригна най-големият действащ вулкан в Япония

На южния японски остров Кюшу в сряда започна да изригва най-големият активен вулкан в страната - Асо. Според местната метеорологична служба, стълб от нагорещена пепел с височина 1 км се издига над