Обединяват две професионални гимназии в Монтана

Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Мъж се хвърли от надлез в Пловдив, почина на място

53-годишен мъж се хвърли от надлез „Родопи” в Пловдив днес около 14:00 ч. Мъжът не е оставил предсмъртно писмо. Няма данни да има психически отклонения, съобщава TrafficNews.bg.

Младежи с условни присъди за откраднато БМВ

Двама младежи на 19 и 20 г. от разложкото с. Баня получиха условни присъди за открадната лека кола. Те забелязали, че контактния ключ е бил на таблото на БМВ, паркирано пред дома на собственика му.

Европейската енергия да победи балканския манталитет, зоват българите в Македония

"Македонските власти трябва да уважават българската етническа принадлежност на македонските граждани, които декларират това. Правителство трябва да знае,

Днес закриват ски сезона в Банско и Пампорово

Днес закриват ски сезона в два от зимните курорти. Банско и Пампорово изпращат зимата със все още заснежени писти и с равносметка за един силен сезон, съобщи bTV.

Овчари задигнали 11 агнета от фермата, където работят

Полицаи от Горна Оряховица закопчаха двама работници от Стражишко, откраднали 11 агнета от фермата, в която са наети. В четвъртък в полицейското управление бил получен сигнал за кражба на 5 агнета от

Рали „Варна“ е временно прекратено заради инцидент с един от екипажите

Специален етап 5 „Виница“, който е първи за втория ден на рали „Варна“, бе прекратен заради инцидент с екипаж със състезателен номер 9 Стоян Добрев / Красимир Кръстев.

28-годишен блъсна възрастен мъж край Разград

89-годишен мъж от село Богомилци загина при пътно-транспортно произшествие, съобщават от ОДМВР-Разград, цитирани от "Дарик". Мъжът вървял по пътя между селата Хума и Богомилци.