Обединяват две професионални гимназии в Монтана

Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Уволненият шеф на кърджалийския театър: През януари бях в полагащия ми се платен годишен отпуск

Директорът на театъра в Кърджали Димо Димов е уволнен дисциплинарно, съобщиха от Министерство на Културата. Причината за отстраняването от длъжност е грубо погазване на трудовата дисциплина.

Шофьорката, паднала от 10 м височина след полицейска гонка, карала с 3,1 промила в кръвта

Паулина Ванегас, която излетя с "Пежо" от детелината край старата автогара и падна до главен път Е-79, е била с 3,1 промила алкохол в кръвта, пише struma.bg. Тя бе постъпила на лечение в "Пирогов".

Шофьори се биха след катастрофа, единият е в болница

Катастрофа стана преди минути зад театъра в Благоевград. Ударили са се два леки автомобила. При установяване на причините за катастрофата се разиграл истински екшън между двамата шофьори след като

Оряхово получи първите пари за справяне с последствията от свлачищата

Първите средства за тази година за преодоляване на последствията от свлачищните процеси ще получи Оряхово тези дни. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към правителството

Подпалиха луксозна кола на бургаски кикбоксьор с титла от световното

Мерцедесът на бургаския кикбоксьор Атанас Божилов е бил подпален миналата нощ. От полицията уточниха, че колата е била паркирана до бл.71 в к-с "Бр.Миладинови".

Осъдиха мъж, живял с непълнолетна на семейни начала

Районният съд в Белоградчик осъди на пробация и 150 часа общественополезен труд любовчия от Белоградчик, който заживял с непълнолетна булка на семейни начала.

12 години решетки за циганин, пребил и изнасилил баба

12 години строг затвор даде Великотърновският окръжен съд на 52-годишния Айдън Мехмедов от Полски Тръмбеш, който преби и изнасили 87-годишна старица в търновското село Ресен през 2013 г.