Обединяват две професионални гимназии в Монтана

Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Тони Димитрова отново в Мизия, този път за концерт

Тони Димитрова ще пее за празника на Мизия, след като потвърди участието в концерта на 13 февруари. Тогава се навършват 45 години от издаването на указа, с който някогашното с. Букьовци става град.

30-годишният Милко Милков от Долно Езерово е загиналият в катастрофата в Бургас в събота вечер

Милко Милков е загиналият в пътно произшествие в Бургас около 17.20 ч. в събота. Жертвата е на 30 г. от бургаския квартал Долно Езерово. Както „24 часа” съобщи, при мокър път БМВ е излязло

Полицаи нахлуват в момента в жилището на лудия, барикадирал се там вече над 12 часа

Баща му - бившият депутат Панайот Ляков казал на полицията, че не си пие хапчетата Психично болен мъж блокира столичната улица "Алеко Константинов" повече от 12 часа. Той се казва Константин Ляков.

Много части на Берковица са без електричество вече 36 часа

Много части на град Берковица остават без ток повече от 36 часа, а голяма част от населението се отоплява на електричество през зимата. Това съобщи за “Фокус” Димитранка Каменова, кмет на Берковица.

Обстановката в Бургас се нормализира, но много пътища остават затворени

Обстановката в област Бургас се нормализира, съобщиха преди минути от Областна управа в Бургас. Екипи на отговорните институции са по всички критични точки след падналите обилни дъждове тази вечер.

Пътят Каблешково – Ахелой остава затворен

Пътят Бургас – Средец – Ямбол и отсечката Каблешково – Ахелой все още са затворени заради наводнени участъци, съобщиха от Областната управа в Бургас. В момента в града не вали,

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица, Монтанско

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Това съобщи за  „Фокус” Ивайло Петров – областен управител на Монтана. „Положението в тези градове остава сериозно.