Обединяват две професионални гимназии в Монтана

Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дядо отнесе 1500 лева глоба, хванал 200 г кефал и го пуснал обратно

Пенсионер от Дряново ще трябва да плаща 1500 лв. глоба, защото хванал една риба в забранен за улов участък от р. Янтра. Дядото със 163 лв. пенсия бил уловил кефал, тежащ 200 грама,

Невиждан 24 май в Пловдив, стотици празнуват (Снимки)

Пловдив отбелязва днес 24 май с невиждано празнично шествие по Главната улица, в което участваха ученици, преподаватели, хора на изкуството. Само преди ден градът чества официалния си избор за

Кметът на Велико Търново се хвана на голямо хоро пред общината

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се хвана на голямо хоро пред сградата на общината. Градоначалникът не отстъпи по темперамент на стотици танцьори и граждани,

Сопот пак вади черешово топче срещу съдия-изпълнител

Жителите на Сопот отново ще отбраняват с черешово топче и жив щит общината, в която във вторник трябва да влезе частен съдия-изпълнител, за да разпродава оборудването й.

Вкараха в ареста трима пияни шофьори

Трима почерпени шофьори са задържани през изминалото денонощие в пловдивския регион, съобщиха от полицията. Около 22 часа вчера автопатрул спрял за проверка БМВ на изхода на село Белащица.

Труп на делфин се носи в морето край Варна

Труп на делфин се носи в морето край Варна. Мъртвият бозайник е заснета от гражданин в съботния ден, който забелязал трупа на около 100 метра от брега на Рибарския плаж.

Младеж катастрофира в крайпътни дървета край Враца

Вчера около 19.30 часа младеж, който е шофьор от 8 месеца забил „Мерцедес“-а си в крайпътни дървета, съобщиха от полицията във Враца. Катастрофата е станала на главен път 1-1. Г.М.