Обединяват две професионални гимназии в Монтана

Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Опасват с камери първия артквартал "Капана"

Първият артквартал у нас в центъра на Пловдив - "Капана", ще бъде опасан с камери. Това предвижда планът на градската управа за догодина. Местата, определени за творчески индустрии,

Свалят тролейбусни жици убийци в Пловдив

Към принудително сваляне на контактната мрежа на бул. "Васил Априлов" в Пловдив пристъпва градската управа. Участъкът от колелото на гарата до ул. "Любен Каравелов" е затворен за реконструкция до

Нов път за милиони до с. Поповица наводнява къщи

Асфалтът, който се полага по отсечката Поповица-Асеновград, е по-висок от бордюрите и дъждовната вода наводнява частни имоти, алармира кметът на Садово Димитър Здравков.

Търговци на война с улични музиканти в Пловдив

Оркестър от тъпан, гайда, акордеон и гъдулка пред стълбите на "Каменица" е докарал до лудост търговците от близките магазини и живущите. Всеки ден музикантите огласят Главната улица в Пловдив с

Мая Манолова се срещна с протестиращи в Пловдив (обновена + галерия)

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с жители на пловдивския кв. Прослав, които протестират срещу изграждането на пасарелка над жп линиите. "Пасарелката,

Задържаха мъжа, пребил санитарка в болницата в Благоевград

Мъжът, който нанесе побой на баща си и на санитарка в Благоевград, е задържан от полицията. Това съобщи дежурният полицай в ОД на МВР – Благоевград, цитиран от "Фокус".

Ученици монтираха под връх Ботев аптека за закъсали туристи

Ученици от училището за планински водачи са монтирали аптека с лекарства и екипировка за закъсали туристи по пътека към връх Ботев. Това каза за "24 часа" плевенчанинът Руси Дженев, известен алпинист,