Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Румяна Бъчварова: Вучков е използван от хора, които искат да притиснат премиера

Вучков е използван от хора, които искат неговия пост и искат да притиснат премиера, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред Нова тв. Спекулативно твърдение е,

Зимата се завърна, силен сняг заваля над София

Студеният Средиземноморски фронт нахлу още по тъмно и в София около 8 часа заваля сняг. Атмосферното налягане ще се понижава. Ще е по-ниско от средното за март.

Президентът се среща с представители на ДПС и БСП днес

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме представители на ръководствата на парламентарните групи на Движение за права и свободи и на „БСП лява България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Гледат на втора инстанция делото за смъртта на Паоло

Пловдивският апалативен съд ще гледа на втора инстанция делото за смъртта на 4-годишния Паоло, информира Нова тв. Старозагорският окръжен съд призна за виновен Георги Сапунджиев и го осъди на 3

Почина бащата на Любка Качакова

Бащата на Любка Качакова е починал. Тъжната новина за кончината на Васил Качаков бившият зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски съобщи от профила си във фейсбук.

За да прибере 50 лева глоба от шофьор, държавата харчи 400

- Г-н Тодоров, наскоро асоциацията на пострадалите при катастрофи и още 2 неправителствени организации проведоха кампания “Наглостта не е увреждане”. Заснеха шофьори, които паркират на места...

Приятелят на Вероника: Не изключвам грабежът да е инсценировка

Искам просто да бъде намерен човекът, който й е причинил това и … Много хора искат да се саморазправят с него, естествено, че и аз искам. Но първо искам да поговоря с него. Ще го попитам: Защо?