Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Борисов: Рашидов да гледа постановката Език мой, враг мой и да се поучи от мен

Вежди Рашидов да гледа постановката „Език мой, враг мой” и да се поучи от мен. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, съобщи „Фокус”. „Мълчиш, работиш и от там нататък делата да говорят”,

Младеж, помагащ на закъсал шофьор, бере душа след верижна катастрофа в София

25-годишен младеж е тежко ранен след верижна катастрофа на кръстовището между бул. „България" и Околвръстния път в София. Инцидентът е станал малко след обяд, съобщи Нова тв.

Първанов поиска оставките на петима министри

Оставките на петима министри поиска лидерът Георги Първанов в словото си пред националната конференция на АБВ, която се провежда в НДК в момента. Без да споменава имена,

Анкара викна посланика ни в Турция заради декларацията на парламента

В рамките на реакцията на Анкара относно арменския геноцид, турското министерство на външните работи привика нашия посланик в Република Турция. На 25 април т.г.

Отец прави молебен на "Армията" за разваляне на головата суша

Скандално известният отец Гелеменов направи ритуал на стадиона на ЦСКА „Българска армия”. Духовният човек, който е привърженик на „Левски”, реши да помогне на вечния враг с молебен,

Борисов във фейсбук: С Московски инспектирахме най-големия мост над Марица

С министъра на транспорта Ивайло Московски инспектирахме извършеното до момента по най-големия мост над река Марица, изграден още през миналия мандат.

Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово

Още 50 военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат в дейностите по прочистване на земни площи след взривовете в складовата база на ВМЗ - Сопот в село Иганово по разпореждане на министъра на