Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бат Сали: В последните години поведението на Трайчо Василев се подобрява

Александър Методиев-Бат Сали от ДПС в района се извини от името на цялата партия на екипа на Нова телевизия заради побоя в Самоков. На въпрос защо Трайчо Василев-Пиже, който е осъждан седем пъти,

Цветанов направи 8 обиколки на "Ивайло" във Велико Търново в подкрепа на Панов

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална

Президентът ще наложи вето на закона за военното разузнаване

Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Това каза Екатерина Захариева,

13-годишно момче нападнато в центъра на София (видео)

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия.

Протест в защита на Uber

Протест в защита на вече спряната услуга за превози Uber се организира днес. Той ще се проведе в 18:00 часа пред сградата на Върховния административен съд, съобщи bTV.

Ивайло Калфин отговаря: И намалените пенсии ще се индексират

Диана Митева: Здравейте, благодаря ви за възможността, която давате на читателите. Родена съм на 14.4.1957 г. и до момента имам 41 г. и 10 м. осигурителен стаж.

ТИР едва не предизвика катастрофа на изхода на магистрала "Люлин"

За пореден случай на нагло и опасно шофиранe съобщи bTV. Tежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа. Във видео, изпратено от зрител,