Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Кадиев: Ако някой ви каже, че БСП се бори за първо място на изборите е политически циник

Ако някой ви каже, че БСП се бори за първото място на тези избори значи е политически циник, каза Георги кадиев пред Фокус. „Няма начин и нека си го кажем - една от големите грешки на БСП е,

Парамов: Орешарски ще подаде оставка в четвъртък

Оставката на кабинета „Орешарски” ще бъде подадена в четвъртък. Това прогнозира пред Нова телевизия финансистът Кольо Парамов. „Тя се чака вече 14 месеца.

Бареков пред "24 часа": И родният Пловдив на Бареков поиска самостоятелно явяване на изборите

Партия „България без цензура“ да се яви със самостоятелна регистрация на предстоящите избори за Народно събрание. Това поискаха структурите на партията в Пловдив-град и Стамболийски с декларации по

Полицай наръган с нож от психично болен, състоянието му е тежко

Психично болен е наръгал с нож полицай в разградското село Юпер. Състоянието на полицая е тежко, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера към 19,50 часа екип от двама полицаи бил повикан,