Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

КЗК отмени избора на охрана на пешеходните подлези в София

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна заповед на зам.-кмета на Столичната община за избор на изпълнител на обществена поръчка за охрана на пешеходни подлези,

ТИР помете старица, докато пресичала международния път за Дунав мост

ТИР е прегазил възрастна жена на изхода на Русе малко преди 10 часа тази сутрин. 77-годишната жертва е издъхнала на пътя, съобщи Дарик. Според първоначалната информация възрастна двойка мъж и жена са

Топ лекари вадят на светло проблемите в лечението на българите с рак

Здравният министър д-р Мирослав Ненков ще открие дебата на „Труд“ и Българското онкологично дружество - „Присъда ли е диагнозата рак в България“ Докторите, които лекуват българите с рак,

Условна присъда за купувач на гласове

Условна присъда от една година с 3-годишен изпитателен срок наложи съдът в Радомир за купуване на гласове на Милен Миланов, съобщи Дарик. Миланов бе задържан в деня на изборите за парламент на 5

Столичната полиция издирва 57-годишна жена

Криминалисти на столичното Шесто РУ издирват Антоанета Димитрова Гюргинчева, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на близките й, на 19 октомври към 15.

Ало измамници с нова схема - обещават по-високи пенсии

Телефонни измамници са позвънили на всички стационарни номера на възрастни хора в пазарджишкото село Росен, за да им предлагат по-високи пенсии. Това обяви пред Фокус кметът на селото Васил Рангелов.

Борислава: Ходих на психолог, не мога да спя нормално

"Нямам думи за станалото. Със сигурност не е нормално полицейско държане към обикновен гражданин. Не съм предизвикала с нищо полицайката. Отидох на психиатър след станалото, не можех да спя нормално”,