Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Реформаторите казват до 1 февруари ще правят ли конгрес за един лидер

Лидерите на Реформаторския блок ще се съберат тази седмица, за да решат дали ще се прави конгрес. Идеята е независимо от това накъде ще се наклонят везните евентуалният форум да се проведе достатъчно

Студент си иска 1700 лв. от врачка, не му се развалила магията

Измамничка, събирала пари за разваляне на магии, бе арестувана в Сандански. 23-годишната Николина В. от Златица, представяла се с “артистичен псевдоним” Ходжа Гюлшен, успяла да прибере близо 2000 лв.

Куршумите, извадени от тялото на Татяна Стоянова, не дават никакви следи

Разследването за убийството на Татяна Стоянова няма никакъв напредък, научи „24часа”. Оперативният екип, натоварен с издирването на извършителя на показния разстрел, няма никаква следа към него.

Извадиха 3-килограмова тения от черния дроб на млад мъж

Трикилограмова кучешка тения извадиха днес пловдивски лекари от 23-годишен мъж от Бургас. Паразитът се развивал в продължение на 7-8 години в черния дроб на младежа,

Ива Йорданова: Няма да участвам в конкурса за шеф на Агенцията за българите в чужбина

Отворено писмо до българските медии Във връзка с многобройни запитвания и появили се напълно неверни и не взели моето мнение, но отнасящи се до мен публикации,

Разследване показа: Над 100 тона мини, предназначени за завода в Горни Лом, пътували през страната без знаци и неохранявани

Над 100 тона мини, предназначени за взривилия се завод за боеприпаси в Горни Лом, са преминавали по пътищата на страната без обозначителни знаци и слабо охранявани.

Майката, за която се твърди, че хвърлила бебето си от покрив, го е изродила сама

Родители на психично болна жена от дупнишкото село Червен брег се оплакали в полицията, че дъщеря им, заедно с новороденото си бебе е изчезнала от къщи, съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.