Ангел Че фен на Мел Гибсън, Янко Петров - на ЦСКА

Янко Петров (със знамето) и Дончо Дудев (с микрофона) призовават гражданите да притискат властта.

Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров са тримата млади мъже, които се превърнаха в лицата на протестите, въпреки че неформалните лидери са много повече. И тримата са родени през 1982 година. Имат двегодишен стаж по издигане на улични лозунги като представители на народа. Тяхна е идеята за кабинет в сянка на протестиращите граждани.

Славчев, Дудев и Петров са ораторите, качени на прословутия бял бус, от който звучат възрожденски песни. Те са организатори и инициатори на шествията срещу монополите и политическата система и вече имат своите успехи - цената на тока пада, "Топлофикация" ще прави ревизия на сметките и засега няма да съди длъжниците, в обществото се коментира участието на гражданите във властта и институциите се съобразяват с това.
През последните дни не вдигат телефона дори на много от "колегите" си, които са представители на инициативните комитети по областните градове. Раздорът сред инициаторите на протестите е очевиден, а стотиците хиляди от шествието из София миналата неделя, оредяват прогресивно.

"Който иска да протестира, да заповяда. Спираме с медийните изяви до неделя, когато е националният празник. Тогава всеки, който ни подкрепя, да излезе с цвете в ръка. Ако трябва, ще блокираме държавата, защото е ясно, че никой не иска да изпълни исканията ни", категоричен е пред "24 часа" Янко Петров след спор с други инициатори от Орлов мост, леко разочарован, че хората в понеделник бяха отчайващо малко.

"Трябва да има натиск от улицата, защото хрантутниците в парламента нищо няма да свършат сами", казва ден по-рано Дончо Дудев след края на стохилядния протест, докато доброволци пускат в шапка стотинки за буса и техниката.

Гневните лидери на протестите имат верни последователи. Особено Ангел Славчев-Че, който минава за интелектуалният двигател на народните вълнения.

31-годишният Славчев е от София, вече има две деца. Второто е от приятелката му Петя, а 7-годишната Ния е от бившата му съпруга.

Ангел Че ръководи IT отдел в компютърна фирма. От малък се интересува от информационни технологии. Започва бизнес с компютри още през 2005 г. Днес е съдружник в друго дружество. Започва да се интересува от политика, когато успява в професията си и вече е станал баща. Твърди, че с квалификацията си може да отиде в чужбина, но е избрал да остане в България и да работи за по-доброто бъдеще на следващото поколение.

Определя се като ляв, което обаче не трябвало да се бърка с БСП.

Русофил е. Преди години става член на партия "Българската левица", но през 2012 г. напуска. Заедно с председателката на партията Маргарита Милева Славчев участва и във фондация "Бузлуджа". През 2009 г. е кандидат за депутат от "Българска лява коалиция", но е на неизбираемо място дори за партия със 100% от народния вот. На местните избори през 2011 г. е кандидат за общински съветник от листата на "Българската левица", която се води от Маргарита Милева.

През 2009-а участва в предаване по БНТ "Референдум". Тогава е на 28 години. Изказва се като противник на чуждите военни бази у нас, противоракетния щит и контингента на
България зад граница. По това време вече активно се интересува от политика, но като хоби. Другото му занимание, извън професията, е спортът. Обича природата. Включва се в гасенето на пожара на Витоша миналата година. По време на лятната ваканция опъва палатка на къмпинг "Градина".

Протестите срещу монополите и политическата система не са първите, на които Ангел Славчев е в челните редици и държи мегафон. В началото на 2012 г. се включва активно в шествията против проучването и добива на шистов газ в България.

Според профила му във фейсбук той е фен на Че Гевара, филма "Смело сърце" с Мел Гибсън и музиката на романтичния соул певец Бари Уайт. Участва в групите "Аз не съм костовист и никога няма да бъда" и "Не на ГМО". Харесва "Шоуто на Слави", чиито преработки на възрожденски песни озвучават протестите от последните дни. В социалната мрежа иска оставка и съд за външния министър Николай Младенов.

За разлика от сдържания Ангел Славчев съратникът му и връстник Янко Петров е далеч по-емоционален в изказванията си. Открито призовава политици като Бойко Борисов, Георги Първанов и Ахмед Доган да влязат в затвора. Работи в "Чипита България". Учи стопанска логистика във Великотърновския военен университет "Васил Левски".

Последовател на делото на Апостола, но върл цесекар. Бил е координатор и председател на гражданското движение "Сила" в София. Активен участник в протестите заради високите цени на горивата у нас. След това напуска "Сила", защото според него неправителствените организации също са се компрометирали пред обществото.
Янко Петров се познава с третия от най-популярните лица от протестите - Дончо Дудев, от протестите против високите цени на горивата. Дудев сам признава, че от 2 години е по улиците за обществени каузи. Роден е в Стара Загора. Учи в УНСС.€ За разлика от Янко е фен на футболния отбор на "Левски". Обединява ги общата кауза за борбата с монополите.

Освен за цените на горивата Дудев защитава потребителите на "Топлофикация" и затова води кореспонденция с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. След началото на големите протести, когато гражданското общество набра сила, двамата дори са се срещнали. Не закъсняват и реалните резултати от протестите им - "Топлофикация" ще спре делата срещу длъжниците, докато не се изясни дали фактурите и са с невярно съдържание.

Дончо Дудев работи в сферата на маркетинга. Не е женен, но има сериозна приятелка. Засега негов приоритет са протестите и битката с монополите и политическите партии. Обича природата и разходките из Родопите.
Славчев, Дудев и Янко Петров засега са категорични, че не искат да стават политици, а да сменят политическата система, която води със себе си корупция и разруха.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 11

Сортирай по:

17
гледам тв@, по-добре да дадем парИ за нова конституция, отколкото да продължаваме да ги даваме на разни червени педали доживот и да завещаем даванията на деца и внуци! хайде да мислиш, преди да пишеш, а? че иначе все глупости излизат...

47
камуняси, които срамежливо се крият зад прокъсани мимикрии...

108
Факта че всички политици се притесняват от носенето на лична отговорност в най-добрия случай говори, че не се чувстват сигурни в собствените си качества, а в най-лошия, че не искат някой да им пречи в свободното крадене. На всички останали бих казал: Къде бяхте в началото на протестите и защо PR кампанията в защита на политиците започна едва после. Не съм против партийте нито съм партийно ориентиран. Искам лична отговорност, защото за последните 23год. такава липсва въпреки изказването на Президента аз не знам някой политик който да си е починал зад решетките за действия срещу народа му.

4
Браво на в-к 24 часа! Най-накрая да прочетем леко "повдигане" на информацията за тези лица! Казвам веднага защо на 3-ти март няма да съм на протеста: Защото незнаем какво искаме! Кой може да твърди, че цената натока е ниска- никой! Проблемите на Топлофикация- София са много и за тези неща ще протестира целия народ, но кой слага в устата на тези мъже искане за смяна на Конституцията?!? Ами нека се борим срещу икономическите проблеми докрай, после да сменяме системата! Искането да сменим лицата на партийте не е нищо друго освен идулгенция да гласувам за същата партия, за която и преди съм гласувал, но да твърдя, че тя е с нови лица! Постоянна борба срещу монополите!... но Конституцията си ни е много добра.....и смяната й с нова ще струва на данъкоплатеца много пари....

60
Хубава работа,ама българска. Това стана с нашите протести. Бях много горда за това което се случи,обаче само в началото.Вече нещо се уморих да слушам глупости. Тези нашите лица на протеста нещо ми изпростяват .Ангелчо не искал да говори с никой защото били "обременени".стигнаха до там да искат оставката на президента,Ами кой ще ви чуе исканията бе келеши. Защо трябваше да искате оставката на Борисов? Защо? С служебно правителство какво ще постигнете-Нищо. Като почнахте с ЕРП да бяхте го довършили. Някак всичко се разми.Оставам с впечатление,че тези момчета искат да иживеят своите 5 минути слава.

4
А аз пък му предлагам на този Ангел Че да се изпарява по посока на Северна Корея, че да види този метежник какво е там, в хубавият канибалски комунизъм. Нали комунизъм искат. Но не отиват в Северна Корея, а стоят тук на лошото, че цялата икономическа власт такива като него продажни боклуци са я съсредоточили, и никой не може да припари до там ако не е като тях ненормалник, но инак бедни били горките. Да ги хванеш, и да ги избесиш по дърветата, а не трибуна да им се дава непрекъснато.

-110
Обикновени наркомани. Единия да хванеш другия да удариш. За тази работа трябва и образование. Да не говорим, че нямат и визия.

27
Каквито ни политиците, такива и "лицата " на протеста-хич ги няма! Какъв гьонсурат трябва да член на БСП (комунисти), протестиращ против монополите?

40
Много моля журналистите да попитат тези господа дали имат 6 700 00 пълномощни.Когато ги покажат и докажат,че са упълномощени от толкова хора,тогава могат да кажат:Българския народ това иска.Те не ме познават,аз не ги познавам и нямат от мен пълномощно.Те не знаят аз,какво искам.Така,че с цялото ми уважение,когато говорят от името на някои да кажат:Иван,Петкан,Драган и т.н.

-76
Каквито ни политиците, такива и "лицата " на протеста-хич ги няма! Какъв гьонсурат трябва да

-59
"Ангел Че" - щом това недоразумение е лице на протестите, за какво говорим.... Левичар, а? И поклонник на латиномачото Че, така ли? Глупак. Я да го пратим в Куба, ама не на секс-туризъм и в зоните с лъскавите хотели, където пише "забранено за кубинци", а с купоните на редовия кубински гражданин...и да го пратят в някой от концлагерите, създадени от идола му за разправа с всякакви инакомислещи, дисиденти-интелектуалци, обратни, и пр.....да понасече малко захарна тръстика като в 18.век робите, и да го нахапят тропическите комари...ех, каква друга песен ще ми запее! Клоуни и непораснали пубери.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Надежда Нейнски: Може да има нова бежанска вълна у нас при срив на руско-турските отношения

Нарушаването на въздушното пространство на Турция и НАТО от руска страна се случва вече няколко пъти. Руският външен министър вече е бил предупреден няколко пъти, че ще се предприемат мерки.

Пуснаха електрозахранването в районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша

Възстановено е електрозахранването в части от районите Овча купел, Красно село, Красна поляна и Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано днес поради пожара в дърводелски цех беше

За 10 г. ромите мюсюлмани в Пазарджик станаха над 15 000

Преди година бяха задържани 14 души от 3 области в страната. В ареста са 12 - сред тях и лидерът им Ахмед Муса Ахмед. Съдът 2 пъти връща обвинителния акт срещу тях заради процесуални нарушения След

Педофилът Чичо Ханс давал на шестокласнички шоколад за целувка

- 73-годишният германец бил с рафинирани обноски, помагал на бедни семейства от бургаския кв. “Черно море” - Разсъбличал по-големите момичета, а малките опипвал през дрехите - Снимал децата

Симеон Дянков представи "След Стената“

Преходът ще свърши, когато комунизмът отиде в музея, каза президентът Росен Плевнелиев Прочит на уроците на прехода в Източно европйските държави след падането на берлинската стена,

Синдиците на КТБ атакуват цесии за 234 млн. лв. за “Петрол”

Цесии за рекордната сума от 234 млн. лева атакуват в съда синдиците на КТБ. Това стана ясно от последния им седмичен отчет. В него не е посочено името на компаниите, които са направили сделките.

Жулиета, която се самоуби след смъртта на сина си, водила протест за правата на деца с увреждания

Жулиета Тодорова от Бургас настоявала за облекчени процедури при определяне на лични асистенти, искала родители да блокират улица 28-годишната Жулиета Тодорова,