Много неща трябва да се променят. Най-напред - трябва да имаме достатъчно производство. Следва да се увеличат площите с овошки, зеленчуци и лозя и още по-важното - да увеличим средните добиви от културите и продуктивността на селскостопанските животни.
За да стане това, трябва да се стимулира племенното животновъдство, да се подобри националният генофонд, който напоследък е изпуснат. Имаме малко племенни животни, загубихме някои породи.
От 1989 г. броят на свинете у нас е намалял 7 пъти, на овцете - 5 пъти, 3 пъти на говедата, а птиците са 2 пъти по-малко.
За да се изхранва българското население, по норматив са необходими 650 000 т различно месо годишно. Ние произвеждаме 220-230 хил. т, внасяме още толкова или малко повече. В момента България дори не може да осигури достатъчно месо за населението си.
Разбира се, производството на растителни и животински продукти не може да се увеличи отведнъж, затова и програмният период на Европа е до 2020 г.
Изкупните цени на месото и млякото у нас са почти европейски, може би малко по-ниски. Ако се вдигнат, ще се вдигне и цената на крайните продукти. По-добре е да ги запазим, но да увеличим субсидиите за производителите.
В близките дни предстои да изясня как стои въпросът с доплащанията от ЕС и с националните доплащания. Но нека производителите и най-напред тези, на които предстои пролетна сеитба, не се притесняват - ще се направи максималното, за да бъдат осигурени всички субсидии за 2013 г.
Интервю със земеделския министър проф. Иван Станков четете в утрешния брой на в. "24 часа".