Почетоха Траян - първият човек-факла

Траян Маречков Снимка: Фейсбук

Около 20-ина души запалиха свещ в памет на 26-годишния Траян Маречков, който пръв се самозапали на 18 февруари във Велико Търново, съобщи радио Фокус.

След неговата крайна постъпка последва вълна от самозапалвания. 36-годишният Пламен Горанов стана символ на протестите във Варна, пламвайки пред общината в морския град. Същото направи и социално слабият Венцислав Василев - 53-годишен, баща на 5 деца. Най-скоро като факла пламна 52-годишният ковач Димитър Димитров, който се самозапали демонстративно пред президентството. 

Днес великотърновци се събраха на светофарите на бул. „България" - мястото, на което най-младият от хората-факли се самозапали. На помена присъства и братът на Траян, който запали най-голямата свещ. Негова близка позната прочете есе, написано в памет на Траян:

„Тук на това място за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети - той беше близък, но за всички нас той беше един добър съгражданин. Изричам мислите си, четейки ги, защото емоциите и чувствата ми са прекалено много, а в този лист подредих всичко.

Това, което със сигурност мога да кажа е, че Траян беше един много умен и чувствителен младеж. Той открито заявяваше мнението си, бореше се за правдата на всеки, готов беше да пожертва и живота си за правдата и го направи. Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден - това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатия, който познавам.

Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен. Той не успя да остане безучастен, виждайки как една майка едва успява да покрие основните нужди на детето си, как един пенсионер брои жълтите си стотинки за хляб, как един млад човек не успява с месеци да си намери работа и най-вече как много от нас не обръщат достатъчно внимание за тези факти.

Ние оставяме виновниците за всичко това безнаказани. Ние не се съпротивляваме. Ние позволихме нашата държава да стигне до това положение и именно ние трябва да сложим край на тези абсурди. Затова се бореше той. Това искаше да каже на всеки: „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа". Това бяха предсмъртните му думи. Нима не е достатъчна саможертвата му, за смъртта му няма виновни и невинни. Виновници ставаме само, ако направим тази саможертва безсмислена, ако продължаваме да мълчим, затворим очите си за пореден път и отново застанем на колене пред поредната присъда.

Така аз почитам паметта му, заставайки зад неговата кауза и мисля, че именно това е начинът да го направим всички".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

26
Почивай в мир, мило момче! Поклон!

26
мир на праха му

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дядо отнесе 1500 лева глоба, хванал 200 г кефал и го пуснал обратно

Пенсионер от Дряново ще трябва да плаща 1500 лв. глоба, защото хванал една риба в забранен за улов участък от р. Янтра. Дядото със 163 лв. пенсия бил уловил кефал, тежащ 200 грама,

Невиждан 24 май в Пловдив, стотици празнуват (Снимки)

Пловдив отбелязва днес 24 май с невиждано празнично шествие по Главната улица, в което участваха ученици, преподаватели, хора на изкуството. Само преди ден градът чества официалния си избор за

Кметът на Велико Търново се хвана на голямо хоро пред общината

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се хвана на голямо хоро пред сградата на общината. Градоначалникът не отстъпи по темперамент на стотици танцьори и граждани,

Сопот пак вади черешово топче срещу съдия-изпълнител

Жителите на Сопот отново ще отбраняват с черешово топче и жив щит общината, в която във вторник трябва да влезе частен съдия-изпълнител, за да разпродава оборудването й.

Вкараха в ареста трима пияни шофьори

Трима почерпени шофьори са задържани през изминалото денонощие в пловдивския регион, съобщиха от полицията. Около 22 часа вчера автопатрул спрял за проверка БМВ на изхода на село Белащица.

Труп на делфин се носи в морето край Варна

Труп на делфин се носи в морето край Варна. Мъртвият бозайник е заснета от гражданин в съботния ден, който забелязал трупа на около 100 метра от брега на Рибарския плаж.

Младеж катастрофира в крайпътни дървета край Враца

Вчера около 19.30 часа младеж, който е шофьор от 8 месеца забил „Мерцедес“-а си в крайпътни дървета, съобщиха от полицията във Враца. Катастрофата е станала на главен път 1-1. Г.М.