Почетоха Траян - първият човек-факла

Траян Маречков Снимка: Фейсбук

Около 20-ина души запалиха свещ в памет на 26-годишния Траян Маречков, който пръв се самозапали на 18 февруари във Велико Търново, съобщи радио Фокус.

След неговата крайна постъпка последва вълна от самозапалвания. 36-годишният Пламен Горанов стана символ на протестите във Варна, пламвайки пред общината в морския град. Същото направи и социално слабият Венцислав Василев - 53-годишен, баща на 5 деца. Най-скоро като факла пламна 52-годишният ковач Димитър Димитров, който се самозапали демонстративно пред президентството. 

Днес великотърновци се събраха на светофарите на бул. „България" - мястото, на което най-младият от хората-факли се самозапали. На помена присъства и братът на Траян, който запали най-голямата свещ. Негова близка позната прочете есе, написано в памет на Траян:

„Тук на това място за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети - той беше близък, но за всички нас той беше един добър съгражданин. Изричам мислите си, четейки ги, защото емоциите и чувствата ми са прекалено много, а в този лист подредих всичко.

Това, което със сигурност мога да кажа е, че Траян беше един много умен и чувствителен младеж. Той открито заявяваше мнението си, бореше се за правдата на всеки, готов беше да пожертва и живота си за правдата и го направи. Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден - това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатия, който познавам.

Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен. Той не успя да остане безучастен, виждайки как една майка едва успява да покрие основните нужди на детето си, как един пенсионер брои жълтите си стотинки за хляб, как един млад човек не успява с месеци да си намери работа и най-вече как много от нас не обръщат достатъчно внимание за тези факти.

Ние оставяме виновниците за всичко това безнаказани. Ние не се съпротивляваме. Ние позволихме нашата държава да стигне до това положение и именно ние трябва да сложим край на тези абсурди. Затова се бореше той. Това искаше да каже на всеки: „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа". Това бяха предсмъртните му думи. Нима не е достатъчна саможертвата му, за смъртта му няма виновни и невинни. Виновници ставаме само, ако направим тази саможертва безсмислена, ако продължаваме да мълчим, затворим очите си за пореден път и отново застанем на колене пред поредната присъда.

Така аз почитам паметта му, заставайки зад неговата кауза и мисля, че именно това е начинът да го направим всички".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

26
Почивай в мир, мило момче! Поклон!

26
мир на праха му

Добави коментар

Добави коментар

Осъдиха 65-годишна жена, държала се непристойно и хулгански

Сливенският районен съд наложи на 65-годишна жена от Сливен три месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок. Съдът наложи и наказание „Обществено порицание”,

Пенсионерка измъкна 55 хиляди от 5 жени, едната измамена си заложи и златните зъби

10 години затвор за 67-годишната Славка Тодорова. Тя измамила 5 възрастни петричанки и им измъкнала общо около 55 хиляди лева. Една от жените й дала над 18 000 лева. Друга пострадала с 31 651 лева.

Осиротелите момчета от Горни Лом отказаха помощ

Момчетата, които изгубиха и двамата си родители в опустошителната експлозия край Горни Лом отказаха помощ. По-големият брат не прие парите на две сестри от Монтана, решили да им помогнат,

Орхан Яшаров е причинил катастрофата в Пловдив, при която пострада полицай

Орхан Яшаров е 26-годишният шофьор на „Мерцедес”-а, който преследваха днес пловдивските полицай, информира "Блиц". В момента младият мъж, който е от пловдивската „Аджисан махала”, е на разпит.

Неправоспособен шофьор и 16-годишен младеж са починали при челен удар в дърво, други трима са ранени

Неправоспособен водач и спътникът му на 16 години са починали, а други трима младежи са ранени след челен удар в крайпътно дърво между търговищките села Славяново и Долец.

Намериха снаряд край Пеещите фонтани в Пловдив

Корозирал снаряд бе намерен вчера при изкопни работи край Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина в Пловдив. След получаване на сигнала около 13 часа районът е бил незабавно отцепен от служители на

Полицаи иззеха нелегален боен арсенал в Разград

Нелегален боен арсенал са иззели служители на полицията в Разград при специализирана полицейска операция. Около 16 часа на 17 октомври в село Осенец, област Разград от полицейски служители е бил