Топ 10 на турските сериали

Бергюзер Корел (Шехерезада) и Халит Ергенч (Онур)

Четири турски сериала накараха милиони зрители да седнат пред тв екраните. Наесен ще има още. Главните им герои са едни от най-популярните лица напоследък у нас. Техният живот и кариера се обсъждат във форуми в интернет, посетители на сайтовете си разменят пропуснати епизоди. “Не са тежки сапунки, а съвременно снимани филми. Показват живота в Турция, историите са човешки, а актьорите и музиката обикновено са много красиви”, пише в един от форумите. Любопитството към турското тв кино започна с “1001 нощи”, излъчван първо по Нова тв, а сега по “Диема”. Нова тв продължи с “Мелодия на сърцето” и “Сълзи над Босфора”, а Би Ти Ви се включи с “Перла”, излъчван в праймтайма й. (24часа)

 

Бергюзер Корел (Шехерезада) и Халит Ергенч (Онур)

Залюбили се, но не пред камерата, а в Париж

Бергюзер Корел е родена на 2 септември 1982 г. в Истанбул.

Тя е втората дъщеря на Танжу Корел и Хулия Даркан - и двамата известни актьори в турското кино. По-голямата й със 7 години сестра живее със съпруга си в Америка.

След като завършва колеж, тя посещава факултет по актьорско майсторство. Първата й роля е в сериала “Пречупен за живот”, сниман през 1998 г.

Когато й предлагат следващата роля в “1001 нощи” през 2005 г., баща й е на смъртно легло.

Тя се колебае дали да приеме, но майка й я убеждава с думите: “Баща ти би искал да отидеш на кастинга.”

90-те серии на този филм и ролята на Шехеразада всъщност правят от Корел истинска звезда. Сериалът е посочен за най-добрия за 2006 г. от турския “Канал Д”.

В интервю за турската преса Бергюзер Корел признава, че има сърдечна връзка с другата звезда от сериала - Халит Ергенч, който е в ролята на Онур. Тя се породила не по време на снимките, а през 2008 г., когато двамата с компания приятели пътували до Париж.

“Никъде по света не се снимат сериали, в които епизодите са дълги по 60-90 минути, както е в Турция. Иска ми се условията на труд и часовете работа да станат по-човешки”, казва Корел.

За заснемането на един епизод актьорите имат една седмица. Партньорът й на екрана и в живота Халит Ергенч също е от актьорско семейство. Баща му е артист и музикант, въпреки че синът е учил морско инженерство в университета. По-късно напуска и влиза в консерваторията.

Преди да стане актьор, е работил най-различни неща. Поставял е охранителни лепенки върху витрини. Продавал е бърсалки за под. Живял е в САЩ, където е работил като сервитьор и барман. Също и като компютърен оператор. Набирал е учебник по математика, правел е годишници.

Сестра му е умствено изостанала. “Това ти дава различни гледни точки за всичко. Животът има друго измерение. Разбираш, че съществува любов, която рядко може да бъде открита в света. Не можем да преживеем любов като на Азаде при нормални обстоятелства. Това е любов без изисквания, без условия, когато очакваш всичко”, казва той за сестра си.

 

Ергюн Демир (Али Кемал) и Тарду Флордун (Керем)

Желани ергени от театралната сцена

Ергюн Демир е роден в Турция, но съзнателният му живот преминава във Франция, където семейството му се преселва, когато е 5-годишен. Ергюн завършва консерваторията, специалност класическа китара. Сега е по-известен във Франция, но като театрален актьор.

Играл е Сирано дьо Бержерак, Нерон, Макбет. “И изведнъж от Хамлет ме поканиха да вляза в ролята на Али Кемал, беше ми много трудно”, разказва Ергюн, който преди месец беше в София.

Приема ролята в “1001 нощи”, без да подозира за славата, която ще го споходи. Според сайта на сагата Демир е с най-високия хонорар от актьорите. Почитателите дебнат да го зърнат на стадиона и по време на мач на любимия му "Галатасарай". Ергюн е и перфектен плувец.

През 1998 г. се жени, но 5 години по-късно е вече разведен.

36-годишният ерген Тарду Флордун е в ролята на Керем в сериала и е сред 10-те най-добри актьори на Турция. Обича да носи шапки и затова прякорът му е Шапката. Роден е в Анкара, баща му Маджит Флордун също е известен театрален актьор.

Започнал е в Измитския градски театър с много сериозни пиеси - играл е в "Хамлет", "Опера за три гроша" и др.

За участие в сериали го канят приятели. В началото е скептичен към телевизията, но постепенно поддава. Преди да се предаде напълно, дълго време пътува между Истанбул и Измит.

 

Къванч Татлъту (Мехмет)

Фотомодел и баскетболист

Къванч Татлъту (Мехмет) e роден на 27 октомври 1983 година в Адана, Южна Турция. Той е актьор и модел. Къванч е едно от петте деца в семейството. Учил е в частна гимназия, където се е изявявал като много добър баскетболист. След това семейството му заминава за Истанбул, защото баща му се нуждае от медицинско лечение. Там той се записва в баскетболния клуб Ulkerspor. Баща му искал Къванч да стане актьор, но неговите планове били да прави кариера на спортист. Все пак мечтата на баща му се сбъднала.

Къванч Татлъту започва кариерата си като фотомодел, след като майка му изпраща негови снимки в известна модна агенция. През октомври 2001 г. печели наградата "Най-добър модел" на световно модно ревю. Оттогава работи като професионален модел и актьор.

Къванч Татлъту се превръща в звезда през 2005 г. с главната роля в сериала "Перла". С превъплъщението си в Мехмет става популярен в целия Арабски свят. Следват участия в други сериали, превърнали се в хитове. Мнозина го определят като Брад Пит на Близкия Изток.

Мехмет e главният герой, принуден от дядо си да се ожени за красивата Инджи. В началото е абсолютно безразличен към Инджи, тъй като е загубил любимата си, при това бременна, в автомобилна катастрофа.

 

Сонгюл Йоден (Инджи)

Името й значи розова роза

Сонгюл Йоден e родена на 17 февруари 1979 г. в Диарбекир. След като баща й се премества в Анкара, тя отива с него и прекарва там детството си.

Известна в Турция с ролите си както в сериали, така и на театралната сцена. Изучавала е театрално изкуство в Анкара, завършила е Турската театрална академия.

Сонгюл изпълнява главната роля в сериала "Перла".

Буквално името Сонгюл в превод от турски означава "розова роза". Актрисата е много известна със своята красота и благ характер. Тя е била омъжена за Канбърк, който също е актьор.

През 2005 г. се превръща в истинска звезда с тв сериала "Перла", в който се снима в продължение на 2 години. Оказва се, че сериалът "Перла" е гледан от над 85 милиона зрители в целия Арабски свят. През 2008 г. Сонгюл Йоден се снима в друга тв драма - Gonlum.

В сериала Инджи е главната героиня, която се бори за любовта на Мехмет. Омъжва се за него, след като дядо му - Мехмет Фикри - уговаря този брак. Основният й враг е свекървата Шереф, която я смята за недостойна снаха.

 

Бурак Хакъ (Кенан)

Спортист и средиземноморец

Бурак Хакъ е роден на 23 май 1972 г. в Истанбул. Висок е 1,90 м. Определя етническата си принадлежност като средиземноморска.

Говори английски. Обича да играе волейбол, боулинг, футбол, тенис, баскетбол, занимава се със сърфинг, водни ски, гмуркане. Прецизен шофьор е, както и мотоциклетист.

Завършил е икономика в Истанбулския университет.

Преди да започне да се снима в сериала, прави дублажи, участва в реклами, има роли в киното, театъра и телевизията.

От 2001 г. е женен за актрисата Сема Симсек, която е родена на 24 февруари 1976 г. в Германия. Тя работи и като модел. Двамата имат син.

 

Асли Тандоган (Ламия)

Най-младата и най-красивата

Асли Тандоган е най-младата актриса в сериала, а и най-красивата със зелените си очи и тъмна коса.

Родена е на 2 април 1979 г. в Анкара. Завършва националната консерватория към университета в родния си град. Досега е участвала в 3 филма и 5 тв сериала.

Високата 165 см дама обича да язди коне и има профил във “Фейсбук”, който активно ползва.

В сериала, излъчван у нас, тя се влюбва в композитора Хюсеин Кенан, който има любовница.

Младото момиче по детински си въобразява, че връзката й с музиканта е много драматична, и се разстройва ужасно, когато осъзнава, че това е обикновена любовна история.

 

Едже Услу (Лале)

Колекционира... въздух

Едже Услу колекционира въздух от държавите, които е посетила. Тя си носи празни бутилчици от по 50 мл навсякъде, където излиза в чужбина, и ги затапва при визитите си. Досега е събрала над 30 шишенца. “Това хоби ми е още от ученическите години. Запалих се от най-добрата си приятелка в гимназията”, разказва актрисата.

В “Сълзи над Босфора” героинята й Лале е педиатър, съпругът й Еге е писател и имат две дъщери.

Животът на Лале се преобръща, когато става ясно, че има тумор в мозъка и й остава малко живот. Тя намира жена, която да бъде майка на децата й и да се грижи за мъжа й. В един момент героинята оздравява като по чудо и се налага да върне съпруга си, който вече се е оженил за друга.

 

Гьокхан Тепе (Атеш)

Мозъчният хирург всъщност е певец

Гьокхан Тепе е един от най-известните турски певци. И е познат и у нас като такъв.

Отскоро българската публика го видя и като актьор. В “Сълзи над Босфора” той е мозъчен хирург и близък приятел от медицинския университет на главната героиня Лале. Същевременно е влюбен в нея още от студентските години и е единственият, който знае за тумора в мозъка й.

Тепе е роден на 8 февруари 1978 г. в Истанбул. Като певец участва в издания на “Стар Академи” в арабските държави, тъй като е много обичан от местната аудитория. Разнородният му талант се проявява и при свиренето на китара, и при композирането на музика за филми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 17

Сортирай по:

120
balgarka tezi seriali idvat za jylti stotinki ot turciq na podbiti ceni s cel propaganda i zatova se kupuvat reitinga im idva ot 1 milion pensionerki s demenciq 600 000 turci i 500 000 pobyrkani domakini normalen 4ovek ne gi gleda

0
maria napishi v gugyl 25 deputata dps ds zavzeli sa te pylni idioti shtom taka nalapaha vydicata

-16
vqra nikoi ne ti vqrva 4e si bylgarka ima hubavi estestveno pod prikritie e po-ka4estven ot vsi4ki turski bokluci i sega daje v sasht go kupiha

-42
burhan posle 130 godini vi se razkaza igrata 1985 ste 1,6 miliona tuk a sega s 300 zora 600 000 a dqdo ti oshte se izpuska v gashtite kato se seti za vyzrajdaneto demek tezi ot 500-te godini vsi4ku umrqha ama pri vas ne e taka vseki shte si polu4i zaslujenoto v turciq ima 25 miliona kurdi (spored turciq 17 miliona) s 5-7 deca dokato vie imate samo 2-3 sled 15 godini shte sa kolkoto vas

34
ey hora,govorite gluposti....nqkoi gledal li e "Vreme razdelno",tam Kara Ibrahim ubiva sys sobstvenite si ryce ba6ta si...za6to si mislite 4e turcite sa pravili vsi4ki zlini ,ta gledaiki takiva filmi kato gore spomenatiq stigame do izvoda 4e bylgarite sa se izbivali po mejdu si,a posle turcite bili vinovni....hora,pomislete predi da ste pisali ne6to tuk....

59
G-N TODOROV NE ZABRAVQITE CHE 500 GODINI STE BILI NASHI TAKA CHE SE SAMNQVAM ZA CHISTI BALGARI,POMISLETE SI DOBRE VARHU ISTORIQTA!!!!!!!!!!!!

29
Брей какви коментари за турските сериали , аман не ги гледайте ще ви завладеят направо.Те за това са направени за да ги продадът тука и да ни промият мозъците нали? :D:D:D Защо ме карате да се смея, Мислите че само тука ги гледат - О имате голяма грешка да ви кажа. Тези сериали го дават в доста държави и са наградени даже. Заради една история, която се е случила преди доста време се избивате тука. Добре кажете ми в Втората Световна Война Нацистка Германия и СССР са воювали, В днешно време начи немец ако срещне руснак трябва да го убие моментално ТАКА ЛИ?? Бащите и Дядовците съскат младото население със омраза към турците и държавата, казват че те са долни,мръсни, мършави и т.н свалят ги на нивото на циганите. Сигурно Тез герои от сериалите са били в Османската империя , Онур от 1001 нощи е бил султанът а Шехерезада жена му. Хахахаха. Що за простотии говорите незнам. Вашите мозъци отдавна са се промили към злоба.И това никога няма да се промени.

3
Brey mnogo manipulirani,mnogo lajci tuka brey,divaci,ne razbirat ot izkustvo.

13
За какво е тази омраза тук пишем за сериали,а не кой на кого, какво е направил.Сериалите са хубави,а има ли поне един хубав български сериал?

-5
vsichki govoriat za ciganite no ne zabeliazvat kakva belia idva s pomacite i turcite.xora te sa podmolni licemerni i prokleti pazetese ot tiax a ne ot prostia mangal koito ako otkradne 6tee poradi lipsa na xrana.a te sa i v parlamenta veche zavzexa balgaria leko poleka s seriali s zabradki s djamii i t.n.kadesa carkvite imam chustvoto che sam v turcia na vsiaka krachka luni i tem podobni gluposti.

22
bravo na todor,to4noto stihotvorenie,za to4niq povod.verno e 4e sega jiveem zaedno v mir,4e vsi4ko e minalo i t.n.no kato se zamisli6 pak i ne e bilo tolkovaotdavna.nikak daje.dori o6te se use6tat nqkoi sledi i belezi.kade e uvajenieto na balgarite kak rodinata im,kakvo e tova hvalene i po4itane na turskoto?!Pobarkahte li se na....nemoga da razbera??!Deto vi vikat gquri i vi serat v ustata,a vie gi hvalite,onaq smrad,izmet mrasna i dolna v danoto na 4ervata si.takiva sa te i do den dne6en,takav im e gnusniq mantalitet,mar6ite mu s mar6i!bili pou4itelni ,ot jivota,semeini cennosti...uuuuuuuu ne ni trqbvat,4e dopredi 100godini vzimaha hubavite balgar4eta ot maikite im,iznasilva li sa jenite ,vodili sa gi po haremite.golemi cennosti tiq urodi!!!i nqkoi kato mi kaje gledai turski seriali 4e 6ts se nau4i6 na hubavi raboti ot jivota....olele maiko mila balgarska,nikoga ama nikoga balgarka da ne sam,ako vazpitam decata si nqkoga taka,za6toto v balgariq ima mnogo po golemi semeini cennosti

176
Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин, хайдутин, майко, бунтовник, та тебе клета оставих за първо чедо да жалиш! Но кълни, майко, проклинай таз турска черна прокуда, дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина - да ходим да се скитаме немили, клети, недраги! Аз зная, майко, мил съм ти, че може млад да загина, ах, утре като премина през тиха бяла Дунава! Но кажи какво да правя, кат си ме, майко, родила със сърце мъжко, юнашко, та сърце, майко, не трае да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище: там, дето аз съм пораснал и първо мляко засукал, там, дето либе хубаво черни си очи вдигнеше и с онази тиха усмивка в скръбно ги сърце впиеше, там дето баща и братя черни чернеят за мене!...

104
срамувам се от това, което става - прехлас пред турски сериали и Ви питам НЯМАТЕ ЛИ ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ, нямате ли родова памет, НЯМАТЕ ЛИ КАПЧИЦА ИСТОРИЧЕСКА СЪВЕСТ И ИСТОРИЧЕСКА КУЛТУРА - З А С Р А М Е ТЕ СЕ ОТ СЕБЕ СИ......и ако можете си помислете - може вашата прабаба е била отвлечена и с нея са се гаврили прадядото на Мемед и Али или .....вашият прадядо е бил зверски убит, разкъсан от същия този прадядо...или пък Баташкото клане...гледайте си листопади и перли, пък после се сърдете на тоз и онзи....ето защо ние сме си виновни, че сме бедни и може би глупави...

-10
ti mal4i ma bezrodna pa4a Да живеят турските сериали! Да живее Шехеразада. Да живеят Онур, Мемед, Сабри, Гюлмаз, Алмаз и Топаз. Да живее яманбъялдътъ, ълвътъ, бозътъ и тюрлюгювеча. България вече не е същата :)))

11
xa i koi gi e ubil be rasist tezi artisti ot filmite li,basi zlobara ti ne si ot naroda ti si rasist aide mahai se ot zemiata da te nema

-13
А защто нищто не пишете за Сарухан Хюнел той е моят любм актор от Изгубени години, така добре играт ,префектни са с Езел

100
Не ви ли е срам бе, народе. Изродите избиха дедите ни, а вие сега им правите чест като им гледате сериалите?!?! НЕ на турците в България! НЕ на турците в домовете на наследниците ни!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...