Вредни ли са горчивите ядки на кайсията?

СНИМКА: АРХИВ

Доц. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика

Тя отговаря на въпроса на М. Христова от София 

За родина на кайсията се смята Китай, но в днешно време кайсиеви насаждения (дребноплодни, наричани зарзали, и едроплодни - кайсии) виреят повсеместно в умерени и субтропични географски ширини, включително и у нас. Богатото съдържание на витамини, минерали, захари, фибри и органични киселини в кайсиевите плодове определя достойното им място в съвременното здравословно и диетично хранене. През последните години предмет на обстойни проучвания и дискусии са хранителната стойност и диетичните качества на ядките на кайсиите. Смята се, че ядките на зарзалите по-често са горчиви, отколкото на кайсиите, но това не е правило. Горчивите се усещат по вкуса.

В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g. Поради добре балансирания аминокиселинен състав белтъците на кайсиевите ядки са с висока биологична стойност. Ценни са и мазнините поради съдържащите се в тях незаменими (жизненоважни) ненаситени мастни киселини. В ядките на кайсиите се съдържат също минерали - калий и магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.

Сладките ядки на кайсиите могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, при атеросклероза и исхемична болест на сърцето, при вегетариански режими на хранене, при анемии, изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период. Заради високата калорийна стойност приемът на кайсиеви ядки (сурови и несолени) при здрави хора се дозира, а такъв не се препоръчва при спазването на диети за отслабване.

В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда.

Отделя се токсичният циановодород. При оскъдни количества циановодород (съдържащ се в ядките на 2-3 кайсиеви семки) ензимите на черния дроб на здрав възрастен човек се справят с обезвреждането му. Рискова за живота е концентрация е около 200 mg циановодород, а за рискови за здравето горчиви ядки от кайсии се считат над 10 броя дневно.

През последните години се дискутират някои антиканцерогенни ефекти на хидроген-цианида - съставка на амигдалина, но настоящия етап научните доказателства за ползата, съответно - за здравната безопасност на тази субстанция, са недостатъчни и противоречиви. Обратно, наблюдавани са амигдалинови отравяния, включително при употреба на домашно приготвени спиртни напитки от костилкови плодове.

По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - при това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Полезна статия, но определено има много неизвестни все още. Доста спорове се разгарят дали е полезна кайсиевата ядка, но единодушно мнение все още няма. Поздрави!

Добави коментар

Добави коментар

Проф. Асен Николов: През бременността хипертонията е риск №1

- Проф. Николов, посрещнахме 2015 г. с пореден срив в раждаемостта - новородените през миналата година са само 62 962, колко от тях са бебета на "Майчин дом"?

9 начина да избегнем грипа

Във всеки миг сме заобиколени от милиони вируси, бактерии, гъбички, голяма част от които могат да ни причинят неприятности. И естественият въпрос е: защо на колегата нищо му няма, а аз лягам болен

Да вземам ли всеки ден витамин D за укрепване на имунитета?

Рецепторите за витамин D са разположени в над 30 вида тъкани в организма - кости, бъбреци, околощитовидни жлези, чревни, мускулни клетки, кожа, панкреас, мононуклеарни клетки, плацента, някои...

Д-р Людмила Емилова: Най-много веднъж в месеца ям месо, десерт - никога

- Д-р Емилова, предстои премиерата на посветения на вас филм "Отвъд аплодисментите и хулите". Заглавието обещава поглед отвътре, това ли ще покаже лентата?

Създадоха нов антибиотик - убива супербактерии

Изследователите са открили съвършено нов клас антибиотик, който вече е патентован. Пробивът е изключителен - това се случва за първи път от 30 г. и дава надежди медицината да се пребори с повечето от

Доц. Милена Станева: Зимата е най-подходящото време за операция на вените

- Доц. Станева, кои са най-новите терапии при трайно разширени вени и коя от тях е най-добрата? - Заблуда е, че някои от методите са по-добри. Всъщност коя терапия ще е оптималната за даден пациент,

Д-р Людмила Емилова: Най-много веднъж в месеца ям месо, десерт - никога

- Д-р Емилова, предстои премиерата на посветения на вас филм “Отвъд аплодисментите и хулите”. Заглавието обещава поглед отвътре, това ли ще покаже лентата? - Този филм наистина е повече за личната ми