Вредни ли са горчивите ядки на кайсията?

СНИМКА: АРХИВ

Доц. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика

Тя отговаря на въпроса на М. Христова от София 

За родина на кайсията се смята Китай, но в днешно време кайсиеви насаждения (дребноплодни, наричани зарзали, и едроплодни - кайсии) виреят повсеместно в умерени и субтропични географски ширини, включително и у нас. Богатото съдържание на витамини, минерали, захари, фибри и органични киселини в кайсиевите плодове определя достойното им място в съвременното здравословно и диетично хранене. През последните години предмет на обстойни проучвания и дискусии са хранителната стойност и диетичните качества на ядките на кайсиите. Смята се, че ядките на зарзалите по-често са горчиви, отколкото на кайсиите, но това не е правило. Горчивите се усещат по вкуса.

В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g. Поради добре балансирания аминокиселинен състав белтъците на кайсиевите ядки са с висока биологична стойност. Ценни са и мазнините поради съдържащите се в тях незаменими (жизненоважни) ненаситени мастни киселини. В ядките на кайсиите се съдържат също минерали - калий и магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.

Сладките ядки на кайсиите могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, при атеросклероза и исхемична болест на сърцето, при вегетариански режими на хранене, при анемии, изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период. Заради високата калорийна стойност приемът на кайсиеви ядки (сурови и несолени) при здрави хора се дозира, а такъв не се препоръчва при спазването на диети за отслабване.

В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда.

Отделя се токсичният циановодород. При оскъдни количества циановодород (съдържащ се в ядките на 2-3 кайсиеви семки) ензимите на черния дроб на здрав възрастен човек се справят с обезвреждането му. Рискова за живота е концентрация е около 200 mg циановодород, а за рискови за здравето горчиви ядки от кайсии се считат над 10 броя дневно.

През последните години се дискутират някои антиканцерогенни ефекти на хидроген-цианида - съставка на амигдалина, но настоящия етап научните доказателства за ползата, съответно - за здравната безопасност на тази субстанция, са недостатъчни и противоречиви. Обратно, наблюдавани са амигдалинови отравяния, включително при употреба на домашно приготвени спиртни напитки от костилкови плодове.

По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - при това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Полезна статия, но определено има много неизвестни все още. Доста спорове се разгарят дали е полезна кайсиевата ядка, но единодушно мнение все още няма. Поздрави!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

300 на опашка за изследване, което вижда и 1/2 см тумор

Модерните хибридни апарати, които използват съчетания от две технологии, предоставят данни за възможно най-прецизната образна диагностика. Те “виждат” патологични образувания,

Доц. Иво Петров, медицински директор в МБАЛ “Сити Клиник”: Можем да снижим под 5% смъртта от инсулт и белодробна емболия

Модерни безкръвни методи на лечение са глобалният отговор срещу атеросклерозата на всички съдове - в мозъка, сърцето, бъбрeците, крайниците. Те са новата надежда и срещу рака, смята доц.

10% у нас с диабет, всеки 3-и вече е с метаболитен синдром

Най-новите национални проучвания показват, че българинът изяжда два пъти повече сол от препоръчителното и прехвърля нормата за мазнини, като освен това са предимно от по-нездравословните - животински

Днес 200-ватовият Тулиум е последната стъпка в еволюцията на лазерите за простата

Интервю с Д-р Илия Калчев, МЦ Лейзър Мед - Д-р Калчев, близо 6 години Ви делят от първата лазерна операция на простата в България. Промени ли се тази хирургия във времето и как? - 2009 г.

Денталните импланти са надежден метод за лечение при загуба на зъби

Доц. д-р Стефан Пеев е ръководител на единствения в България Университетски медико-дентален център към Медицинския университет във Варна и директор ITI Study Club- Sofia.

Акад. Иван Миланов: Треперене на ръцете в покой е симптом за паркинсон

Акад. Иван Миланов, директор на университетската болница по неврология и психиатрия “Св. Наум”: - Акад. Миланов, кои са ориентирите дали треперенето на ръцете е проява на ранен паркинсон?

Множествената склероза: Цигари, затлъстяване, дефицит на витамин D влияят

Цигареният дим, дефицитът на витамин D и затлъстяването имат много по-голямо значение като рискови фактори за множествена (мултиплена) склероза, отколкото доскоро се смяташе.