Вредни ли са горчивите ядки на кайсията?

СНИМКА: АРХИВ

Доц. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика

Тя отговаря на въпроса на М. Христова от София 

За родина на кайсията се смята Китай, но в днешно време кайсиеви насаждения (дребноплодни, наричани зарзали, и едроплодни - кайсии) виреят повсеместно в умерени и субтропични географски ширини, включително и у нас. Богатото съдържание на витамини, минерали, захари, фибри и органични киселини в кайсиевите плодове определя достойното им място в съвременното здравословно и диетично хранене. През последните години предмет на обстойни проучвания и дискусии са хранителната стойност и диетичните качества на ядките на кайсиите. Смята се, че ядките на зарзалите по-често са горчиви, отколкото на кайсиите, но това не е правило. Горчивите се усещат по вкуса.

В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g. Поради добре балансирания аминокиселинен състав белтъците на кайсиевите ядки са с висока биологична стойност. Ценни са и мазнините поради съдържащите се в тях незаменими (жизненоважни) ненаситени мастни киселини. В ядките на кайсиите се съдържат също минерали - калий и магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.

Сладките ядки на кайсиите могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, при атеросклероза и исхемична болест на сърцето, при вегетариански режими на хранене, при анемии, изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период. Заради високата калорийна стойност приемът на кайсиеви ядки (сурови и несолени) при здрави хора се дозира, а такъв не се препоръчва при спазването на диети за отслабване.

В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда.

Отделя се токсичният циановодород. При оскъдни количества циановодород (съдържащ се в ядките на 2-3 кайсиеви семки) ензимите на черния дроб на здрав възрастен човек се справят с обезвреждането му. Рискова за живота е концентрация е около 200 mg циановодород, а за рискови за здравето горчиви ядки от кайсии се считат над 10 броя дневно.

През последните години се дискутират някои антиканцерогенни ефекти на хидроген-цианида - съставка на амигдалина, но настоящия етап научните доказателства за ползата, съответно - за здравната безопасност на тази субстанция, са недостатъчни и противоречиви. Обратно, наблюдавани са амигдалинови отравяния, включително при употреба на домашно приготвени спиртни напитки от костилкови плодове.

По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - при това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Полезна статия, но определено има много неизвестни все още. Доста спорове се разгарят дали е полезна кайсиевата ядка, но единодушно мнение все още няма. Поздрави!

Добави коментар

Добави коментар

Някои имат студова алергия и на +20 градуса

Много хора смятат, че страдат от студова алергия, и са разочаровани, когато лекарят им каже, че нямат такова заболяване. Причината е, че в понятието влагаме различен от медицинския смисъл.

Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трабва да има право на безплатни протези

Д-р Николай Шарков е главен секретар на Българския зъболекарски съюз. Главен асистент в катедра "Детска дентална медицина" във Факултета по дентална медицина на МУ - София. Председател на Комитета за

Първият час след травма е решаващ за живота

Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България,

Проф. Марин Маринов: Умен компютър в неврохирургията следи всичко – от микроба до разреза

Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София. Председател е на Българското дружество по неврохирургия.

Нов неинвазивен тест открива аномалии в плода с 99,6% сигурност

Нов, неинвазивен, кръвен тест за бременни открива генетични аномалии в плода с 99,6% сигурност. Тестът Harmony се предлага на българските пациенти от Медицинския комплекс “Д-р Щерев” в партньорство

Само 3 000 от 110 000 знаят, че са болни от хепатит C, и се лекуват

Около 110 хил. българи са болни от хепатит С, но само 3000 от тях знаят и се лекуват. Причината - от една страна, заболяването дълго може да протича безсимптомно, от друга, повечето хора нямат достатъ

Болни от псориазис молят докторите за документ, че не са заразни

Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки