Вредни ли са горчивите ядки на кайсията?

СНИМКА: АРХИВ

Доц. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика

Тя отговаря на въпроса на М. Христова от София 

За родина на кайсията се смята Китай, но в днешно време кайсиеви насаждения (дребноплодни, наричани зарзали, и едроплодни - кайсии) виреят повсеместно в умерени и субтропични географски ширини, включително и у нас. Богатото съдържание на витамини, минерали, захари, фибри и органични киселини в кайсиевите плодове определя достойното им място в съвременното здравословно и диетично хранене. През последните години предмет на обстойни проучвания и дискусии са хранителната стойност и диетичните качества на ядките на кайсиите. Смята се, че ядките на зарзалите по-често са горчиви, отколкото на кайсиите, но това не е правило. Горчивите се усещат по вкуса.

В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g. Поради добре балансирания аминокиселинен състав белтъците на кайсиевите ядки са с висока биологична стойност. Ценни са и мазнините поради съдържащите се в тях незаменими (жизненоважни) ненаситени мастни киселини. В ядките на кайсиите се съдържат също минерали - калий и магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.

Сладките ядки на кайсиите могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, при атеросклероза и исхемична болест на сърцето, при вегетариански режими на хранене, при анемии, изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период. Заради високата калорийна стойност приемът на кайсиеви ядки (сурови и несолени) при здрави хора се дозира, а такъв не се препоръчва при спазването на диети за отслабване.

В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда.

Отделя се токсичният циановодород. При оскъдни количества циановодород (съдържащ се в ядките на 2-3 кайсиеви семки) ензимите на черния дроб на здрав възрастен човек се справят с обезвреждането му. Рискова за живота е концентрация е около 200 mg циановодород, а за рискови за здравето горчиви ядки от кайсии се считат над 10 броя дневно.

През последните години се дискутират някои антиканцерогенни ефекти на хидроген-цианида - съставка на амигдалина, но настоящия етап научните доказателства за ползата, съответно - за здравната безопасност на тази субстанция, са недостатъчни и противоречиви. Обратно, наблюдавани са амигдалинови отравяния, включително при употреба на домашно приготвени спиртни напитки от костилкови плодове.

По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - при това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Полезна статия, но определено има много неизвестни все още. Доста спорове се разгарят дали е полезна кайсиевата ядка, но единодушно мнение все още няма. Поздрави!

Добави коментар

Добави коментар

Вирус по децата след море

Малки деца с гастроентерити след морето са почти всички пациенти в детското отделение на Инфекциозна болница. Един от три случая е причинен от ротавируси, които по принцип са по-чести зимни диагнози,

Винаги ли болка в гръдната област означава ангина пекторис?

Болката в гръдната област сравнително рядко означава ангина пекторис (популярното и име сред немедицинската общественост е Угръдна жабаФ). В много случаи гръдният дискомфорт е предизвикан от други...

Невролози: Може да учите език насън

Ако залягате над изучаването на чужд език, обърнете внимание на едно швейцарско проучване, проведено в университетите в Цюрих и Фрибург. То окуражава тези, които вярват, че език може да се учи лесно

При 42,5 градуса раковите клетки умират

Методът на проф. Алексей Сувернев от гр. Новосибирск “Обща управляема хипертермия” се прилага вече и у нас. Д-р Асен Янчев от Варна усвоява техниката на водонагряване,