Все повече хора болни от рак на кожата

Снимка: Архив

През последните шест-седем години броят на пациенти с тумори на кожата нараства повече от пет пъти.

Това каза дерматологът доц. Илко Бакърджиев по повод откриването на Националната научно-практическа конференция „Пролетни варненски дерматологични дни".

Много от болните са на възраст между 30 и 40 години. Най-вероятната причина за това според специалиста са слънчевите изгаряния, които са били в ранното детство, обясни той.

Доц. Бакърджиев посочи, че много родители водят децата си по плажовете още от съвсем ранна възраст и ги държат с часове на слънце.

Най-застрашени са децата със светли коси и очи и бяла кожа, която почервенява много след като е стояла дори кратко време на слънце.

"Да ви го кажа така - човешката кожа помни опасния флирт със слънцето и си отмъщава", заяви медикът.

Той коментира, че най-полезно е да се ходи на плаж от 9:00 до 11:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Задължително условие е хората да носят светли дрехи, шапки и чадъри, за да се предпазват от силното слънце, както и слънцезащитни кремове.

Доц. Илко Бакърджиев коментира, че във Варна например не са малко хората, които стоят по 12 часа на плажа, поради което много са зачестили и случаите на слънчеви изгаряния, с последващи усложнения.

През последните години намалява броят на хората, които активно посещават солариуми, като причината за това се дължи вероятно на множеството информационни кампания за вредата от този вид уреди, посочи специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

59
Онколозите се опитват от десетилетия да създадат лекарства, които помагат на имунната система да се пребори с рака www.folaxan.com

Добави коментар

Добави коментар

аватар

5 храни за силен имунитет в сезона на грипа

Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни,

Смъртоносният камилски вирус идва към България

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози,

Боян Петров: Животът на 8000 метра те прави по-устойчив за живота в ниското

"На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”.

Родна билка сваля холестерола и топи шипове

Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение.

7 начина да се преборите със стреса

Едно от най-важните условия да го намалите е физическата активност Най-малко 90% от хората в днешното общество живеят и работят под свръхнапрежение, сочат изследвания на американския колеж “Хюбърт”.

"Живот без рак": На вегетарианците им растат черва

Какво се случва в организма, когато спреш да ядеш месо, става ясно от изследване на балканския гущер. В момента той е точно на такъв стадий от еволюцията си.

"Живот без рак": Безопасно е да се замразява повторно

“Мит е, че веднъж размразената храна не може да се замразява повторно”, обяви пред в. “Ню Йорк таймс” Тина Ханес, експерт по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ.