Все повече хора болни от рак на кожата

Снимка: Архив

През последните шест-седем години броят на пациенти с тумори на кожата нараства повече от пет пъти.

Това каза дерматологът доц. Илко Бакърджиев по повод откриването на Националната научно-практическа конференция „Пролетни варненски дерматологични дни".

Много от болните са на възраст между 30 и 40 години. Най-вероятната причина за това според специалиста са слънчевите изгаряния, които са били в ранното детство, обясни той.

Доц. Бакърджиев посочи, че много родители водят децата си по плажовете още от съвсем ранна възраст и ги държат с часове на слънце.

Най-застрашени са децата със светли коси и очи и бяла кожа, която почервенява много след като е стояла дори кратко време на слънце.

"Да ви го кажа така - човешката кожа помни опасния флирт със слънцето и си отмъщава", заяви медикът.

Той коментира, че най-полезно е да се ходи на плаж от 9:00 до 11:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Задължително условие е хората да носят светли дрехи, шапки и чадъри, за да се предпазват от силното слънце, както и слънцезащитни кремове.

Доц. Илко Бакърджиев коментира, че във Варна например не са малко хората, които стоят по 12 часа на плажа, поради което много са зачестили и случаите на слънчеви изгаряния, с последващи усложнения.

През последните години намалява броят на хората, които активно посещават солариуми, като причината за това се дължи вероятно на множеството информационни кампания за вредата от този вид уреди, посочи специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

59
Онколозите се опитват от десетилетия да създадат лекарства, които помагат на имунната система да се пребори с рака www.folaxan.com

Добави коментар

Добави коментар

Лекувайте диабетната полиневропатия преди да е станало твърде късно!

Диабетната полиневропатия или т.нар. диабетно стъпало е сред най-честите усложнения на захарния диабет. Трябва да се лекува навреме, тъй като отлагането може да доведе до най-страшното - ампутация на

НОИ: Свършиха парите за рехабилитация

Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт. Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв.

Максимален ефект при правилно хирургично лечение на рака на черния дроб и панкреаса

Медицината и новите технологии се развиват много бързо и съчетано с правилното хирургично лечение, постигаме много добри резултати при лечението на рака на черния дроб и панкреаса. Допреди 20 години с

Над 1 млн. българи страдат от депресии или тревожни разстройства

Над един милион хора в България страдат от депресивни или тревожни разстройства. Всеки пети българин е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си, съобщават специалисти пред bTV.