Все повече хора болни от рак на кожата

Снимка: Архив

През последните шест-седем години броят на пациенти с тумори на кожата нараства повече от пет пъти.

Това каза дерматологът доц. Илко Бакърджиев по повод откриването на Националната научно-практическа конференция „Пролетни варненски дерматологични дни".

Много от болните са на възраст между 30 и 40 години. Най-вероятната причина за това според специалиста са слънчевите изгаряния, които са били в ранното детство, обясни той.

Доц. Бакърджиев посочи, че много родители водят децата си по плажовете още от съвсем ранна възраст и ги държат с часове на слънце.

Най-застрашени са децата със светли коси и очи и бяла кожа, която почервенява много след като е стояла дори кратко време на слънце.

"Да ви го кажа така - човешката кожа помни опасния флирт със слънцето и си отмъщава", заяви медикът.

Той коментира, че най-полезно е да се ходи на плаж от 9:00 до 11:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Задължително условие е хората да носят светли дрехи, шапки и чадъри, за да се предпазват от силното слънце, както и слънцезащитни кремове.

Доц. Илко Бакърджиев коментира, че във Варна например не са малко хората, които стоят по 12 часа на плажа, поради което много са зачестили и случаите на слънчеви изгаряния, с последващи усложнения.

През последните години намалява броят на хората, които активно посещават солариуми, като причината за това се дължи вероятно на множеството информационни кампания за вредата от този вид уреди, посочи специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

59
Онколозите се опитват от десетилетия да създадат лекарства, които помагат на имунната система да се пребори с рака www.folaxan.com

Добави коментар

Добави коментар

Сланината вдига добрия холестерол, но е важна мярката

Сланината е опасна за сърцето, колкото азбестът за дихателните пътища. Той убива с рак на белите дробове, а тлъстината от корема на прасето - с хипертония, инсулт и инфаркт. С тази представа

9 грешки, които правим, за да отслабнем

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, едва 3% от тях знаят

Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път. Може да го носим в организма си в продължение на 20

Изпробвани рецепти за болни уши

Заради големия интерес от нашите читатели в сезона на настинките отново публикуваме народни рецепти, за да облекчим болките в ушите. - 2 суп. л. сух джоджен се залива с 1/2 ч. чаша водка.

Д-р Емилова: Не яжте мляко по време на грипа

С обявяването на грипната епидемия в някои области на страната започваме да търсим всякакви начини за превенция. Едно от най-важните неща е да са намали консумацията на мляко и млечни продукти,

Присъствието на партньора прави болката при раждане по-силна

Присъствието на партньора по време на раждането увеличава болката на жените, показва ново проучване на британски учени, цитирано от parentdish.co.uk. Повечето жени не могат да си представят да раждат

100% здрави през зимата с тибетски капки на живота!

Древните рецепти от лечителите на китайските императори дават резултати „3 в1”: 1. Помагат за отстраняване на конкретен здравословен проблем + 2. Цялостно пречистват организма + 3.