При кои състояния е вредна употребата на джинджифил?

На читателския въпрос отговаря д-р Валентина Стаменкова, диетолог, завеждащ отделение по хранителна терапия към ВМА

Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическото растение. Корените му са плоски, белезникави, със силен и приятен аромат и лют вкус.

Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и др. На зингиберона се дължи парливият (лют) вкус на джинджифила.

Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство.

Използва се като подправка, за подобряване на храносмилането, особено в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се поставя в билкови чайове.

Прилага се при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаления на гърлото, като апетитовъзбуждащо средство, при нарушено храносмилане и като диуретично средство. Доказано е и лечебното му въздействие при ставни възпалителни процеси, като намалява болката и подуването на ставите при артрит.

Облекчава болката при мигрена, като блокира вещества, причиняващи възпаления, наречени простагландини. Тези му качества го правят мощно средство при предотвратяване на рака и забавяне растежа на раковите клетки.

Въпреки широкото му лечебно приложение обаче, джинджифилът като коренище, прах, екстракт или масло трябва да се приема внимателно и в определении дози. При предозиране или продължително приемане е възможно да се проявят негативни ефекти.

Коренището на джинджифила и етеричното му масло не бива да се използват
при възпалителни заболявания на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на жлъчката и черния дроб.

При някои от тези заболявания може да се появят тежки странични ефекти. Възможна е появата и на стомашно неразположение след употребата на чай от нарязани късчета пресен джинджифил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

9
Всеки ден пия по чаша джинджифилов чай към който добавям и няколко лъжички зелен чай малко преди да спра да инфузирам. Действа ми много добре по-добре от кафе и совен всичко колкото и пъти да опитам студен <a href="http://bg-parfumi.info/notes/ginger">джинджифилов чай</a> просто не може да ми омръзне.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Д-р Фредерик Салдман: Вече е роден човекът, който ще живее 150 г.

Човек държи в ръцете си ключа към доброто здраве и няма причини да не го използва, той самият е най-доброто лекарство за здравословните си проблеми. Вече има достатъчно доказателества,

7000 са застрашени от инсулт и инфаркт на млади години

Около 7000 българи са застрашени от ранен инсулт или инфаркт заради фамилна холестеролемия - състояние, пораждащо изключително висок сърдечносъдов риск, който обаче с лечение може да бъде намален.

Оцелялата на косъм Моника разказва защо 1 от 10 бременности е рискова

Моника е една от хилядите българки, родила дете с риск за собствения си и неговия живот, без изобщо да е подозирала за опасността. Историята има щастлив край,

Експеримент: линейки в махалите с роми в екипите

БЧК с идея как да падне напрежението около лекарската помощ. Проектът ще улеснява интеграцията БЧК има идея за модел, по който ще се намали напрежението около лекарската помощ в циганските гета,

Бебета над 4 кг и родените под нормата са в риск за диабет

Диабетът е най-масовата неинфекциозна болест в развитите държави. У нас е съдба за почти 578 хиляди българи над 18 г. И много вероятно близко бъдеще за други над 222 хиляди в т.нар.

Безкръвна операция при рак на простатата - мисията възможна

Доц. д-р Цветин Генадиев въвежда в България лапароскопската радикална простатектомия при карцином на простатата през 2005 година. През следващите години утвърждава и усъвършенства оперативната

Рак на простатата в рода вдига риска за тумор на гърдата

Отдавна се знае, че жени, които имат майка, сестра, баба по майчина линия с рак на гърдата, са в по-голям риск да развият тумора за разлика от жените без фамилна обремененост.