При кои състояния е вредна употребата на джинджифил?

На читателския въпрос отговаря д-р Валентина Стаменкова, диетолог, завеждащ отделение по хранителна терапия към ВМА

Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическото растение. Корените му са плоски, белезникави, със силен и приятен аромат и лют вкус.

Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и др. На зингиберона се дължи парливият (лют) вкус на джинджифила.

Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство.

Използва се като подправка, за подобряване на храносмилането, особено в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се поставя в билкови чайове.

Прилага се при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаления на гърлото, като апетитовъзбуждащо средство, при нарушено храносмилане и като диуретично средство. Доказано е и лечебното му въздействие при ставни възпалителни процеси, като намалява болката и подуването на ставите при артрит.

Облекчава болката при мигрена, като блокира вещества, причиняващи възпаления, наречени простагландини. Тези му качества го правят мощно средство при предотвратяване на рака и забавяне растежа на раковите клетки.

Въпреки широкото му лечебно приложение обаче, джинджифилът като коренище, прах, екстракт или масло трябва да се приема внимателно и в определении дози. При предозиране или продължително приемане е възможно да се проявят негативни ефекти.

Коренището на джинджифила и етеричното му масло не бива да се използват
при възпалителни заболявания на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на жлъчката и черния дроб.

При някои от тези заболявания може да се появят тежки странични ефекти. Възможна е появата и на стомашно неразположение след употребата на чай от нарязани късчета пресен джинджифил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

9
Всеки ден пия по чаша джинджифилов чай към който добавям и няколко лъжички зелен чай малко преди да спра да инфузирам. Действа ми много добре по-добре от кафе и совен всичко колкото и пъти да опитам студен <a href="http://bg-parfumi.info/notes/ginger">джинджифилов чай</a> просто не може да ми омръзне.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Опасно ли е желязо над нормата?

На читателския въпрос отговаря д-р Марияна Зюмбюлева,  хематолог в ДКЦ “Александровска”Желязото е микроелемент, необходим за функционирането на хемоглобина.

На каква възраст е време да се проверим за остеопороза?

На читателския въпрос отговаря д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ "Александроска" Измерването на костната плътност е

Топ 3 трика как да отслабнеш здравословно след Великден

Обилното ядене по Великден почти всяка година те оставя с някой и друг излишен килограм... И то, тъкмо след като си успяла поне малко да отслабнеш след зимата!

Пушачите да ядат повече моркови и зеле

Няма никакви храни, които могат да предотвратят или да неутрализират последици от тютюнопушенето. Но изследванията показват, че някои все пак са с по-голям потенциал срещу ефектите от 4200-те хиляди

Преливат кръв на бебе с анемия в утробата

Бебе, на което бе приложено вътреутробно кръвопреливане заради тежка анемия, се роди в средата на март и премина успешно възстановителния период. Животоспасяващата терапия и раждането бяха извършени

Високото кръвно започва вече и на 17

Хипертонията е първото по честота заболяване в света и броят на болните расте всяка година. Свързано е със съвременния начин на живот, който, ако не се съпротивляваме, включва обездвижване,

Съхранявайки стволови клетки в Future Health, съхранявате здравето на вашето семейство

Д-р Емил Филипов е акушер гинеколог с 30 годишен стаж. Главен асистент от 1994 г. в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София . Има над 30 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология.