При кои състояния е вредна употребата на джинджифил?

На читателския въпрос отговаря д-р Валентина Стаменкова, диетолог, завеждащ отделение по хранителна терапия към ВМА

Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическото растение. Корените му са плоски, белезникави, със силен и приятен аромат и лют вкус.

Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и др. На зингиберона се дължи парливият (лют) вкус на джинджифила.

Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство.

Използва се като подправка, за подобряване на храносмилането, особено в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се поставя в билкови чайове.

Прилага се при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаления на гърлото, като апетитовъзбуждащо средство, при нарушено храносмилане и като диуретично средство. Доказано е и лечебното му въздействие при ставни възпалителни процеси, като намалява болката и подуването на ставите при артрит.

Облекчава болката при мигрена, като блокира вещества, причиняващи възпаления, наречени простагландини. Тези му качества го правят мощно средство при предотвратяване на рака и забавяне растежа на раковите клетки.

Въпреки широкото му лечебно приложение обаче, джинджифилът като коренище, прах, екстракт или масло трябва да се приема внимателно и в определении дози. При предозиране или продължително приемане е възможно да се проявят негативни ефекти.

Коренището на джинджифила и етеричното му масло не бива да се използват
при възпалителни заболявания на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на жлъчката и черния дроб.

При някои от тези заболявания може да се появят тежки странични ефекти. Възможна е появата и на стомашно неразположение след употребата на чай от нарязани късчета пресен джинджифил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

11
Всеки ден пия по чаша джинджифилов чай към който добавям и няколко лъжички зелен чай малко преди да спра да инфузирам. Действа ми много добре по-добре от кафе и совен всичко колкото и пъти да опитам студен <a href="http://bg-parfumi.info/notes/ginger">джинджифилов чай</a> просто не може да ми омръзне.

Добави коментар

Добави коментар

Първият час след травма е решаващ за живота

Първите 60 минути след травма са решаващи за спасяването на живота и затова са наречени “златният час”. Това е и стандартът в спешната медицина при травми, който е важно да постигнем и в България,

Проф. Марин Маринов: Умен компютър в неврохирургията следи всичко – от микроба до разреза

Проф. Марин Маринов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София. Председател е на Българското дружество по неврохирургия.

Нов неинвазивен тест открива аномалии в плода с 99,6% сигурност

Нов, неинвазивен, кръвен тест за бременни открива генетични аномалии в плода с 99,6% сигурност. Тестът Harmony се предлага на българските пациенти от Медицинския комплекс “Д-р Щерев” в партньорство

Само 3 000 от 110 000 знаят, че са болни от хепатит C, и се лекуват

Около 110 хил. българи са болни от хепатит С, но само 3000 от тях знаят и се лекуват. Причината - от една страна, заболяването дълго може да протича безсимптомно, от друга, повечето хора нямат достатъ

Болни от псориазис молят докторите за документ, че не са заразни

Един от разпространените митове за псориазиса е, че той е заразен. Затова се стига до абсурдната ситуация болни да молят лекарите да им издадат документ, че са безопасни за околните. Носят го за всеки

70% от случаите на диабет може да бъдат избегнати

Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да

Кожни лекари преглеждат безплатно за алергия

Кожата на всеки трети човек реагира бурно на някое от хилядите вещества, с които влиза в контакт. И най-често причината за алергията в днешни дни е никелът. Веднага след него в списъка на