При кои състояния е вредна употребата на джинджифил?

На читателския въпрос отговаря д-р Валентина Стаменкова, диетолог, завеждащ отделение по хранителна терапия към ВМА

Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическото растение. Корените му са плоски, белезникави, със силен и приятен аромат и лют вкус.

Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и др. На зингиберона се дължи парливият (лют) вкус на джинджифила.

Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство.

Използва се като подправка, за подобряване на храносмилането, особено в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се поставя в билкови чайове.

Прилага се при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаления на гърлото, като апетитовъзбуждащо средство, при нарушено храносмилане и като диуретично средство. Доказано е и лечебното му въздействие при ставни възпалителни процеси, като намалява болката и подуването на ставите при артрит.

Облекчава болката при мигрена, като блокира вещества, причиняващи възпаления, наречени простагландини. Тези му качества го правят мощно средство при предотвратяване на рака и забавяне растежа на раковите клетки.

Въпреки широкото му лечебно приложение обаче, джинджифилът като коренище, прах, екстракт или масло трябва да се приема внимателно и в определении дози. При предозиране или продължително приемане е възможно да се проявят негативни ефекти.

Коренището на джинджифила и етеричното му масло не бива да се използват
при възпалителни заболявания на бъбреците, стомаха и червата, както и при заболявания на жлъчката и черния дроб.

При някои от тези заболявания може да се появят тежки странични ефекти. Възможна е появата и на стомашно неразположение след употребата на чай от нарязани късчета пресен джинджифил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

9
Всеки ден пия по чаша джинджифилов чай към който добавям и няколко лъжички зелен чай малко преди да спра да инфузирам. Действа ми много добре по-добре от кафе и совен всичко колкото и пъти да опитам студен <a href="http://bg-parfumi.info/notes/ginger">джинджифилов чай</a> просто не може да ми омръзне.

Добави коментар

Добави коментар

Вирус по децата след море

Малки деца с гастроентерити след морето са почти всички пациенти в детското отделение на Инфекциозна болница. Един от три случая е причинен от ротавируси, които по принцип са по-чести зимни диагнози,

Винаги ли болка в гръдната област означава ангина пекторис?

Болката в гръдната област сравнително рядко означава ангина пекторис (популярното и име сред немедицинската общественост е Угръдна жабаФ). В много случаи гръдният дискомфорт е предизвикан от други...

Невролози: Може да учите език насън

Ако залягате над изучаването на чужд език, обърнете внимание на едно швейцарско проучване, проведено в университетите в Цюрих и Фрибург. То окуражава тези, които вярват, че език може да се учи лесно

При 42,5 градуса раковите клетки умират

Методът на проф. Алексей Сувернев от гр. Новосибирск “Обща управляема хипертермия” се прилага вече и у нас. Д-р Асен Янчев от Варна усвоява техниката на водонагряване,