Десислава Танева: 122 милиона лева са насочени към земеделието в Сливенско

Десислава Танева Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

За периода 2010-2012 г. за пряко подпомагане на земеделието в област Сливен са насочени общо 122,6 млн. лева европейски и национални средства. Това заяви водачът на листата за народни представители от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева на среща с избиратели, цитиран от пресцентъра на партията.

Най-значителен е делът на предоставените средства по СЕПП и националните доплащания на площ - 67,6% от общия ресурс за пряко подпомагане на земеделието в областта за трите години. Следват плащанията по схемите за животновъдството с 15,8%. „През последните три години се наблюдава постепенно увеличение на средствата за директно подпомагане на земеделието в Сливенска област - от 38,7 млн. лева за 2010 г. до 42,5 млн. лева за 2012 г., основно поради нарастване на плащанията на площ, финансирани с европейски средства", каза Танева.

По схемата за единно плащане на площ и националните доплащания са насочени общо 82,8 млн. лв. Броят на земеделските производители от областта, получавали подпомагане за използваната от тях селскостопанска площ през последните три години, е около 3 700 годишно. Предвижда се средствата за подпомагане по СЕПП да нараснат с 12,1% спрямо предходната година, до около 27,9 млн. лева. За същия период на земеделските стопани от област Сливен са изплатени близо 19,3 млн. лева по схемите за директна подкрепа в сектор животновъдство. Общата сума по схемите за животновъдство нараства от 4,8 млн. лева през 2010 г. до около 7,8 млн. лева през 2012 г.

„През последните три години към Сливенска област са насочени общо около 9,5 млн. лева по мерките от ПРСР за директна подкрепа. От тях 7,4 млн. лева са по мярка 211 за необлагодетелствани планински райони; около 675 хил. лева - по мярка 212 за необлагодетелствани райони, различни от планинските; 398,9 хил. лева - по мярка 213 - Натура 2000 и 977,8 хил. лева - по мярка 214 за агроекологични плащания. През 2012 г. общата сума по тези мерки възлиза на 4,2 млн. лева, около два пъти повече спрямо всяка от предходните две години. Очаква се през 2013 г. директната подкрепа за областта по мерките от ПРСР да достигне около 4,4 млн. лева", допълни кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Сливен. Подпомагането на производителите на тютюн възлиза на 1 млн. лева. Под формата на пазарни мерки са предоставени общо около 5,6 млн. лева. Най-значителни средства са изплатени за секторите вино - 4,4 млн. лева за трите години и пчеларство - 787 хил. лева. Изплатени са също около 248 хил. лева за сектор мляко (млечни квоти) и 185,8 хил. лева по програмата „Училищен плод". Земеделските стопани от областта са подпомогнати с общо 4,2 млн. лева държавни помощи, което формира 19,5% от общата сума за държавни помощи в Югоизточен район. Най-значителни средства са предоставени по помощта за животновъдството, изплатена през 2010 г. във връзка с икономическата криза - 1,3 млн. лева (за крави, биволици, овце, кози, птици и свине), както по помощ от типа de minimis за изхранване на животните през 2011 г. - 1,1 млн. хил. лева и по помощ от типа de minimis плодове и зеленчуци през 2012 г. - 406,6 хил. лева. През последните няколко години се наблюдава засилен интерес от земеделските стопани в Областта към създаване на нови прасковени градини. Втората по значимост овощна култура в Областта са черешите. Съществува траен интерес от земеделските производители към създаване на нови черешови насаждения с нови, по-високодобивни сортове, каза Танева.

Животновъдството е втори основен подотрасъл на селското стопанство в Областта. По обем на добитото краве мляко през 2012 г. Сливен се нарежда на трето място сред останалите области в страната.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
ако искате да печелите лесни пари от интернет регистрирайте са на най-добрия PTC сайт регистрирайте се от моя реферален линк и края на всеки месец реферал с най много гледания на реклами подарявам премиум членство в сайта ето и линка http://www.clixsense.com/?5301126 за повече информация на скайп ptcc_help

2
А колко са откраднати?

5
Компроментираната от Миро Мършата Деси Танева... Топ лобистаа на миналото Народно събрание! Заради такива калинки имиджа на българските институции е сринат

Добави коментар

Добави коментар

25 са изолирани във ВМА във връзка с подозренията за ебола, издирват четирима (Обновена)

 25 души са изолирани във ВМА във връзка със съмненията за ебола, съобщи бТВ в късните си новини от кризисния щаб, съдаден в министерството на здравеопазването.

Чакат серум от Германия да покаже дали има болен от ебола

Очаква се серум от Германия, който е част от окончателните изследвания на българина със симптоми на ебола, който е настанен във Военна болница, научи "24 часа".

Изнасилено момче: Треньорът бръкна с пръст, с чурката ме заболя и спря

Треньорите от детско-юношеската школа на “Черно море” са потресени от самопризнанията на техния колега Венцислав Маринов. Те станаха известни в сряда, когато районният съд прочете присъдата.

Проф. Камен Плочев: Не знам дали е ебола. Резултатите ще излязат утре сутрин (Обновена)

"Пациентът няма многоорганна недостатъчност, Не мога да кажа дали е ебола. Утре сутринта или до обяд ще излязат изследванията, касае се за генетични изследвания", това каза проф.

Борисов предложил на Искров пост в черноморската банка, той обиден

П ремиерът Бойко Борисов е предложил в телефонен разговор на управителя на БНБ Иван Искров да бъде предложен от Министерския съвет за представител на България в Черноморската банка за развитие, на

Миков към червените велможи на тайна среща: Слезте при хората

Червените шефове по места да слязат “на терен” и да стигнат до всеки един редови социалист. Тази директива е издал лидерът Михаил Миков на областните и общински шефове на БСП на среща на “Позитано”

Ебола в София! Eкзотична инфекция у мъж, върнал се от Сиера Леоне, има симптоми (Обзор)

Мъж, който се е завърнал от Сиера Леоне вероятно е заразен със смъртоносната болест ебола, съобщиха медицински източници. Човекът е бил приет в болница "Токуда"  с пневмония и треска вчера.