Десислава Танева: 122 милиона лева са насочени към земеделието в Сливенско

Десислава Танева Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

За периода 2010-2012 г. за пряко подпомагане на земеделието в област Сливен са насочени общо 122,6 млн. лева европейски и национални средства. Това заяви водачът на листата за народни представители от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева на среща с избиратели, цитиран от пресцентъра на партията.

Най-значителен е делът на предоставените средства по СЕПП и националните доплащания на площ - 67,6% от общия ресурс за пряко подпомагане на земеделието в областта за трите години. Следват плащанията по схемите за животновъдството с 15,8%. „През последните три години се наблюдава постепенно увеличение на средствата за директно подпомагане на земеделието в Сливенска област - от 38,7 млн. лева за 2010 г. до 42,5 млн. лева за 2012 г., основно поради нарастване на плащанията на площ, финансирани с европейски средства", каза Танева.

По схемата за единно плащане на площ и националните доплащания са насочени общо 82,8 млн. лв. Броят на земеделските производители от областта, получавали подпомагане за използваната от тях селскостопанска площ през последните три години, е около 3 700 годишно. Предвижда се средствата за подпомагане по СЕПП да нараснат с 12,1% спрямо предходната година, до около 27,9 млн. лева. За същия период на земеделските стопани от област Сливен са изплатени близо 19,3 млн. лева по схемите за директна подкрепа в сектор животновъдство. Общата сума по схемите за животновъдство нараства от 4,8 млн. лева през 2010 г. до около 7,8 млн. лева през 2012 г.

„През последните три години към Сливенска област са насочени общо около 9,5 млн. лева по мерките от ПРСР за директна подкрепа. От тях 7,4 млн. лева са по мярка 211 за необлагодетелствани планински райони; около 675 хил. лева - по мярка 212 за необлагодетелствани райони, различни от планинските; 398,9 хил. лева - по мярка 213 - Натура 2000 и 977,8 хил. лева - по мярка 214 за агроекологични плащания. През 2012 г. общата сума по тези мерки възлиза на 4,2 млн. лева, около два пъти повече спрямо всяка от предходните две години. Очаква се през 2013 г. директната подкрепа за областта по мерките от ПРСР да достигне около 4,4 млн. лева", допълни кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Сливен. Подпомагането на производителите на тютюн възлиза на 1 млн. лева. Под формата на пазарни мерки са предоставени общо около 5,6 млн. лева. Най-значителни средства са изплатени за секторите вино - 4,4 млн. лева за трите години и пчеларство - 787 хил. лева. Изплатени са също около 248 хил. лева за сектор мляко (млечни квоти) и 185,8 хил. лева по програмата „Училищен плод". Земеделските стопани от областта са подпомогнати с общо 4,2 млн. лева държавни помощи, което формира 19,5% от общата сума за държавни помощи в Югоизточен район. Най-значителни средства са предоставени по помощта за животновъдството, изплатена през 2010 г. във връзка с икономическата криза - 1,3 млн. лева (за крави, биволици, овце, кози, птици и свине), както по помощ от типа de minimis за изхранване на животните през 2011 г. - 1,1 млн. хил. лева и по помощ от типа de minimis плодове и зеленчуци през 2012 г. - 406,6 хил. лева. През последните няколко години се наблюдава засилен интерес от земеделските стопани в Областта към създаване на нови прасковени градини. Втората по значимост овощна култура в Областта са черешите. Съществува траен интерес от земеделските производители към създаване на нови черешови насаждения с нови, по-високодобивни сортове, каза Танева.

Животновъдството е втори основен подотрасъл на селското стопанство в Областта. По обем на добитото краве мляко през 2012 г. Сливен се нарежда на трето място сред останалите области в страната.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 3

Сортирай по:

0
ако искате да печелите лесни пари от интернет регистрирайте са на най-добрия PTC сайт регистрирайте се от моя реферален линк и края на всеки месец реферал с най много гледания на реклами подарявам премиум членство в сайта ето и линка http://www.clixsense.com/?5301126 за повече информация на скайп ptcc_help

2
А колко са откраднати?

5
Компроментираната от Миро Мършата Деси Танева... Топ лобистаа на миналото Народно събрание! Заради такива калинки имиджа на българските институции е сринат

Добави коментар

Добави коментар

Трима пострадали при взрива в Мъглиж

В 11:27ч днес на тел. 112 е подаден сигнал за взрив в частна фирма в землището на град Мъглиж, потвърдиха за "24 часа" от полицията в Стара Загора. Засега от там съобщават за двама ранени работници и

От Атака искат пенсионните фондове да са държавни с индивидуални партиди

Зам.–председателят на АТАКА Десислав Чуколов заяви на брифинг в Народното събрание, че позицията на партията относно пенсионните фондове е ясна – те трябва да са държавни с индивидуални партиди.

Окончателно: Приеха бюджета на НЗОК за 2015 г.

Народното събрание прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година, съобщи БГНЕС. Здравната вноска остава 8%, а парите за здраве за догодина ще бъдат в размер

Владислав Горанов: Промените за фондовете ще се гласуват още днес

Още днес в парламента ще предложим за гласуване промените за пенсионните фондове, съобщи в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Издирват 58-годишна жена, обявена за изчезнала от сина й

Полицията в Сливен издирва Радка Стоянова Дичева. Това съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Радка Дичева е на 58 години, висока, слаба, с права руса коса и кафяви очи,

Частна занималня незаконно води религиозни занимания с деца в Бургас

Частна занималня в Бургас обучава деца в религия без знанието на родителите им, съобщава Нова телевизия. Те разбират случайно, че децата им крият какво се случва зад стените на заведението.

Взрив в частен военен завод в Мъглиж уби един и рани друг служител (обновена)

Взрив в частен завод в Мъглиж уби един и рани друг служител, предаде репортер на „Фокус”. Около 11,30 часа в полицията е постъпил сигнал за взрив в завод на частна фирма край Мъглиж.