"Атака" обещава невъзможни неща

Владимир Каролев

Икономистът, който не е ангажиран с кампанията на нито една партия, прави в няколко текста критичен анализ на предизборните програми на основните политически сили.

УПРАВЛЕНСКАТА програма на “Атака”, наречена “Планът Сидеров срещу колониалното робство”, е хибрид от откровени лъжи, измислици и предложения, които, ако бъдат осъществени, ще бъдат изключително вредни за икономическото развитие на България. Лъжите, написани на 143-те страници на програмата на “Атака” са толкова много, че няколко вестникарски страници няма да стигнат да бъдат описани. Поради което в този коментар ще се съсредоточа само върху няколко особено очевадни неистини и популистки твърдения.

От крайно дясна партия “Атака” се пребоядиса в отявлено комунистическа формация, която е против неприкосновеността на частната собственост и смята, че нейният лидер ще може да управлява частната собственост на българските граждани и юридически лица по-добре от самите тях. И че България ще просперира, ако държавната администрация поеме контрола върху почти всички икономически дейности. И затова според “Атака” е “нужно само едно: трябва властта да е в правилните ръце!” (последното изречение в т.нар. “план Сидеров”.

“Атака” обещават сега и веднага увеличение на минималната заплата на 1000 лева и минималната пенсия на 500 лева, както и ликвидиране на безработицата за 6 месеца чрез специална програма за заетост. И десетки милиарди левове за нови държавни инвестиции – два нови блока на АЕЦ “Козлодуй”, нова АЕЦ, нов високотехнологичен парк, нова държавна банка, която да осигуряла ниски лихви, субсидиране на МСП чрез “лихвена ваканция” за 1 година за бизнес кредити, безлихвени кредити за студенти и още десетки мерки, които трябва да се финансират от държавния бюджет.

Откъде ще дойдат парите за това ли? Ами според Волен Сидеров от два източника – от златото, което според тях било в изобилие в българската земя, и от огромните дивиденти, които държавни фирми ще внасят в бюджета след като се национализират концесиите за добив на златоносна руда, ЕРП-тата, телекомуникационните компании, производителите на минерални води, супермаркетите и моловете! И след като се добие злато за около 1 трилион долара, което според “експерта” г-н Гергелчев, който не слиза от ефира на партийната телевизия на “Атака”, лежало в недрата на България. Само че според Министерството на икономиката в България потенциалните запаси от злато са около 127,5 тона на стойност малко под 7 милиарда долара. Ако в някакъв имагинерен идеален свят с перфектни технологии една държавна фирма за една година успее да добие и продаде цялото това злато с печалба, равна на тази на най-големите златодобивни компании в света, ще се осигури максимум 1,5 милиарда долара еднократен приход в бюджета. Което ще стигне за увеличаване на пенсиите със сто лева за една година.

“Атака” залагат на силен емоционален заряд, разчитайки на стария PR постулат, че хората често сме емоционални, а не рационални същества и сме склонни да търсим вина извън себе си. Поради което “Атака” търси подкрепа от крайни националисти с посланието, че чуждестранните инвеститори носят голяма вина за сегашната криза в България. Както и от хора с крайнолеви разбирания, според които държавни фирми трябва да осигуряват ръст на доходите и заетостта.

Разбира се, истината е точно обратната. В България имаше сериозен ръст на икономиката, доходите и заетостта точно в годините (2002-2008), когато се наблюдава сериозен ръст на чуждестранните инвестиции. Що се отнася до потенциалните възможности на държавни фирми да работят ефективно и да плащат милиарди дивиденти всяка година на държавата, е достатъчно само да се види състоянието на БДЖ, “Топлофикация - София”, и ВМЗ - Сопот, за да се разбере колко несъстоятелна е тезата на “Атака”, че държавните фирми ще осигурят благоденствие на хората. А колко са нереалистични обещанията за 1000 лева минимална работна заплата и 500 лева минимална пенсия показва елементарна калкулация, използвайки данните на НОИ и НСИ, според които ще бъдат нужни допълнителни разходи за бюджета от над 8 милиарда лева годишно. Което е няколко пъти повече от целия данък печалба, събиран от НАП годишно от всички фирми в България. Е, колко наивен или глупав трябва да е човек, че да не може да разбере, че е невъзможно това, което “Атака” обещават?
Партия “Атака” предлага изграждане на утопичен комунистически строй без уважение на частната собственост, който ще се финансира предимно от златодобив и някакви митични и невиждани в историята на която и да е държава печалби от държавни фирми. Програмата им лежи на три стълба – количеството злато в България и възможността да се добие по перфектен начин, манипулацията на избирателите със стар PR ход на противопоставяне свои срещу чужди и миш-маш от вредни и противоречиви една на друга икономически мерки с цел допълнителна заблуда и внушаване на псевдо-експертност.

Всъщност, трите стълба на “Атака” са три лъжи. Първо, България няма нито златните, нито каквито и да било други значителни природни ресурси, да бъде ресурсно базирана икономика, още по-малко да гради комунистически строй на тази база. Второ, историята е доказала многократно (дори да игнорираме науката икономика), че отворените икономики се превръщат в развити такива, докато затворените остават най-много на степен бавноразвиващи се. Неслучайно т.нар. азиатски тигри са богати без никакви природни подземни богатства, а Северна Корея, Зимбабве и Куба – бедни. Противопоставянето на свои срещу чужди е стар PR подход (перфектиран от Гьобелс в Хитлерова Германия), която манипулира хората на емоционално и подсъзнателно ниво.
Трето, повишаването на минималната работна заплата и пенсиите и Сидеровият миш-маш от противоречащи си икономически мерки са невъзможни на практика и всеки опит за изкуствено увеличение на държавни пенсии и заплати над ръста на икономиката ще доведе до икономическа, финансова и социална криза, при която бихме си спомняли с умиление за днешното състояние на икономиката в България.

И накрая има едно нещо, което харесвам в програмата на “Атака” – предложението да се въведе задължителен предмет по изучаване на Библията още в началното училище. Защото колкото по-скоро критично голяма маса от българите осъзнаят непреходната истинност на библейските “не лъжи”, “не пожелавай нищо, което е на ближния ти”, “не си прави кумир” и “който не работи, не трябва да яде”, толкова по-малко подкрепа ще получават на избори популисти от всякакъв вид и боя.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 22

Сортирай по:

24
Ariec ,kato gledam kak si se razrabotil,,,,,,ta chak pot se lee ot teb

-4
Boze,boze ,boze!!! Kolko iztreshtial i primitiven narod po forumite.I koe ne e viarno v analiza na Katolev ?Osaznaite se be hora! Tuk otkrovenno se govori za nacional-socializam.Vie imate li na predstava ,che ako vsichki naludnichavi teorii na Siderov se osashtestviat Bg shte bade izolirana ot sveta tochno za 24 chasa i shte popadne v grupata na Sev.Korea ,Kuba ,...Vse pak viarvam v zdravia razum na bulgarite!

36
Всички десни говорят по медиите, описва сивата икономика като черна икономика. ВСЪЩНОСТ ВСЕКИ В ИКОНОМИКАТА ПРАВИ СИВА ИКОНОМИКА, АКО НЕ Е НАПЪЛНО ЧЕСТЕН. Сивата икономика не е черна икономика. Ако едно предприятие е произвело за година 10-милиона пакета кафе, и там работят 100 човека и техните заплати са средно 500 лева и те имат изрядни договори. Но предприятието плаща данъци за 5-милиона или по-малко кафе. ЕТО ТОВА Е СИВА ИКОНОМИКА. И от това произлиза че работниците произвеждат ДВОЙНО повече или още повече, но системата отчита друго. И БАЛГАРИНА БИЛ МЪРЗЕЛИВ. ????? А сега в България БВП е 55% от средното за европейският съюз, но средния разход за час труд в България е 3,5 евро срещу 23 евро средно за европейският съюз. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е, ТОВА Е ВЪРХОВНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ!! Колосална разлика. В България заплатите са 18% от БВП, а в развитите страни са 50% от БВП. Те затова са развити. Това е достатъчно да се докаже че българина е ДВА пъти по-ефективен. Но ако се сметне че българина произвежда средно с 35% повече БВП заради сивета икономика? Сива икономика не е черна икономика. И няма как инвеститорите да искат да се знае че работниците му имат висока ефективност, тогава как ще крие продукция и печалби.

-137
Koalitsionno pravitelstvo na BSP i DPS e moyata prognoza na nabludatel ot interneta ! Da jivee koalitsiyata na palachite i jertvite ot sramniyat genotsid " Vazroditelniyat protses" ! Da jivee Mestan-noviyat profesionalen politik na Bulgariya ! Istinata za Bulgariya e samo s DPS,s turtsite i Turtsiya,ostanaloto e gubene na oshte 23 godini !

-142
На 12 май ще гласувам за единственото автентично и ясно дясно - коалиция СДС!!!

-34
Не виждам с какво "Атака", е по-различна от БСП, СДС, НДСВ, ГЕРБ, ДПС и т.н. , та видите ли "обещават невъзможни неща", нима останалите обещават възможни!?! Крадци и мошенници, мошенници и крадци - УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ !!!

-2
Е, браво! Усетихте си и сменихте снимката :-). Айде сега, бъдете така добри и се обадете на Владо, да смени снимката и във фейсбук профила си. Защото там още си седи снимката, на която рекламирате ндсв.

5
Koito obeshtae tshe ste namali horata v durjavniat aparat - po malko upravnici i lentjaii toi moje da speceli izborite Vsitchki ostanali sa "gola voda" Kolkoto po maluk e durjavniat aparat tolkova povetche pari ste ima za podobrjavane jivota na pensionerite i horata. Lejachite v durjavata sa prichinata da njama pari za nishto.

-53
КАРОЛЕВ ИКОНОМИСТ ЛИ СИ НЕ ЗНАМ КАКЪВ СИ АМА АТАКА ИМА ВЪЗМОЖНИ НЕЩА ТИ СИ НЕВЪЗМОЖЕН КЪМ НЕВЪЗМОЖНИТЕ НЕЩА СКРИЙ СИ НЯКЪДЕ ДЪРТАТА СИ КРАТУНА ХАРЧИ СИ ПЕНСИЯТА НА ВОЛЯ

101
Веднъж го разобличиха в плагиатство, продължава да се излага.

-23
"АТАКА" ПОБЕДА

-32
"АТАКА" ПОБЕДА

44
"АТАКА" ПОБЕДА

59
"АТАКА" ПОБЕДА

47
"АТАКА" ПОБЕДА

57
"АТАКА" ПОБЕДА

62
"АТАКА" ПОБЕДА

47
"АТАКА" ПОБЕДА

-23
"АТАКА" ПОБЕДА

129
"Икономистът, който не е ангажиран с кампанията на нито една партия" - а снимката с предизборния слоган и наименованието на една определена партия как да се тълкува? Още ов първото си изречение "анализът" започва с лъжа! Как да продължа да чета този анализ?! Не съм атакист и по принцип харесвам и чета коментарите на Владо Каролев, но не и по времето на избори. Това си е време за пправене на пари за една група хора. Успех в анализите, Владо! Надявам се, в оставащото време, да публикувате и един безпристрастен анлиз на НДСВ.

83
А, иоще нещо. Хитлер за 3 месеца ликвидира в Германия безработицата и престъпността. За някои може да е бил лош/англосаксонците/ но за германците и французите си беше добър.Той спраси винената индустрия на Франция,която беше пред фалит.Затова неслучайно войниците от Вермахта там се чувстваха като на курорт!!! Владко,вземи,вместо постоянно да обикаляш медиите,да почетеш малко,защото невежеството,насаждано от теб е лошо нещо . И " Ариец" не означава расист, а благороден на санскритски !!!

155
Тоя не му омръзна да се прави на " всяко гърне похлупак" . Чудно,кога му остава вруме за работа? Няма невъзможни неща, има недостижими, за некадърниците и рушветчиите !!!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Образованието е граждански ангажимент

То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на

Секс, кампании и комикси

Родители, разговаряйте с децата си като приятели за заплахите, които ги дебнат ЗА ПРЪВ ПЪТ тази година се обяви Международен ден за закрила на детето срещу сексуална експлоатация и сексуално

Коментари на седмицата. №1: Стига сте МЕкали и ЪТкали бе, хора!

Публикуваме отново най-четените коментари през седмицата. Този е номер 1 - почти 120 000 души са го прочели. “Сега вече можеме да седнеме да видиме какво правиме.

Празни мисли на една празна репортерка

Bинаги мисай искалу да съм рипортерка. Но не ква да е, а в чиливизията. С грим, с прическа, натокана, натигрена... Имам страааашни очи. Животът обаче ма хвърли мени първу в дълбокуту.

Как държавата да спре ДАИ да казва “Дай!”

Днес изключение не са подкупните чиновници в агенцията, а тези, които не искат рушвети НЯМА как популярната абревиатура на държавна агенция “Автомобилна администрация” да е “ДАЙ” и служителите

При терор МВР да не разчита на армията

Европа изкара специалните сили на войската по улиците, а у нас ги съкращават ПРЕДИ 10 месеца - след атентата срещу редакцията на “Шарли ебдо”, изразих личното си мнение,

Правни абсурди вкараха бандита “Костов” в гроба вместо в затвора

Правни абсурди вкараха бандита “Костов” в гроба вместо в затвора Докато системата се гърчи в тромави процедури, уличната вендета винаги ще е по-бърза ИМА ПОНЕ 2 сериозни причини 33-годишният Иван

  • И защо брулиха “гнилите ябълки” с вувузели - за да им се услади днес компотът от тях?

    Странна коалиция “Всички срещу Цацаров” се оформи тия дни. От една страна, е “гнилата ябълка” Румяна Ченалова, която бе махната от съда след демарш на група посланици, улични протести с надуване на вувузели и всеобща погнуса към продажната съдебна власт. Днес обаче към нея се присъединиха тези, които брулеха “гнилите ябълки” - министърът Христо
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,