С увлечението по здравословния живот думата диета се изпълва с истинското си съдържание и престава да бъде синоним на глад в името на стройното тяло. Все повече хора я възприемат като модел за хранене и затова модерната през пролетта ягодова диета се налага като начин за влизане във форма след студения сезон. Ако е подбрано добре, менюто ви в момента може да укрепи здравето, да стимулира ума и да освежи кожата, напомня д-р Дейвид Кац, директор на изследователски център към Йейлския университет. Екипът му е наредил ягодите сред най-подходящите за сезона храни.
Изкушаващият плод е зареден с антиоксиданти, които помагат кожата да си върне блясъка. Но това го могат и други "братовчеди" от лехата. Като допълнителна екстра ягодите поправят щетите, причинени от фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсения градски въздух. Имат добро влияние и върху сърдечносъдовата система. Плюс това са натъпкани с витамин C (повече, отколкото има в цитрусите) - класическо средство срещу повехнал вид, сивкав тен и бръчки според данни от изследвания в американското списание за клинично хранене. Според Американската асоциация за рака храни, богати на полезното вещество, може да намалят риска от тумори на стомаха и червата.
Ефект върху здравето се усеща дори от 8 по-големи плода на ден. За дребните по размер диетолозите съветват да ползваме купичка, ако не искаме да отброяваме по 15-ина ягодки на порция.Ако има някоя по-мека, може да си размажете по лицето. Така антиоксидантите и семчиците - поне 200 в плод, ще послужат за естествен пилинг
Ягодите са единственият плод със семена от външната си страна. Съдържащата се в сочните капки алфа-хидрокси киселина пък ще даде много добри резултати и за овлажняването на изсушената от студените месеци кожа.
Като член на ботаническото семейството на розите, ягодата претендира за царица в своята категория, така както цветето е най-най сред декоративните видове. А
сърцевидната форма може да се сметне за знак от природата, че ягодите са полезни
Различни изследвания установяват благотворни влияния върху кръвното налягане, мазнините и лошия холестерол. Но ако присътват на масата ни най-малко 3-4 пъти седмично и не са в сладка и компоти. Уникалната комбинация от антиоксиданти и противовъзпалителни вещества прави от ягодите и регулатор на кръвната захар. В комплекс проявяват синергия - заедно те допринасят за здравето на сърдечносъдовата и ендокринната система повече, отколкото сборът от отделните им полезни съставки.
Хипотезата за защита от диабет е сред най-новите направления в изследванията. Насочените към здравословния живот издания все по-често цитират изненадващи данни, че пресните ягоди дори са в състояние да намалят влиянието на приета наскоро с
храната бяла захар чрез съдържащия се в тях особен вид полифенол - елагитанин. Предполага се, че по сложен начин той потиска активността на ензим, който е отговорен за бързото усвояване на простите въглехидрати. Така процесът става по-плавен и не води до "подслаждане" на кръвта.
Допусканите защитни качества от рак пък се приписват на хормонална реакция, която намалява възпалителните процеси в клетката. Концентрат от ягоди на прах пък показал подобрения при животни, страдащи от тежки стомашни и чревни проблеми, подобни на болестта на Крон.
Презрелите са толкова грешен избор, колкото и зелените - в тях витамин С и другите хранителни вещества са малко, обясняват диетолозите. Те съветват ягодите да се ядат до 2-ия ден от откъсването им, дори да са държани в хладилник. Идеалната температура за съхранението им е 2-3 градуса.
Специалистите предупреждават и за риска от плесени по нетрайния плод. Тръгне ли бялата паяжина, по добре е порцията да се изхвърли. Друг изтъкван аргумент за повишено внимание е, че някои хора избягват ягоди заради данни от американски проучвания за риск от пестициди в продукцията, която не се отглежда биологично. Според екологични организации сочните сърцевидни "хапки" са сред 12-те храни , в които най-често може да се наме рят остатъци от препаратите.