Партийните субсидии - по 20 ст. на глас

ПРЕЗ февруари гласът на улицата покрай всичко друго изригна и срещу скандално високите държавни субсидии за партиите. Справедливият гняв се засили, когато стана ясно, че в най-мощната европейска икономика - Германия, се отпускат средно по 80 евроцента на глас. При нас - по 12 лева, или близо 6 евро! Накратко - най-бедната държава в ЕС раздава на партиите от парите на хората 7-8 пъти повече от най-богатата...Затова вече не става дума дали да бъдат намалени субсидиите - това е безусловно. Големият въпрос, на който депутатите не смеят да отговорят, е "с колко".
Ако използваме за ориентир немската практика, партийната субсидия у нас трябва да се смъкне до 1,60 лева на глас. Ако отчетем и средните доходи (около 3000 евро в Германия и 350 евро у нас) стигаме до мизерните 20 стотинки! Звучи невероятно, нали? Но все пак е нещо, защото протестиращите искаха пълна отмяна на субсидирането. Това само показва какви огромни разходи сме правили за политическата класа, която съсипа 24-годишния преход, а накрая народът се оказа от страната на булката.

Та ето защо сега депутатите от новото НС с охота говорят за промените, свързани с парламентарното номадство или отмяна на порочния принцип "парите следват депутата" (не че не е вярно в живота), но зъб не обелват с колко ще намалят субсидията. Иначе казано - в тази тежка социална обстановка гражданите си обърнаха джобовете, партиите само си бръкнаха в тях. Дойде време да извадят нещо оттам.
Сега по въпроса "откъде". По принцип държавно финансиране трябва да има. Както в Европа, така и у нас е прието, че държавата трябва да подпомага развитието и утвърждаването на демокрацията и плурализма, което става чрез партиите. У нас отдавна е разпространен и един друг аргумент за субсидията и нейния размер. Той е да се осигурят пари за партиите, за да не попадат в зависимост от групови, корпоративни, финансови и други интереси, които противоречат на обществения.

Ако не сте забелязали, горните аргументи за размера на субсидиите позволиха на партиите да си постелят финансирането почти изцяло на държавен гръб, т.е. на бедния данъкоплатец. Но ако някой любезен читател ми каже, че заради тлъстите субсидии партиите са престанали да получават и от бизнеса, ще им повярвам колкото на предизборни обещания в ромски квартал. Така че големите партийни централи доят от две крави, едната от които - недекларирана.

Тук се натъкваме на един унизителен парадокс. Самият аргумент да се плащат повече пари на партиите, за да не изпадат в зависимости, е нелеп. Излиза, че стожерите на демокрацията (на които плащаме, за да я крепят), са толкова податливи на корупционни схеми, че трябва да им плащаме още, за да ги запазим от самите тях. То е все едно да спонсорираш крадеца, за да не краде.

Все в желанието си да изглеждат пред обществото чисти като дестилирана вода (и толкова вкусни), партиите забраниха с промени в закона даренията от юридически лица. Това беше допълнителен довод да се вдигне размерът на държавната субсидия за сметка на данъкоплатеца. А в същото време - забележете - физически лица могат да даряват до 10 000 лева за календарна година (във Франция кеш - до 150 евро). И какво се получи? Започна пазарът на частни дарители с фирмени пари. Небезизвестният Марио Николов така дари чрез 13 негови работници кампанията на БСП със 130 000 лева (точно по 10 000 от всеки). Когато стана задължително превеждането на суми над 5000 лева по банков път, даренията масово станаха по 4900 лева. И кого лъжем?
Резултатът - партиите продължават да получават пари от бизнеса и съмнителни структури и да са зависими от корпоративни интереси и спорни финансови източници, но фасадната демокрация лъщи, а прозорците ги мие народът и се прави, че им вярва. Крайно време е да се сложи край на това двуличие. Най-после партиите трябва да поемат своята отговорност. Вместо данъкоплатците да им осигуряват пари за политическа дейност - да си ги набавят. Вместо да се кълнат в електората си - да му поискат членски внос. Вместо да се вайкат, че могат да изпаднат в зависимост от корпоративни интереси - ами да не изпадат! Вместо да търсят вратички в закона - да се разрешат официално даренията от частни фирми. А срещу подозренията в зависимости - пълна прозрачност, публичност и контрол върху парите им. Така безумните средства за партийно финансиране няма да тежат на гърба на обеднелия до оскотяване народ. Тогава скандалните 50 милиона ще се свият до 4-5. Но за целта първо партиите трябва да свият драстично субсидиите си, а държавният банкомат да започне да се пренастройва на икономична тарифа. Та ето ви отговор на въпроса "откъде".

Ако това не може да се изпълни, значи демокрацията все още пътува насам и народът ще продължи да плаща луксозния превоз до нашите географски ширини.

ЕВГЕНИ ПЕТРОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 11

Сортирай по:

7
За партийните субсидии ли?... За узаконяване на лобизма ли?... Или за въвеждането на "пазарния критерии" - печелившата / губещата партийна догматика!... А стига семе хрантутили (като народна пара) Сульо и Пульо (Гочоолу и Дочоолу)!... Който има капацитет да прави партия и да решава проблеми... Стига сме ги гледали, как "събират пари" от столовете в Народното събрание!

12
ДРД"Идея за България", вие досега колко членска маса събрахте, колко членски внос събирате и как се финансирате? И какви са ви дейностите? То ако е само писане във форумите за това ви не трябват пари.

38
Да, ама тези в парламента си го гласуват и решават. Нашите политици са най-алчните от всички по света.

20
Поредния пасквил ,чоплещ въпрос за субсидиите на партиите. ДРД"Идея за България" счита ,че дори и и 20 ст. държавна субсидия е грешно да се взима от парите на най-бедния данъкоплатец в Европа-българския, а да не се дават никакви субсидии на партиите, те да станат силно идейни партии ( а не ЕТ "корпоративни партии собственост на олигарси и мултимилионери" както е сега), да гонят с идеите си членска маса и да се издържат само от вътрешен членски внос. Да се въведе закона на правотата европейска държава- ПРОВЕРКА НА ПРОИЗХОДА НА КАПИТАЛА на партиите/финансите на партиите и да се конфискуват всички черни каси на управлявалите партии-бандити от прехода . Партии, имащи неясно финансиране или добито с ограбване на другите от обществото и грабеж на държавна собственост чрез приватизационни и концесионни сделки и използване на властта за грабеж от държавата, да бъдат конфискувани до дупка и изтривани от регистрира. Така числото на партиите в България ще намалее от 300 на 10, както е в праовва държава Германия, която има 80 милиона население и само 30 партии -всички участващи в изборите. Също ,да се премахне имуществения ценз за участие в изборите ,както е в развитите демокрации на западна Европа, където имуществен ценз няма нито 1 цент. Убийственият имуществен ценз -за партия е 25 000 евро ,за коалиция 50 000 евро. в България бе въведен от олигархичните партии БСП и СДС с цел да спират малките партии да гласуват Това е мащабна корупция с крадене на обществото пълно и игнориране на конституционните права на гражданите./Идея за България

-46
Моето мнение е пък, че партийните субсидии не са лошо нещо. Последния пример е с партията на Светльо Витков. Човека нямаше пари за рекламни кампании и дейности и за това сега ще има възможност за реклами, срещи със симпатизанти, пътувания, форуми и т.н. В България казвате членски внос. Ами хората няма да се записват в партии и да дават пари. Българина никога за нищо няма пари. А гласуването не е ли същото? Щом си гласувал за тая партия значи им имаш доверие и за твоето доверие взимат субсидия. Все едно си си платил членския внос. Абсолютно същото е. Само че не се занимаваш да членуваш, да търсиш секретарки, сметки и накрая да превеждаш по 1-2 лева на месец. А това че Волен е ходил до Париж и си е гледал живота. Ами не гласувайте за него и няма да има субсидия за Париж. Решението е просто. Щом гласуват хората за него значи го одобряват това нещо, какъв е проблема? Аз дори съм по съгласен субсидиите да станат толкова големи, че партиите да започнат да се издържат само от тях, а на парламентарно представените партии дори да им забранят всякакви дарения от частни лица и фирми. Само по тоя начин ще се отърват от така наречените "обръчи от фирми" които им плащат кампаниите и издръжката, а за сметка на това те им прокарват лобистки закони и печелят изкуствено надути (като цени) обществени поръчки. Тая симбиоза трябва да се спре по някакъв начин. А спирането на субсидиите за партиите е мярка която работи точно към обратното. По-голяма симбиоза между фирми и партии. От там корупция, фалшиви общ. поръчки и работене против държавните интереси в името да облажи някоя частна фирма.

79
В медиите се върти информация за едно пътуване на Волен Сидеров до Париж, където той е бил отседнал в лусксозен петзвезден хотел с цена на нощ - 1 500 евра. Много интересна "подробност" във фактурата, която Сидеров е представил е разход за почистване на апартанента по два пъти на ден, като цената на едното почистване е била 700 евро. Интересна подробност е, че чистачките са били много добре сложени и привелкателни млади жени. Друга подробност е че интимната партньорка на Сидеров, неговата съпартийка и колежка в НС -г-ца Гаджева НЕ Е БИЛА с него, което донякъде може да обясни разхода за почистване по два пъти на ден на стойност 1 400 евро. Възниква въпросът откъде един депутат има толкова пари . Известно е че депутатската заплата едва стига на г-н Сидеров за да си купува сака по 5 000 лева, очила за 2 000 лева и за компаньонки в Бг. Други новини изтекоха в европарламента за нов мониторингов доклад за Бг, през 6 месеца, за наблюдение на ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА . Главния прокурор Цацаров е бил привикван в европейския съд да дава обяснения защо знакови дела в Бг за рекет, отвличания, убийства се бавят с години., докато главна прокуратура работи под натиск на една партийна медия (ТВ 7) и един депутат от ДПС - Делян Пеевски. От европейската комисия са искали подробности от главния прокурор за ролята на прокуратурата в манипулациите на изборния резултат на 11 и 12-ти май т. г., и липсата на професионализъм в този скандален случай от страна на главния прокурор, както и на наблюдаващия прокурор в деня 11-ти май. Според евродепутати такъв мониторингов доклад е "унижение " за ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА на всяка една страна, и говори за свалено доверие към съда и прокуратурата. Доверието на ервокомисията към ДАНС, МВР и главна прокуратура е свалено и се изразява загриженост за процесите на ' ремонти' и структурни преустройства, които протичат в тези структури . Според Евродепутати се обмисля спиране на някои еврофондове за Бг, а за други вече са стартирани процедури за спиране, тъй като в Европейския парламент няма довери и сигурност, че средствата на евврофондовете за Бг, ще се използват по предназначение. при създалата се обстановка.

43
Ако се сравняваха всички показатели при партийното финансиране в Германия и България, разликата щеше да е много по-скандална от тази, която се представя в медиите! РЕАЛНО : Партиите в Германия, които прескочат бариерата от 1% получават по 70 евроцента за валиден глас при условие, че са представени на изборите във всички провинции.За партиите без изборно представяне във всички провинции летвата е 10%! Едва когато партиите съберат над 4 милиона гласа, държавната субсидия става 85 евроцента.Най-характерното за партийното финансиране в Германия е, че над 25% от партийното финансиране идва от членския внос.Даренията от физически и юридически лица е без ограничения, за всяко дарение има необлагаема сума.Характерно за най-развитите демокрации (Германия, САЩ, Швейцария и много други) е, че основното или цялостното финансиране на партиите е от членски внос и безлимитни дарения.Основният принцип - ВЯРВАШ НА ПАРТИЯТА, ОЧАКВАШ НЕЩО и ПЛАЩАШ!!!

60
"скандално високите държавни субсидии за партиите"-вероятно много хора като мен не са се замисляли по този въпрос, но когато започна "разясняването" за себе си открих, че организаторите на партии, си осигуряват средства за преживяване независещи от производствена криза. Споделяйки моето "прозрение" с приятели, те ме изгледаха с хасмешка и само казаха-абе ти верно сега разбираш, че това си е "бизнес" проект/ Да-депутатите и партийките са си направили перпетум мобиле за доходи, та задавам въпрос-Защо членовете на партии не си плащат членски внос, с което потвърждават, че партията следва интересите им, а самите партии се дисциплинират? Защо ЕНП, например както дава становища и мнение за политиката, не подскажат че това си е корупция и пладнешки грабеж в действие? И пак отговор-"А бе, верно още ни водят за носа размахвайки плащ с "заплашващи' надписи(БКП, ДС,.....) а сегашните, получаващи субсидии/пари бе нищо правене? Вярно е

-1
За партийните субсидии ли?... За узаконяване на лобизма ли?... Или за въвеждането на "пазарния критерии" - печелившата / губещата партийна догматика!... А стига семе хрантутили (като народна пара) Сульо и Пульо (Гочоолу и Дочоолу)!... Който има капацитет да прави партия и да решава проблеми... Стига сме ги гледали, как "събират пари" от столовете в Народното събрание!

45
ДРД"Идея за България", вие досега колко членска маса събрахте, колко членски внос събирате и как се финансирате? И какви са ви дейностите? То ако е само писане във форумите за това ви не трябват пари.

91
Да, ама тези в парламента си го гласуват и решават. Нашите политици са най-алчните от всички по света.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

“Златният Орфей” е изпята песен в сегашния вариант

В СЕГАШНИЯ му вид “Златният Орфей” е изпята песен. Всеки опит автоматично да се пренесе една остаряла форма в по-ново време е кауза пердута, т.е. обречена на провал.

Как точно кебапчетата станаха шезлонги

За новия мандат на кмета море без пари за избирателите, за следващия - Дисниленд в Париж НЯКОЙ си кмет на българско село щял да води 200 души от своите съселяни на море. С автобус.

Мелник преди апокалипсиса

Най-малкият безмълвен град е просмукан от обичайната агресивна цивилизация ПЪТУВАЙКИ по пътя за Гърция, малко преди границата си казваме: Защо пък да не се разходим до Мелник?

Самотен остров насред преселението

Да се радваме ли, че бежанският поток ни заобикаля СВЕТЪТ се променя непрекъснато. Това не е тъпа клиширана констатация, надживяла ери в развитието на човечеството.

Шенген няма да издържи на бежанската вълна

ЕВРОПА е залята от бежанска вълна с невиждани досега размери. Подобно преселение на хора е имало само по време и малко след Втората световна война, когато милиони бягат от преследванията на

Данъкът върху храните: алогичен, несправедлив и глупав

Новият налог е добре дошъл за румънския бюджет и икономика, но не и за българските В ЛЯТНАТА скука замисълът на министър Москов за облагане на храни с някакво по-високо съдържание на сол, захар,

Страната на безбройните чудеса

Страната на безбройните чудеса Светена вода бликна отвсякъде. Първо в Плиска, после в Лозенец, а сега и в други градове. “Цариградско шосе” е новата Ниагара,

  • Е, поне балотаж няма да има

    РЕДАКЦИОННИ Е, поне балотаж няма да има Бъдещият демократично избран кмет на село Сладкодум отсега е известен - 73-годишната Бахрие Ибрямова. Просто защото тя е единствената с право да избира и да бъде избирана в селото. (Виж 1-а стр.) Другият жител на селото - бившият ѝ съпруг, по документи живее в Турция.
  • “Златният Орфей” е изпята песен в сегашния вариант

    В СЕГАШНИЯ му вид “Златният Орфей” е изпята песен. Всеки опит автоматично да се пренесе една остаряла форма в по-ново време е кауза пердута, т.е. обречена на провал. Както и се случи преди няколко дни с обявения и несъстоял се конкурс в Слънчев бряг. Стотици пъти са ни питали с брат ми защо се отказахме и развалихме дуета “Братя Аргирови” на