Малко са късметлиите, на които не се налага да се потят с часове на хавлията, за да хванат шоколадов загар. Тези, чийто организъм синтезира по-малко пигментни вещества, често се мажат с всевъзможни скъпи ускорители за тен, изгарят, слънчасват, само и само да докарат поне златист оттенък, който се вижда едва след като избледнее червенината.
Но спокойно - и за това си има лек. И то съвсем лесен. Няма да ви се налага да ядете кучешко, което според корейките помагало за по-бърз и траен тен. Може само малко да ухаете на кръчма, но ефектът си струва.
За да приложите този трик, трябва да имате поне 3-4 хубави слънчеви бани зад гърба си. Иначе рискувате да се позачервите и да трябва да се мажете със спирт или кисело мляко вместо с пиво. Но имате ли тренинг, давайте.
Просто си вземете една студена бира от близкото капанче.
Пийнете, освежете се, а после се облейте обилно и легнете да се попечете. За един сеанс ще видите ефекта. Не случайно местните на Карибите редовно се мажат с бира на плажа. Добре е да я нанасяте след всяко влизане във водата, защото се отмива. Но после попийте капчиците от кожата, защото действат като минилещи - привличат силно слънчевите лъчи и бързо се изгаря.
Ако ви се стори твърде ексцентрично да се заливате с бира или ви свиди пивото, минете на фреш от моркови. Ако имате късмет, ще го намерите на плажните капанчета, ако не - подгответе се от вкъщи.
Така и така ще цедите моркови, направете си домашен лосион за тен. За основа използвайте рафиниран зехтин. Добавете няколко капки йодна тинктура срещу изгаряне и пакетче ванилия за разкош. Така ще убиете аромата на маслини. Но пазете банския и хавлията, защото остават лекета. А за гаранция за шоколадов загар, добавете малко сок от моркови. Изсипете лосиона в шише или празна кутийка от крем и го носете винаги в плажната чанта.
Вместо зехтин или наред с него може да добавите стопено на водна баня какаово масло в домашния лосион. Продава се на бучки, обикновено в биомагазините, и е най-доброто от натуралните масла за тен. Може да го вземете на плажа и да мажете направо с парченцата - бързо ще се стопят на загрята кожа.
За да затвърдите ефекта на бирената, морковената и какаовата терапия за тен, преди това се поразровете в хладилника.
Ако ви се намира лимон, почистете добре кожата си с него. Може да изцедите сока върху памучна кърпа например и да изтъркате нежно.
Колкото по-чиста е кожата, толкова повече тен хваща
Имайте предвид, че лимонът съдържа киселина. Ако имате чувствителна кожа, по-добре забравете за плодовите мурафети, за да не си докарате обрив а не само загар.
Вместо това може нежно да ексфолиирате кожата си с различни домашни скрабове -кафе, сода, трици и т.н. смесени с малко вода. Така ще отстраните мъртвите клетки, за да може да покафенее младата кожа отдолу, а не повърхностния слой, с част от който така или иначе се разделяте на всеки няколко дни.
Роговите клетки се олющват с времето, а с тях си отива и тенът, за който така сте се старали.
Така че не се излагайте на опасност заради няколкото седмици хубав загар. Използвайте подобни трикове само преди обед и след 17,00 ч - тогава се хваща здравословният тен. През останалото време стойте под чадър или се приберете в квартирата.
Ако ли не - поне не пестете слънцезащитните мазила. Нанесете първия слой поне 15 мин преди да се изложите на слънце, за да попие добре, и после повтаряйте на 2 ч. И за нищо на света не започвайте със зехтина и морковения сок от първия ден от почивката - те са за накрая, когато кожата е “тренирана” и може да понесе силното слънце. Дотогава мажете лосион с фактор, подходящ за вашата кожа, дори ако сте матови по природа.
Яжте диня за хубав загар, мийте лицето със зелен чай
Меланинът е основното, от което зависи колко добре и за колко време ще почернеете. Пигментът на кожата се синтезира чрез две аминокиселини - тирозин и триптофан. Ако ядете храни, които ги съдържат, ще увеличите и меланина и ще почернеете повече. Затова хапвайте диня, пъпеш, моркови, тиква.
Но с тях не прекалявайте, за да не добие кожата ви оранжев оттенък от пренасищане с бета-каротин. В месеца преди почивката наблегнете и на черния дроб и месото.
|
Шотландски учени са изчислили, че ако приемате по 3 порции плодове и зеленчуци на ден в продължение на 6 седмици, кожата ви ще добие приятен загар и без слънчеви бани.
Така руският модел Карина Гурина постига мургавия оттенък, след като лекари забранили да се излага на слънце.
Всеки ден тя пие сок от моркови и яде много салати.
Ако искате лицето ви да има красив матов тен дори и през зимата, мийте го със силен зелен чай. Може да си приготвите заготовки, като го замразите във формички за лед и сутрин обтривате кожата си с тях. Хем ще свиете порите, хем ще придадете приятен равен цвят.