The Jewish Journal: България извади още доказателства за "Хизбула" и Бургас

Атентатът в Сарафово Снимка: Ройтерс

България е открила нови доказателства за връзката между "Хизбула" и атентата в Бургас, информира The Jewish Journal.

Български представител в Европейския съюз е съобщил в сряда, че човек на "Хизбула" е собственик на принтера, използван за направата на фалшиви документи, спомогнали за атентата на 19 юли 2012 г., при който загинаха петима туристи и израел и български шофьор.

Разкритието е направено на заседание на групата, която има за задача да определи дали ЕС да включи "Хизбула" в черния списък на терористичните организации, твърди европейски дипломат, който е присъствал.

"Българите извадиха нови доказателства - казва дипломатът. - Представителят им заяви, че принтерът е продаден на някого от "Хизбула"."

Българският представител казал на заседанието, че правителството му ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък, посочва дипломатът от ЕС. Българската мисия в съюза отказала коментар.

Противоречивите изявления от страна на България по отношения на атентата в Бургас "бяха сред главните аргументи на противопоставящите се на забраната и бяха споменати на няколко пъти" по време на четиричасовото заседание, каза дипломатът.

По думите му Австрия и Италия били сред страните, чиито представители се противопоставили на включването на "Хизбула" в черния списък заедно с традиционни съюзници на Израел и САЩ от Източна Европа като Чехия, Полша, Словакия и Румъния.

Швеция и Латвия заявили, че подкрепят инициативата на Великобритания за поставяне в черния списък на военното крило на "Хизбула", заяви дипломатът.

Германия, Франция и Великобритания също били "за". Холандия е единствената страна от ЕС, която определя "Хизбула" изцяло като терористична организация - позиция, която застъпва от 2004 г.

На срещата е обсъдена и присъдата в Кипър от 21 март на мъж, признал, че събирал информация за израелски туристи за "Хизбула" и че е действал като куриер на други места в ЕС за организацията, включително в Холандия и Франция.

Но "тези, които бяха против поставянето на "Хизбула" в черния списък, отбелязаха, че мъжът е осъден според кипърското законодателство за принадлежност към престъпна, а не терористична организация, затова нямало правни основания за разглеждане на случая на срещата", заяви дипломатът.

 

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 4

Сортирай по:

-17
Еврейте много им се ще да е като те изкат ,но Европа трудно им се хваща на въдицата или,ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА,ими нека си сънува ,кокоши акъл си има.

62
Q PITAITE STANI6EV DALI E TAKA TOI ZNAE MNOGO PLQMPA SRE6TU BOIKO TOGAVA E SEGA NEKA DA POTVURDI,A V SUBOTA SME NA KUPON A V NEDELQ NA POGREBENIE NA TEZI MERZAVCI.

-136
Откъде ги извади тези доказателства? Чудят се какво да измислят и да ни припишат. Едно време " Хиподил " имаха хубава песничка за бременския музикант, в която се пееше: С пръсти задника разтваря и от там хвърчи талант...

128
Да унижим в събота всички социалисти в НДК. Да вземем интересни костюми, карнавални облекла, свирки, какво то може, да направим един карнавал протест пред елита на Бг и Евро социалсти. Да ги унижим..................

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Евклидис Цакалотос: Еврозоната показва политическо желание за нов шанс за Гърция

Страните от еврозоната показаха на извънредната среща в Брюксел във вторник политическа воля да помогнат на Гърция да постигне споразумение за финансова помощ,

Гърците спряха да ходят на кръчми, пълнят ги българи

Ако банките не отворят, след 10 дни може да има проблем с храната В Гърция за туристите има всичко - засега. Институции, рафинерии и търговци уверяват, че няма недостиг на горива.

В сряда Гърция ще представи „обща основа“ за споразумение с ЕС

Правителството на Гърция в сряда ще представи „обща основа“ за жизнеспособно споразумение, взимайки под внимание резултатите от референдума, общата полиция на политическите лидери и предложенията на

Евклид Цакалотос - аристократът от гръцката левицата

Новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос, който замени Янис Варуфакис след референдума, е наричан от гръцката преса Аристократът на левицата, пише в. “Монд”. Той е на 55 г., повече от 30 г.

За туристите в Гърция има всичко - засега

Ако банките не отворят, след 10 дни може да се стигне до недостиг на стоки За туристите в Гърция има всичко - засега. Проблемите с доставките на горива са преодолени.

15 държави искат Гърция вън от еврозоната (обзор)

Атина без ново предложение на срещата в Брюксел, повтаря старите искания Четири държави от еврозоната подкрепят оставането на Атина в общия валутен съюз, а 15 са против.

Германец криел в мазето си 44-тонен танк, торпедо и зенитно оръдие

78-годишен жител на германския град Хайкендорф притежава в мазето си 44-тонен танк от Втората световна война, торпедо и зенитно оръдие, съобщава в. "Метро".