Хрупкави сусамки по стара рецепта

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сладкишът приготви Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ

1 чаша от 200 мл захар

2 чашиот 200 мл сусам

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 к.л. сол (тези последните три добавки се поставят, за да са крехки сусамките)

Сервират се като десерт в чиния. Подходящи са за следобеден чай или кафе. Деликатесът е свързан с майсторството на древните сладкари и занаятчии. Днес само на едно място в България може да се види на живо как се приготвят - в етнографския музей Етъра, където майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.

Захарта се карамелизира.

Прибавят се (внимателно да не пръска) олиото, солта и оцетът и се обърква бързо.

Веднага се прибавя и сусамът.

Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб).

Разстила се равномерно - или с широк нож, или с точилка.

Веднага се нарязва на форми по желание (първо тънко се изрязват ръбчетата по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).

 

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Тирамису

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Шоколадови кексчета със заливка

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Евелина Павлова прави капама на пещ в дома си

Много малки деца не различават тиквичка от краставица. Това прочела Евелина Павлова в проучване. И затова започнала да организира вкусни работилници заедно със свои колеги,

Ориз с пролетни зелении

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Бирени кюфтенца със зелен лук

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Сусамови питки с хамбургери

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пиле с лимонена паста

КОЙ ГОТВИ Днешната рецепта - за сочно пилешко с паста, изпраща Йорданка Фодор. ПРОДУКТИ 600 г пилешко филе, 2 лимона, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. краве масло, 200 мл животинска сметана, 100 мл бяло вино,