Хрупкави сусамки по стара рецепта

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сладкишът приготви Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ

1 чаша от 200 мл захар

2 чашиот 200 мл сусам

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 к.л. сол (тези последните три добавки се поставят, за да са крехки сусамките)

Сервират се като десерт в чиния. Подходящи са за следобеден чай или кафе. Деликатесът е свързан с майсторството на древните сладкари и занаятчии. Днес само на едно място в България може да се види на живо как се приготвят - в етнографския музей Етъра, където майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.

Захарта се карамелизира.

Прибавят се (внимателно да не пръска) олиото, солта и оцетът и се обърква бързо.

Веднага се прибавя и сусамът.

Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб).

Разстила се равномерно - или с широк нож, или с точилка.

Веднага се нарязва на форми по желание (първо тънко се изрязват ръбчетата по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).

 

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Тити Папазов черпел с крема на вуйна си на турнири по карти

Като малък Тити Папазов много обичал да играе карти с приятелите си. Организирали си истински турнири. Но преди да дойдат на гости, Тити запрятал ръкави и бъркал крем.

Минипици с тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Паеля с риба и пилешко

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Лесен рататуй

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Бърз парти чийзкейк

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Задушаване в сено за сладък вкус на месото

Вековните традиции на френската кухня безспорно са повлияли маниера на готвене в целия свят. И до днес някои позабравени от тях се връщат в практиката на прочути готвачи, но като нови,

Сладкиш със сини сливи и кокос

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,