Протест блокира ВСС преди изслушването на Камен Ситнилски

Камен Ситнилски

Около 100 протестиращи се събраха тази сутрин пред сградата на ВСС, скандирайки за отстраняването на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, съобщи Дарик.

Протестиращите бяха изключително шумни и носеха плакати, на които пише: „Край на корупцията в съдебната система". Към момента пред ВСС са останли към 20 души, съобщи Фокус.

Повечето от тях са представители на Националния фронт за спасение на България, според които корупцията тръгва от съдебната система и България може да тръгне напред само ако тази корупция се изкорени.

Сутринта бе затруднено движението на превозните средства и трамваите по ул. „Екзарх Йосиф", тъй като хората се бяха наредили в редица и блокираха и самия вход на сградата на съвета.

В момента обаче протестът протича спокойно. Движението на трамваите не е спряно. Протестиращите са на тротоара. 

До входа на ВСС има опъната палатка, на която са сложени плакати с надписи: „Долу политическата мафия", „Токът и парното - европейски, заплатите - африкански".

Очаква се по-късно днес пред Етичната комисия на ВСС да дадат обяснения Камен Ситнилски, както и останалите магистрати, участвали в разпространените разговори от СРС-та, в които става дума за избора на членове на ВСС.

Разговорите породиха съмнения за възможни задкулисни игри при избирането на кадровиците.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи миналата седмица, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС.

"Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.

Ще бъдат проверени от инспектората апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор.

"Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

3
Самият ВСС е като Филчев, Кокинов, Велчев, Сетнилски, и всички топ прикриватори от Прокуратурата. Назначени от мафията и с нисък морал !!! Какво могат да решат във ВСС ??? Нищо, което да е против червената мафия !!! Нужен е нов ВСС, наполовина по-малък, който да се избира от гилдиите, а не от партии и червени мафиоти !!!!

Добави коментар

Добави коментар

ГЕРБ отмени решението, с което бламира Калфин

Решението за запазване на максималния осигурителен доход в размер на 2400 лева, гласувано от депутатите от ГЕРБ, съществува едва няколко минути, информира БГНЕС.

Емил Бонев е новият директор на Народния театър

Новият директор на Народен театър „Иван Вазов“ e драматургът Емил Бонев. Със заповед на министър Вежди Рашидов Емил Бонев ще ръководи академичната трупа на националния културен институт до

12% от пиротехническите изделия са некачествени

12% от пиротехническите изделия на пазара са некачествени. Това показват резултатите от проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, цитирани от Нова тв.

Калфин сърдит: Ако така се гласува, не знам как мога да съм полезен в този кабинет

Ако по този начин се гласува по важни теми, не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет. Това каза пред журналисти в парламента Ивайло Калфин,

Убитият при взрива в Мъглиж е на 45 г., работел от 1 месец в завода, преди бил готвач

Загиналият при взрива в Мъглиж е В.Т., на 45 г., ерген, от Казанлък, работел от един месец в завода, преди това бил готвач в Гърция, каза брат му, който бе на местопроизшествието.

Константин Пенчев: Не софтуерът, гнилите ябълки са проблем

Основният проблем на съдебната система не е дали Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии, или какъв да е софтуерът за случайно разпределение на делата,

Около 50 000 души заминават от София на 23-ти и на 24-ти декември с автобуси

Очакваме заминаващите от София на 23-ти и на 24-ти декември да са около 50 000 души. Това съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова пред Фокус.