Звездев готви вече в дома си

Последни приготовления в кухнята на Звездев за старта на едноименното предаване.

Иван Звездев се разхожда из кооперативен пазар и подбира зарзават за готвене. Камерата го засича да отива в катун и гледа как циганката пече питка на горещ камък, а мургави деца играят около нея. Но той иска да покаже и как се готви 3 дни за 200 гости на сватба. Да разкрие не само храната, но и цялото веселие на християнските ни празници като Гергьовден и Никулден. Всичко това Звездев иска да направи в новото си предаване, което стартира в понеделник по bTV.

"Бон апети"си отива, идва "Кухнята на Звездев". Защото тъкмо в собствената си кухня в Панчарево известният кулинар ще прави вкуснотиите занапред. "Идеята е да направим разчупено и по-весело предаване, като заменим декора в студиото с непринудената кухня в дома", разкрива Звездев. Омръзнало му приятели да го питат как издържа да е толкова сериозен в "Бон апети", след като в живота си е веселяк.

Звездев преобръща основно и съдържанието, за да покаже не просто някоя рецепта, а културата на българина чрез храната. "Искам да хвана зрителя за ръка и да го вкарам зад кулисите на кухнята.

Да видим какво и как са готвели и хранели старите българи и стигат до дълголетие. Много искам да наблегна на темите за България. И не само това - как празнуват различните етноси, с какво се хранят", разказва разпалено Иван.

В новото предаване накрая няма да имапросто изписване на рецептите, а тяхно видеообобщение.

С домашното готвене той иска да разбие погрешното схващане, че това, което прави, после не се яде.

Звездев си е направил кухнята по свой тертип, да му е уютна, защото вкъщи семеен кодекс на фамилията гласи: "Иван готви".

Като се оженили, Юлиана сготвила супа, но между лъжиците той тактично й предложил да отговаря за кухнята. "Зарадвах се и оттогава много рядко пристъпвам на територията му", казва Юлиана. Не е лъжа - дори машината за кафе у тях е изнесена от кухнята, за да не влиза жена му в неговата светая светих. А и защо да се блъска нахалост. "Децата отказват да ми ядат яденето. Казват, че мама не готви хубаво, искат гозбите на татко", признава съпругата му. Децата - 8-годишният Димитър и кака му Даниела на 12 години, най обичат Иван да сготви спагети. Жена си глези пък с любимото й пиле с ананас. За шкембе чорба обаче Юлиана ходи в кварталната уютна кръчмичка "Сам дойдох", защото нея Звездев никога няма да приготви. В кръчмата води и децата, когато него го няма. Ако пък са заедно там, той си поръчва салатка с мастика.

Прочутият кулинар има и някои специални уреди като фондю за разтапяне на кашкавал и за различни сосове, които се топят с хляб. Специална тенджера е отредена за варене на ориз и правене на суши. Но не с такива специалитети, а със сандвичи свалил жена си навремето.

Тогава действал просто и хладнокръвно, като заложил на визията. За екскурзия до Хисаря сложил в кошницата обикновени сандвичи със сирене и лютеница. Увил ги обаче във фолио, завил в салфетки и приборите, не забравил да вземе и мокри кърпички, заради лютеницата. Нищо и никакви сандвичи, но направени с много вкус и грижа.

Като създали семейство и Звездев взел кухнята в свои ръце, влязъл и принципът - едно ядене два пъти не се яде.Той готви винаги само за конкретното ядене - закуска, обяд или вечеря, все едно.

В кухнята обича да отмаря с неаполитанска музика. Много харесва и аржентинската качумба. Колкото пъти обаче ходили в Аржентина, му се смеели, защото това била музика на най-бедните, разказва Юлиана. Тя пък си падала по латиното, но музиката не била задължителна, когато са на маса.

Не само кухнята е подчинена на храната в новата им къща. Изкуството на тенджерата и тигана е превзело и кабинета, пълен с готварски книги, че даже и с подправки.

Голяма дървена кутия с подправки и бульони от цял святизнася жена му и от мазето. Най-употребяваните обаче държи до котлоните. Това са босилек, джоджен, риган, кимион, дафинов лист, червен пипер, сол, чубрица, синапено семе. Синапът в индийската кухня убива микробите, обяснява Звездев.

 

Обикаля Родопите да се учи от стари майстори

Прочутият готвач отиде да се учи от старите майстори в Родопите. Повече от седмица Звездев обикаля селцата над Златоградско, за да събира отколешни български рецепти по тези земи. Това е началото на бъдещата енциклопедия на традиционната наша кухня, която иска да направи. Причината да напусне уютната си кухня е нахалството на сърбите, които наскоро обявиха шопската салата за тяхна. Каквото и да каже Звездев, думите за такава кражба ще са безсилни. Затова той решил да действа. Още на другия ден напълнил куфарите с бележници, готварски съдинки, престилки и книги и поел към Златоград назад във времето. "Трябва да запишем традиционната българска кухня в цялото й разнообразие и да я издадем в томове. Така тя няма да изчезне, а и няма да ни крадат", казва Звездев.

Родопчани в с. Аламовци го посрещнали с царевичния хляб смидал и с изварата, залята със запържено до червено краве масло. Звездев призна, че такава разядка не е ял. В Ягнево пък му приготвили агне под чуруп. Това било печено агне в тава с малко вода, джоджен и червен пипер но върху капака също с жарава. Звездев припознал в метода праобраза на днешното вакуумно готвене и ефектъ от парата на съвременните фурни. Станало крехко и вкусно като никога.

Звездев продължил да попълва бележника си с ловджийски рецепти. Местни авджии му приготвили кебап от глиган, увит с манатарки и лук във фолио и хвърлен върха жарта да се пече. Ловците обаче лесно се гневят и докато чакали кебапа, нрава им укротявало предястие, приготвено от дробчета от див гълъб, увити в бекон и манатарки, опечени на жар също във фолио.

Чул за мисията му в този край, археологът проф. Николай Овчаров го намерил и завел на Перперикон, за да чуе каква е била храната на обитателите по тези земи отпреди 7 хиляди години. И между другото да хапне боб по манастирски и свински шишове със зеленчуци в специална марината, приготвени от археолога. Звездев събрал впечатления, колкото за години не е събирал от жълтите павета на София. "Видях хора, които през живота си не бяха слизали до града, т.е. те не го познаваха и нямаха нужда от такава среда. Те живеят с природата, пият вода от ручея и пият мляко от кравата. За тях животът не е скъп автомобил и климатик. Живеят без часовници, без стрес и са част от природата, разказва преживяното Звездев. Там го гощавали с бито масло и с родопски каймак, каквито ядат местните и нямат болести. И видях хора на по 100 години да носят дърва с магарета. Щом ядат краве масло и каймак с черпака и са столетници, значи болестите не идват от храната, а от стреса. Забързания стрес на града", възкликва кулинарят.

Утре той слиза в цивилизацията с много въпроси, но и с много отговори за простите радости в живота. Тях ще чуем в новото му предаване 6 пъти в седмицата. Не пропускайте началото в понеделник.

 

Какво има в кухнята му

Какво представлява кухнята на Звездев? За него тя и спалнята са най-важните в една къща. Това, което ще видят зрителите в понеделник, видя първо "24 часа" - светло помещение от 15 квадрата с прозорец на изток и с работен плот на юг към трапезарията.

Всичко от подправките до ножовете и съдовете - трябва така да е подредено, че да не изнервя готвача. Нервният човек не готви добре, съветва Иван. Той е поставил всичко така, че да бъде на една ръка от него, когато готви. Вдясно на дървения плот са вградени керамични котлони, а до тях са около 20 от най-често използваните подправки. Над котлоните виси кръгъл мощен абсорбатор. Стъпка вляво, и стига до фурната. Хубаво е тя да е с термостат, точните градуси за печене са важни, съветва готвачът.

В средата на тезгяха лежи тежка и дебела кръгла дървена дъска за рязане, а под плота отдолу е вграден китайски газов котлон. Иван се шегува, че това е единствената "екстра" сред интериора, която се продава и на "Илиянци". Заради азиатската кухня, която обожават, с газовия котлон Звездев си е купил и тиган уок с обло дъно, в който се пържи бързо и вкусно. Има още една причина за газта в кухнята. У нас токът спира често и винаги има нужда от алтернатива при готвенето, дори тя да е туристически спиртник, смята известният кулинар.

Вдясно от прозореца е мивката. Тя трябва да е широка и дълбока, за да се мият тави без да пръска, реди съветите Иван. И добавя - монтирайте непременно на мивката машинка за мелене на отпадъци, екологично е, тъй като две трети от боклука са обелки. Неговата не е от най-скъпите, струва 230 лв., но върши чудесна.

На стената до нея на магнитна лента са наредени 10-15 ножа. Има и други на плота в дъното, над и под който са шкафове за сервизи, готварски съдове и много подправки. Подправките в къщата на Звездев са навсякъде, дори и в мазето, откъдето съпругата му Юлиана носи голяма дървена кутия с десетки пакетчета пикантни треви, зърна и бульони. Неотменен атрибут в работилницата на Звездев е и кухненското кантарче. "Не се осланяйте на меренето с чаши и лъжици, неточно е. Готвачът работи с грамове, килограми и градуси, както музикантът - с ноти", казва той. Дори препоръчва поставка за готварски книги, подобно на нотни листа, откъдето да се четат рецептите, без да се цапат страниците. Стрували 10-30 лв.

Кулинарят не може и без кухненския робот. "Той пести време, а то все не стига. С робота ще нарежа една зелка за 15 сек, а иначе ще я кълцам с нож 15 мин", дава пример той. Признава, че го вбесяват тъпите ножове. Затова има машинка за точене. А самите ножове е наредил на магнитна лента. Такава всяка кухня трябва да има, защото, нахвърляни в чекмеджето, ножовете се изтъпяват. Иван Звездев има близо 40 ножа, но смята, че и 5 са достатъчни - за хляб, за риба, за месо, за плодове и за сирена. Той се гордее с нож, закален досущ като мечовете на шогуните. Подарил му го приятел, но тъй като нож според поверието не бива да се подарява, Звездев го "купил" за 20 стотинки.

Модерните хладилници запазват зеленчуците свежи. Звездев си е купил такъв, който и пречиства водата за пиене. Направил го е, защото е луд на тема екология. Кофата за боклук пък е закачил за вратичката на шкафа и с отварянето и затварянето й същото действие изпълнява и кофата. Така не се налага да я докосва с ръце, докато готви.

БАНИЦА С ТИКВИЧКИ И СИРЕНЕ

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница - 400г

За плънката: 4 яйца, 300 г сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г разтопено масло, 4 тиквички, трохи от 2 филии стар хляб, 5-6 стръка магданоз, 4-5 стръка копър, сол на вкус

Приготвяне: Настъргваме тиквичките, поръсваме със сол и оставяме да се отцедят. След 15 мин се притискат да се отцеди водата. Смесват се с натрошеното сирене със ситно нарязаните подправки, разбитите яйца и трохите хляб. В намаслена тава се редят половината кори, като на всеки две се нанася топено масло. Покриваме с плънката и редим останалите намаслени кори. Правим прорези по повърхността и печем 45 мин на 180 градуса.

 

ЧИЙЗКЕЙК С ДИНЯ

Продукти: 500 г пюрирана диня, 400 г крема сирене, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче желатин

За блата: 120-150 г обикновени бисквити, 100 г краве масло

За гарниране: 2 резена диня, 4-5 листа мента, 3 с.л. сок от лайм, 1 с.л. захар

Приготвяне: Бисквитите се мелят заедно с разтопеното масло и се оформя блат в 26 см кръгла форма, след което се оставя за 1 час в хладилник да стегне. Крема сиренето се разбива заедно със захарта за около 1-2 мин.

Разтвореният желатин се смесва с пюрираната и почистена от семето диня и след това с крема сиренето. Сместа се прехвърля върху бисквитения блат и се оставя в хладилник да стегне. За гарнитурата се смесват ситно нарязани листа мента, сок от лайм или лимон, захар и дребно нарязана диня. Сместа се поднася заедно с нарязания десерт.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.