Мантинелите от Живков опасни за живота

Работници монтираха през юни разделителна мантинела в участък на пътя Бургас-Созопол. СНИМКА: БУЛФОТО

Мантинелите, които са останали от времето на Живков, не вършат добра работа и заради тях също гинат хора по пътищата, твърди Владимир Тодоров, шеф на Асоциацията на застрахованите, пострадали от катастрофи (виж интервюто).

Те са ниски, а колчетата им са нарядко и заради това не вършат работа да предпазват при излитане от пътя. На много места изобщо няма, а да не говорим за мантинелите против заслепяване, каквито има по румънските магистрали например. Те са с допълнителни пластмасови ламели, които образуват завеса срещу силните фарове на камионите в насрещното движение.

По пътя Бургас - Созопол, въпреки че има четири платна, в по-голямата му част е без мантинели и заради това преди месец загина чешко семейство. Ако има мантинели, разделящи двете посоки на движение, авантюристичните изпреварвания ще са просто невъзможни.

Голям бизнес за сравнително малко фирми е поставянето на мантинели, маркировки и пътни знаци из държавата.

11 дружества в последните три години правят мантинелите, пътните знаци и хоризонталната маркировка по шосетата в България. Големите в този бизнес са "Холдинг Пътища", който чрез сдружение "Роуд Маркинг", в което участавт и "РУД Варна", "Виалукс" и "Път консулт", изпълнява 5 от 15-те поръчки за райони на България. Пловдивската фирма "Юпитер 5" печели два търга за над 14 млн. лв. Пи Си Ай на старозагорския строител Николай Михайлов е поела чертаенето на маркировката по шосетата на Южен централен регион за над 10 млн. лв.

Общо 15-те договора са за над 90 млн. лв., някои вече са изтекли, а други приключват този месец.

На въпрос към пътната агенция колко от тези милиони са усвоени, отговор не получихме.

Преди три години, когато Веселин Георгиев е шеф на Агенцията, държавата по региони и се правят централизирани търгове.

Подходът се сменя с новото ръководство на пътища, което предупреди, че след изтичане на срока на контрактите няма да се обявяват нови търгове.

Ще дават пътищата за цялостно поддържане - от зимно чистене, до пътни знаци, мантинели и кърпене на дупки.

Сега три фирми правят пътните знаци за всички шосета от републиканската мрежа.

"Пътностроителна техника", която е част от "Холдинг Пътища", през август 2008 г. поема производството и доставкато на 26 хил. кв. м пътни знаци за Велико Търново, Габрово, Ловеч, Търговище, Русе, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Варна, Добрич, Разград, Силистра и Шумен. Рамковият договор е за 9,8 млн. лв. с ДДС.

От "Холдинг Пътища" ни предоставиха детайлна справка за извършеното през последните три години.

За пътните знаци например, съобщиха, че договорът им е за 9,3 млн., но им е възложена работа за 5,254 млн. лв.

Към днешна дата вземанията на структурите на холдинга са за 39 млн. лв. От тях са фактурирани 20 млн. лв.

От май до юли не са приети и не са издадени фактури

Закъснението е в рамките на 4 месеца.

Смолянската фирма "Микони" печели поръчка за пътни знаци и табели за 2,58 млн. лв.

По-късно НАПИ възлага с допълнително споразумение чрез проведен търг за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Ямбол и Хасково за 1,5 млн. лв. Срокът изтича през 2011 година. "По тази поръчка нищо не е правено, защото не са платили", казва собственикът Никола Шамаранов. Фирмата е негова и на съпругата му Мирослава, която бе главен архитект на община Смолян.

Третата компания е софийската "Трафик пътна сигнализация", стойността на договора е над 5 млн. лв. за знаците по шосетата на областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Видин, Враца, Монтана и Плевен.

Според ДАКСИ нейн собственик е Георги Несторов Георгиев. Мантинелите пък се правят от

пет фирми. "Холдинг Пътища" отговаря за Северозападния регион - Видин, Монтана, Враца. Поръчката е за 3,7 млн. лв.

Пернишката фирма "Симинвест" на срещу контракт за 5,9 млн. лв. е поела мантинелите на Североизточния регион - от Добрич до Разград.

"Търгът бе проведен по Закона за обществените поръчки. Нашата оферта бе най-добра и спечелихме. Досега плащанията по договора, който изтича през декември, бяха редовни. От началото на януари има известни проблеми, но се надявам да бъдат решени", обясни собственикът Симчо Захаринов.

Пловдивската "Юпитер 05" отговаря за мантинелите на Южния Централен регион - от Пловдив до Хасково, и Югоизточния - от Бургас до Сливен.

Двете поръчки са за над 14,6 млн. лв. Фирмата е първият производител на стоманени предпазни огради. Тя държи 50% от "Цинкови покрития", в която останалите дялове са на фирмата "Пътища", в чието чийто собственици са братята Тодор и Цветелин Гергови.

Нямам нищо общо с "Юпитер 05", каза вчера Гергов. Когато купих "Пътища" АД, тя притежаваше 50% от "Цинкови покрития". Извадих ги от капитала и ги прехвърлих на синовете си Тодор и Цветомир.

Другите 50% са на Николай Иванов. Дотам познавам това момче и какви търгове е спечелил той не ми е известно и не е моя работа. 41-годишният собственик на "Юпитер 05"ООД Николай Иванов участва в управлението на 13 фирми, сред които и СПА хотел "Персенк" в Девин.

 

Тръгнаха търгове за поддържане на шосетата

Първите 37 търга за текущ ремонт и зимно поддържане на шосетата от републиканската пътна мрежа вчера бяха обявени на сайта на пътната агенция. Те са за пътища, за които отговарят 15 областни пътни управления. Това са Кърджали, Ловеч, София, Търговище, Бургас, Кюстендил, Разград,Смолян, Благоевград, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Силистра.

Вчера премиерът Бойко Борисов сформира междуведомствена работна група за автомагистралите Тракия, Марица и Люлин. Тя координира изпълнението на процедурите за стартиранена строеж по трите аутобана. Нейни съпредседатели са зам.-министрите на строителството Георги Прегьов и Екатерина Захариева. Заместник-председател е изпълнителният директор на Национална агенция Пътна инфраструктура Димитър Иванов, а членове са заместник- директорите на НАПИ Божидар Йотов и Клаус Щоле, както и експерти от ведомствата.

 

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи: Добри огради и маркировки спасяват поне 200 души

- Г-н Тодоров, пътувате много и имате наблюдения. Каква е ситуацията с мантинелите по шосетата?

- Тези дни минах през моста на Бяла, където стана катастрофата. Мантинелите са изключително добре направени. Те са два реда, с добро укрепване (виж снимката вляво - бел. ред.).Дори при удар в тях те няма да позволят автомобилът да падне.

- Много ли са обезопасените места у нас?

- По големите магистрали и особено по "Хемус" има ниски мантинелки, които са сигурно по стандарт от времето на Тодор Живков. Ниски, а зад тях някакъв парапет, който има по-скоро декоративен характер. Ако искаме да не се случват трагедии, всички мантинели по мостовете трябва да са такива както при Бяла.

Друго нарушение е, че колчетата на предпазните ограждения са на четири метра едно от друго, а по стандарт трябва да бъдат на 2 м, защото колкото по-нагъсто са, толкова по-здрава е мантинелата.

- А има ли мантинели по повечето пътища?

- Ще ви отговоря, но искам да кажа и някои положителни неща. Преди имаше проблем - краищата на мантинелите стърчаха и бяха много опасни. В почти цялата страна това е оправено и краищата на мантинелите сочат надолу към земята.

- Какво се случва, ако тези краища сочат нагоре?

- Тогава стават суперопасни. Имаше случай, когато автомобилът се нанизва на края на мантинелата. Мантинелата е изключително средство, което спасява човешки живот, ако е монтирана според стандартите, ако е усилена. Затова има най-малко загинали по магистралите.

- А къде са опасностите за катастрофи - заради мантинели или заради липсите им?

- По планинските пътища има липси на мантинели, по проходите. Скоро ходих към Ковачевица. Пътят се вие около едни пропасти, по 100 м дълбоки, и няма почти никакви мантинели. Хубаво е, че миналата година шосето го направиха, асфалтът е чудесен, но е много опасно.

- Да ви питам за пътните знаци, за маркировката на шосетата. При тях каква е ситуацията?

- Пътуваш по трансевропейски коридори и заради това, че на тях излиза един черен селски път, се слага ограничение за скорост от 50 км в час. Някой сложил тава с кебапчета и по тази причина има ограничение на скоростта. Не може там, където минават големи транспортни потоци, инфраструктурата да се подчинява на транспортния поток. Логиката е обратната. А маркировката е изключително важна при нощно шофиране. Не е нормално да се купуват най-евтините бои, при тази корупционна почва, която има у нас, трудно може да се хване колко боя е положена, дали е с перли, или не е с перли. Който е пътувал в чужбина, прави разлика как изглежда един път в Европа и у нас. Ако има качествена маркировка, знаци, мантинели, то ще спасим живота на поне 150-200 души.

По-добре един километър по-малко магистрала да направим, но да е безопасна. Не трябва да се пести от обезопасителните средства, защото държавата годишно губи 2 млрд. лв. от пътнотранспортни произшествия.

 

До 45 дни поправят моста на “Тракия”

В петък "24 часа" написа за опасен мост на 67-ия километър на магистрала "Тракия", под който е 40-метрова пропаст. Изгнилите мантинели създават риск при катастрофа някой да полети от моста. Сигналът е внесен и в НАПИ от Асоциацията на застрахованите и пострадали в катастрофи. Тя е сезирала и прокуратурата за опасното място, което може да отнеме човешки живот.

Вчера попитахме пътната агенция кога ще бъдат сменени изгнилите мантинели.

Оттам ни съобщиха, че мостът е включен в списък за спешни и неотложни ремонти, в който са пътните съоръжения, които представляват опасност. Те са били инспектирани два месеца.

За моста на 67-ия км на "Тракия" вече е минала цялата административна процедура. Тези дни щяло да бъде изчислено и колко ще струва ремонтът и ще се чака осигуряването на парите, за да бъдат сменени предпазните огради.

Те били изгнили в последните седем месеца, тъй като при почистването на снега с химикали и складирането им встрани металът ерозирал бързо, особено при рязката смяна на температурите, както беше тази зима, обясниха от агенцията.

За поддържането на магистрала "Тракия" отговаря държавната фирми "Автомагистрали" ЕАД, която е участвала в подготовката на документите за ремонта на моста.

Тя била готова веднага да започне работа по смяната на мантинелите, ако й осигурят финансирането.

От НАПИ казват, че ремонтът ще стане до месец и половина.

МАРИЯНА БОЙКОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
От около седмица поставят мантинели по пътя от Дунав мост-Русе до тр.Мартен. Пътувайки вчера в тази посока на двамата със спътника ми ни направи впечатление, че не виждаме фаровете на насрещто движещиге се коли. Може би този път поставят мантинелите точно както трябва. По повод на този пътен участък искам да споделя още, че ремонта който течеше от няколко месеца по неизвести причини беше прекратън без да се довърши до край. В момента пътя е с нова настилка на едни участъци, а на други-с издълбана стара такава. Учидващото е , че дори поставиха осевата линия, което навежда на мисълта, че пътя ще остане така не довършен.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Улици в половин България тънат в мрак

Улиците в почти половин България тънат в непрогледен мрак заради липса на осветление, показа проверка на "Монитор". В някои села въобще липсват улични лампи, а в други не стигат парите,

Китайски инвеститор за 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”

Китай да стане партньор в изграждането на нови блокове на АЕЦ “Козлодуй”, като го финансира. Такава оферта ще отправи днес премиерът Бойко Борисов към китайския си колега Ли Къциян по време на

6 "магистрали" през Странджа за бежанците

Поне шест "магистрални" маршрута за бежанците в България знаят местните жители в Странджанско. Ней-новият път минава през село Близнак, пише "Труд". През последните дни напливът на мигранти през

1 милион лева за електромобили в администрацията

1 млн. лв. ще бъдат заделени от Националния доверителен екофонд за частично субсидиране при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация.

Правителството проведе съвещание заради инцидента с руския самолет

Във връзка с инцидента с руския боен самолет, министър-председателят Бойко Борисов разпореди провеждане на съвещание на компетентните институции, което се проведе днес в Министерския съвет под

Пак сигнал за бомба в Бургас, затвориха културен дом

Сградата на Културния дом на нефтохимика в центъра на Бургас е била затворена в 14 ч. днес заради сигнал за бомба, съобщиха от полицията. От там уточниха, че в 13,23 ч.

Изгубени в превода, или когато комплиментите са грешни

Може и да изглежда странно, но все още има някои похвали, които мъжете разбират по тотално сбъркан начин. Понякога господата до нас са толкова мнителни и докачливи,