С деца на море. Един плажен ден на средностатистическо българско семейство

Източник: Shutterstock.com

Август дойде и с него времето за семейна почивка. За онези, които не помнят какво е това, припомням: почивката е онази седмица от годината, в която се опитваш да пренесеш целия багаж от вкъщи и съседния супермаркет до най-отдалечения плаж, да го набуташ в стая 4 на 4, в която с някакво архитектурно чудо са вместени четири кревата, маса, три стола (ако сте забелязали на почивката столовете винаги са по-малко от курортистите), два гардероба, шкафче и дори нещо, което прилича на кухненски бокс, както и баня, в която влизаш или до половината отпред, или до половината отзад, но това е без значение, тъй като вода има само когато не си в стаята. В банята има и тоалетна, което вдига категорията на стаята от обикновена в лукс и се отразява ако не на комфорта, то поне на цената. За да ползваш бидето в седнало положение обаче, трябва да си изпружиш краката извън банята. За хората над 1,70 това упражнение е възможно само ако има някой достатъчно любезен да отвори вратата на хладилника, тъй като недостигащите 10-ина сантиметра са в сандъчето за зеленчуци. Та там красивите и високите могат да си сложат крачетата между краставиците, доматите, бирата, дънките и чорапите (шкафчетата са толкова малки, че в тях влизат само няколко чифта гащи и две тениски), докато уреждат ежедневните си нужди.

Разбира се, всички тези неудобства нямат никакво значение, тъй като кой ходи на море, за да се свира в стаята?

Плажът, водата и цацата са само на около километър-два по въздушна линия, които цялата фамилия всекидневно изминава самоотвержено в най-голямата жега, натоварено с провизиите от хладилника, включващи сандвичи, домати, бира, вода, солетки, семки и чипсчета, наръч хавлиени кърпи, чадър, два шезлонга, дюшек, плавници, маска, шнорхел, топка за футбол, топка за водата, плажно масло фактор 40, плажно масло фактор 20, мляко за след плаж, лосион за изгоряла кожа, лосион срещу ухапвания от комари, аспирин, бурканче кисело мляко, шал на цветя за кафето в плажното барче, шал на чайки за разходката до сладоледаджийницата на крайбрежната алея и шал със снимка от кулата в Пиза за всеки случай. Всеки ден фамилията потегля за плажа, натоварена като керван, трамбоващ от Истанбул до Виена. Разстоянието е малко по-кратко, но усещането е същото. Някъде по средата на маршрута детето абсолютно всеки божи ден изведнъж ревва с пълно гърло, защото си е забравило камиончето (понеделник), лопатката (вторник), шапката със Спондж Боб (сряда), ма защо тия бисквити, а не ония (четвъртък), а в петък явно всичко вече е отработено, защото никой не реве, чак докато керванът стига до плажа, за да установи, че е забравил детето.
Стъпвайки на заветния горещ пясък, фамилията се добира до брега буквално на няколко скока, защото слънцето го е напекло до 50 градуса. Препоръчвам ви най-горещо, ако сте на море, да легнете на място, което ви осигурява добра видимост към прииждащите семейства. Скоковете и придружаващите ги псувни си заслужават,
ще си умрете от смях. След като керванът е разтоварен, започва операцията "забиване на чадър". Тя стартира с оглушителния рев на детето, тъй като лопатката му е секвестирана, за да се изкопае дупка за чадъра. Естествено, с тази лопатка не може да се направи кой знае каква дупка, така че чадърът непрекъснато се килва на една страна. Детето продължава да реве, бащата ругае оглушително чадъра, а майката - таткото. Накрая обстановката е толкова изнервена, че никой не проговаря на другите до края на плажния ден. От време на време за разнообразие романтичният морски бриз изтръгва чадъра и го замята с всичка сила към съседите по чадър, които реагират с бурни нецензурни крясъци. Това сплотява иначе скараното семейство, което може и да има вътрешни дрязги, но пред външния враг е като един. Майката е трогната от уменията на таткото да защитава фамилията и в пристъп на обич го намазва обилно с плажно масло фактор 20.

Детето трябва да бъде накиснато в плажно масло фактор 40, но то мрази тази процедура и хуква колкото силите му държат на зигзаг из съседните кърпи. След него тичат майката и таткото, всеки хванал по едно шише с плажно масло и се опитват да го напръскат от разстояние. В крайна сметка всички околни са добре намазани, само детето не. То очевидно се забавлява и издебва изтощените си родители, за да ги засипе с кофа фин пясък. Двамата са панирани от главата до петите, като най-лошото е, че пясък има и в ПРИЧЕСКАТА на майката. Да засипеш с пясък ПРИЧЕСКАТА на майка си може да се сравни само това да напълниш с пясък бирата на татко си. Абе смъртен грях си е и като такъв се наказва най-жестоко. А именно с пълна забрана на хлапето да припарва до водата. Разбира се, това наказание автоматично води до доброволния отказ и на родителите от къпане в морето, тъй като трябва да пазят отрочето на плажа. И така, те седят часове под палещото слънце прегрели, бесни и с пясък в бирата и ПРИЧЕСКАТА. Малкият се топва само до глезените на всеки час, за да се изпикае. Детето е толкова петимно за това цопкане, че при всяко завеждане до водичката оглушително крещи: Урааааа, ще пикаяяяя!

Вечерите на семейните почивки са не по-малко напрегнати. Забелязали ли сте, че всяка по-свястна кръчма на морето (цацата е по-евтина от София, а бирата не е много разредена) се намира или до виенско колело, или до блъскащи се колички, или до гондола? Ей там отива половината бюджет за почивка на всяко средностатистическо семейство. И преди да родя, ненавиждах тези увеселения заради травмата, която преживях, когато чичкото, отговарящ за виенското колело в Ахтопол, ме качи с група деца на въртележката, пусна я и отиде да пие. Намериха го след около два часа - време, в което ние всички се скъсахме да повръщаме от дългото въртене нагоре-надолу. Незабравимо преживяване. Качих се пак на виенско колело едва  след четвърт век, защото не можех да откажа на сина си. Не мисля, че му беше приятно - аз през цялото време крещях: "Не мърдай, не мърдай, клатиш гондолата, ще паднем, аааааа, помощ!" Доста нелепа ситуация - 5-годишен хлапак да успокоява майка си, но междувременно вече е свикнал. Успокоява ме и на водната пързалка, на блъскащите се колички, на гондолата и на последни 3Д филм, в който някакви чудовища тръгнаха да ме нападат, та аз хукнах да си ходя. Мисля, че днешните деца са изпреварили доста родителите си, но това е друга тема. Така или иначе по време на семейната почивка вечерната разходка задължително е съпроводена с много рев "Искам още веднъъъъъъж", който всеки път, когато аха-аха да затихне, е събуждан наново от изнервения шамар на таткото, решил внезапно да възпитава, скандала, вдигнат от майката и повторното качване на виенското колело, за да се утеши детето. Накрая на вечерта поне един от фамилията повръща, а останалите реват.

Прибирането в стаята категория лукс е може би най-приятният момент от средностатистическия ден на средностатистическото семейство, решило се да почива на море. Хладно е, детето е твърде уморено, за да реве, майката е твърде пияна, за да се прави, че не я сърби главата пълна с пясък, а таткото е твърде зает да си бърше петната от повръщано върху тениската, останали от заключителното возене с виенско колело. Накрая малкият е сложен да спи, таткото си отваря първата спокойна за деня бира, майката пали цигара и всеки се вглъбява в своя фейсбук. Цари пълна тишина, само светлините от хилядите лаптопи и смартфони присвяткват от съседните балкончета, на които също седят изтощени от плажните си преживявания курортисти и чатят във фейсбук. Никой не разговаря с другите, само някъде в далечината в крайбрежната кръчма местният имитатор на Миле Китич се дере с пълно гърло "Плава циганко". Лято е, време е за семейната почивка.

ЛОЛА МОНТЕСКЬО

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 19

Сортирай по:

-409
По-тъпа и малоумна статия с жалки опити за ирония и оригиналност... не бях чела скоро време...ужас просто

117
Статията кърти! Попиках се от смях докато я четях!

52
Май някой не са чели правилно, защото през цялата статия се казва ''средностатистическо семейство''! Такова е и моето и аз изживях подобна ситуация миналата година! Само че не с едно а две малки деца! И не ми говорете за Албена и разни луксозни хотели защото повечето хора не могат да си ги позволят! Или нямате деца или пък имате и не искате да си признаете че и вие прекарвате така почивката си! Лукс не лукс цените са безбожни навсякъде! Море, планина... няма значение. Много добре написана статия и за съжаление пълна с истини! И ако някой ми каже че е нормално да похарчиш 1000+ лв. за 5 дена на море нека да помисли пак! И то за такава ''почивка''!!!

68
Много забавно:) Смях се от сърце:) Не разбирам част от негативните коментари - стига бе хора, вашето дете не драпа ли да го качите на виенското колело, всички ли почиваме само на първа линия на шезлонг:)

42
Браво! Забавно, чете се леко! Поздравления за авторката!

18
vns1975,и сега е така,горе-доло.е,има и баровци,ама....на тях едва ли им е весело,още повече като ги знаем ,че я са прочели "Винету",я не...но какво от това,аз като съм ги проел,па пак не ходя на море :)

9
Забавно четиво, но по-скоро се отнася за времето докъм средата на 90-те, когато все още нямаше луксозни хотели по морето /с изключение на Шведския"/. Сега, стига човек да има пари може да получи първокласен комфорт на родното черноморие, що се отнася до настаняването. Не може същото да се каже обаче и за обслужването, което още е на ниво комунизъм. Отвратителни са и хилядите сергии, които придават умопомрачителен панаирджийско-провинциален вид на големите ни курорти. Затова аз харесвам Албена - много зеленина, тишина, що-годе прилична храна и хубав плаж.

33
Суперска статия с много истини.

33
В статията наистина има много ирония,но почивките по соц време наистина бяха горе-долу -горе така.Само че тоалетните тогава бяха общи и с клекала, нямаше хладилници ,а бирата се изстудяваше под течаща до дупка чешма (за ужас на чехи и поляци и гдрци ,които бяха свикнали да пестят всяка капка).Друго уточнение тогава нямаше масла с разни фактори,а нас(децата)ни мажеха с кисело мляко ,олио идруги подръчни средства.Ходенето на плаж беще нещо като ритуал за хората от вътрешноста на страната ( сливнелийските момичета тръгваха за там като на бал ,с копринени рокли и високи токове. За щастие за повечето българи това не е така.

63
Вие сериозно ли сте толкова тесногръди и ограничени,че не долавяте иронията в статията???? Супер забавно четиво,прочетох го с голямо удоволствие.

27
То ясно, че не бива да се възприема буквално но до голяма степен е така, който няма деца му е лесно, отидеш ли с деца на море почивката си отива и си става почти работа. Абсолютно е вярно че прибирането в стаята и особено особено след заспиването на децата е най-приятния момент от деня.

-13
Вярно на 20 % и това беше преди 20 години.

-926
даааа,важно е да се пише,без значение какво, а още по-важно е да се вземе хонорара...

24
по тези причини, от 20 години ходя на Атон - хем по-близо, хем по-евтино, хем супер обслужване !!!

24
Абе не е така,когато ти е широко окло врата и ти е тясно около оная работа, а е така, когато си средностатистически индивид в България! За да забогатеем бързо, цените безбожни, обслужването както дойде, защото за жалби и оплаквания Бог е високо, а цар е далеко!

-5
She is trying too hard...overdone

21
Malko preuvelicheno no e zabavno napisano. Trjabva da chuem razkazite na roditeli koito dnes sa patuvali vav Francia - 700 km zadrastvane po posoka Rivierata. Bilo chernata sabota na godinata zashtoto vsichki francuzi ednovremenno otivali na vakancija (+ holandci i belgijci).

24
Да, забавно написано, но слава богу, че не е вярно. Нашата почивка премина по съвсем друг начин, въпреки че сме с две малки деца. Всъщност почивката е като всяко друго нещо - както си го направиш.

4
Забавно написано, но просто не е така. Авторката вероятно е туристически хейтър или се е родила като злобен и отричащ всичко хубаво човек-нихилист. След това е останала такава. Сигурно има такива места по нашето Черноморие, но има също така прекрасни кътчета, разкошни плажове, лукс и супер лукс обстановка, приветливи хотели и домакини. Разбира се, ако си зареден със спортна страст, да намериш най-евтиното, да се напъхаш в най-долнопробното с цел просто да се върнеш със същите пари с които си заминал, то тогава ще приемаш безропотно описаното от Монтескьо. В обратния случай, можеш да се завърнеш от Черноморието освен с прекрасен загар, също и с прекрасни, пълни с чар спомени.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ротшилд е невинен! Друг уби Кенеди

За най-модната конспиративна теория у нас Pотшилд ли уби президента Джон Кенеди? Тази теза е много на мода в момента в лява България. Не става дума за някой наследник на фамилията Ротшилд,

Защо Китай гледа към Източна Европа

Инвестиции в региона биха намалили разходите им за продукция към западноевропейския пазар Kитайската икономика е втората по големина в света, мерена по производство на брутен вътрешен продукт.

Доверието към Бойко Борисов расте 15-и месец, стигна 38%

Павлова най-харесван министър, Москов и Калфин успешни за всеки 5-и, според проучване на “Алфа рисърч” Управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ са с повишено доверие след местните избори,

Как висшето образование носи добавена стойност

Висшистите вземат средно два пъти по-високи доходи от среднистите Висшето образование в България се свързва с по-висок шанс за заетост, нисък риск от безработица,

Призракът на мъртъв Шенген изплува над Европа

Защо една отмяна на споразумението ще е лошо за България, а и за ЕС Гръцката криза не успя да събори един от символите на обединена Европа – еврото. Кървавият петък,

Франция и джихадизмът

Страната очевидно се подготвя за нови сблъсъци с ислямисткия терор. Но как да стане това в едно мултикултурно общество като френското? Дебатът за това вече започна  КАК оттук нататък ще живее

Коментари на седмицата. №2: Франция в играта на дженга по сирийски

Публикуваме отново най-четените коментари през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е на второ място - 50 000 са го прочели.

  • Свалете малко напрежението

    След тежкия инцидент, при който турските военни свалиха руски боен самолет до границата със Сирия, ще има ескалация на напрежението между Москва и Анкара. Путин вече изригна и обвини Турция, че купува петрол от терористите на “Ислямска държава”. Последва логично и спешно заседание в НАТО. Засега не е ясно дали Кремъл ще се ограничи само с
  • Секс, кампании и комикси

    Родители, разговаряйте с децата си като приятели за заплахите, които ги дебнат ЗА ПРЪВ ПЪТ тази година се обяви Международен ден за закрила на детето срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие. 18 ноември. Тази дата досега беше ден на възпоминание на жертвите при пътно-транспортни произшествия, вероятно някой е счел,