Мийте и първото зъбче

Около 6-ия месец се появява първото зъбче на бебето и стоматолозите смятат, че от този момент е редно да започне оралната хигиена. До поникването на 3-4 зъбчета миенето става с памуче, като целта е да се премахнат остатъците от храна и налепът от зъбните повърхности.

На пазара се предлагат силиконови четки, които се поставят върху пръста на родителя. Те са меки, удобни и позволяват лесен достъп в цялата устна кухина. Силиконовата четка-напръстник върви със специална детска паста за зъби, която е напълно безвредна, в случай че детето погълне част от нея в процеса на миене.

С напредване на възрастта е добре да се премине към истинска детска четка за зъби с малка дръжка и къси косъмчета. За да не нарани венците, родителят трябва без натиск да изчетква първоначално дъвкателните, а след това и страничните повърхности на зъбките. Посоката трябва да бъде винаги от венеца към дъвкателната повърхност.

Децата трудно свикват с всекидневното миене. Често плачат и оказват съпротива, но с постоянство от страна на родителите се изгражда навикът зъбите да се мият сутрин след ставане и вечер преди лягане. По този начин се създава хигиенен режим.

От тригодишна възраст детето вече само трябва да започне да си мие зъбките, а родителите само да упражняват контрол.

Татяна Енева, "Всичко за семейството"

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

5 храни за силен имунитет в сезона на грипа

Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни,

Смъртоносният камилски вирус идва към България

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози,

Боян Петров: Животът на 8000 метра те прави по-устойчив за живота в ниското

"На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”.

Родна билка сваля холестерола и топи шипове

Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение.

7 начина да се преборите със стреса

Едно от най-важните условия да го намалите е физическата активност Най-малко 90% от хората в днешното общество живеят и работят под свръхнапрежение, сочат изследвания на американския колеж “Хюбърт”.

"Живот без рак": На вегетарианците им растат черва

Какво се случва в организма, когато спреш да ядеш месо, става ясно от изследване на балканския гущер. В момента той е точно на такъв стадий от еволюцията си.

"Живот без рак": Безопасно е да се замразява повторно

“Мит е, че веднъж размразената храна не може да се замразява повторно”, обяви пред в. “Ню Йорк таймс” Тина Ханес, експерт по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ.