Мийте и първото зъбче

Около 6-ия месец се появява първото зъбче на бебето и стоматолозите смятат, че от този момент е редно да започне оралната хигиена. До поникването на 3-4 зъбчета миенето става с памуче, като целта е да се премахнат остатъците от храна и налепът от зъбните повърхности.

На пазара се предлагат силиконови четки, които се поставят върху пръста на родителя. Те са меки, удобни и позволяват лесен достъп в цялата устна кухина. Силиконовата четка-напръстник върви със специална детска паста за зъби, която е напълно безвредна, в случай че детето погълне част от нея в процеса на миене.

С напредване на възрастта е добре да се премине към истинска детска четка за зъби с малка дръжка и къси косъмчета. За да не нарани венците, родителят трябва без натиск да изчетква първоначално дъвкателните, а след това и страничните повърхности на зъбките. Посоката трябва да бъде винаги от венеца към дъвкателната повърхност.

Децата трудно свикват с всекидневното миене. Често плачат и оказват съпротива, но с постоянство от страна на родителите се изгражда навикът зъбите да се мият сутрин след ставане и вечер преди лягане. По този начин се създава хигиенен режим.

От тригодишна възраст детето вече само трябва да започне да си мие зъбките, а родителите само да упражняват контрол.

Татяна Енева, "Всичко за семейството"

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Лекувайте диабетната полиневропатия преди да е станало твърде късно!

Диабетната полиневропатия или т.нар. диабетно стъпало е сред най-честите усложнения на захарния диабет. Трябва да се лекува навреме, тъй като отлагането може да доведе до най-страшното - ампутация на

НОИ: Свършиха парите за рехабилитация

Изчерпани са парите по програмата за рехабилитация, съобщиха от Националния осигурителен институт. Програмата започна на 31-ви март с финансиране от над 15 000 000 лв.

Максимален ефект при правилно хирургично лечение на рака на черния дроб и панкреаса

Медицината и новите технологии се развиват много бързо и съчетано с правилното хирургично лечение, постигаме много добри резултати при лечението на рака на черния дроб и панкреаса. Допреди 20 години с

Над 1 млн. българи страдат от депресии или тревожни разстройства

Над един милион хора в България страдат от депресивни или тревожни разстройства. Всеки пети българин е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си, съобщават специалисти пред bTV.