Да покажем на сирийците отношението, което искаме за емигрантите ни

МАРГАРИТА ПЕТКОВА, поетеса 

Cветът е малък. Всичко, което се случва в което и да е негово кътче, неизбежно рефлектира и при нас. Мигновено като информация и почти моментално като последствия. Няма какво да се лъжем. Обикновено рефлексиите не са приятни. Но за сметка на това са неизбежни.

Думата ми е за кипящите в момента страсти във връзка със сирийските бежанци. Много хлъзгава тема, много удобна за биене в гърдите колко сме хуманни и в същото време - тайно нелицеприятна по смисъла на "Абе нямам нищо против, ама да не са в наше село". А светът, както отдавна сме се разбрали, не е нищо повече от едно голямо село с различни махали.

Не се нагърбвам с ролята на политически анализатор - простирам се според чергата си. Знайно е, дето в България от политика и футбол разбират всички. Аз съм от изключенията. Сиреч имам си мнение, но не претендирам, че то е професионално. Но че е човешко - имам претенции. Ето защо.

Ще говоря само за времето, което помня. Сръбските емигранти. Смътно, но помня, че ги имаше. Чичо Слободан ни водеше в пилотската кабина и ни подаряваше значки ТАБСО, колкото пъти се случваше да летим с "неговия" Ил-14. Помня корейските дечица, които бяха приети в България, за да се спасят от войната. Имам много съученици, състуденти и приятели от гръцката политемигрантска вълна. Никога не сме се делили на ние и вие. Нормално. Сега приемаме сирийските граждани, които бягат от режима, от бунтовниците, от надвисналата война. Настаняваме ги в набързо обособени бежански лагери. Мъчим се да им осигурим покрив и парче хляб. Съчувстваме им. Жалим ги. Човещина. А ние сме човечно племе. Нали? Само че - от София и Враца им съчувстваме, когато са настанени
в Харманли.


В Хасково съчувствието е доста по-размито. И по-настръхнало. В самото Харманли... Преди няколко дни бях в Стрелча. Там били настанени група бежанци, те предизвикали доста притеснения сред местното население, та през нощта ги бяха прехвърлили в София, в кв. "Овча купел" и смъртта на възрастна сирийка там разбуни духовете.
Везните на една хуманитарна мисия се накланят все по-неконтролирано ту в едната, ту в другата посока.

"За" и "против" възбуждат ту милосърдие и състрадание, ту скепсис и къде неоснователна, къде основателна параноя. И това е нормално. На принципа "Разни хора, разни идеали". Нали помните, че разглеждаме проблема от чисто човешка гледна точка? Хората са в беда, трябва да им се помогне.

Дотук добре. ОБАЧЕ. Всички ли са с наистина чисти помисли и с надвиснала над тях заплаха за живота? Няма ли между тях терористи? Доста голяма част са с болести, които са много по-опасни от хремата и дизентерията, няма ли да плъзне пандемия по земите български? Бленуваната и едва достигната Европа ще отпусне ли средства за обгрижването на тези страдалци? Недоверчив човек е нашего брата. Много са го лъгали, много са му хвърляли прах в очите, през много страдания и унижения е минал сам, та не че търси под вола теле, ама все пак да погледне, не пречи. И не обвинявам никого. Винаги съм се смятала за човек, у когото грам расизъм не можеш намери, но когато в родилния дом ми донесоха големия син в една клетка с виетнамско новородено, някак си отвътре ми изскочи "Защо сте ги сложили заедно?". Поправих се моментално, но си го нося като обица на ухото. 27 години. Това - за да не ме обвините, че морализаторствам или се правя на света вода ненапита.

Казах, че се опитвам да разгледам нещата откъм чисто човешката им страна. И да попитам тези, които надигнаха вече глас против това да даваме политическо убежище на вълната сирийски емигранти: братя и сестри, не сте ли със същото настървение против опитите на Англия и Франция да не допускат българи в техните злачни и
упокойни територии?Българи, които са тръгнали на гурбет далечен, за да изкарат някое и друго евро в повече - за децата си, за родителите си, за бедната ни татковина, в която няма работни места и се оказва, че е земен рай само на думи? Аз мисля, дето е същото. Едните са политически, другите икономически, но все хора в нужда, все търсещи спасение
Ама, ще кажете, тероризъм, болести, заплаха от битови и не само набези... Ами, ще кажа, роми, проститутки, мрежи за обиране на банкомати и още, и още...

Ако и ние като вечния Албион и част от добрата стара Европа сложим всички под един знаменател, значи няма защо да се възмущаваме, че и нас са ни тикнали под общия.
Замислете се, преди да ми наскочите с аргументи, че не съм права. Права съм. Може да ми се иска да не съм, но фактите ме опровергават. Гласовете ви чувам - вземи си ги дома тогава, като си толкова разбираща и изтъкана от човещина! Адски ми се иска да ви отговоря - пращайте, едно семейство все ще прибера, ще се посбутаме, ще им сипвам в паниците точно толкоз, колкото и на децата си, ще...

Страх ме е, че ще им мия отделно приборите и ще заливам банята с белина. Сериозно. С ръка на сърце. Мога да се направя и на мноооого широко скроена и да ям от една чиния с тези хора. Християни сме, човеци сме, ще се радваме на труда си и ще се обичаме като братя. Може и да ми се получи. Но бая усилие ще трябва да положа, бая инат, мотивация, за да потисна спонтанното "Моят дом е моята крепост!".

Нашият общ дом е светът. Целият. От Япония до Холивуд и обратно. От Владивосток до нос Хорн и обратно. И това не е популизъм. Понякога е по-лесно да си дадеш целия залък, отколкото да го поделиш с някого. Защото поделянето е нещо сакрално, то е акт на безрезервно приемане и споделяне на чуждата съдба. Затова е толкова трудно.
А би могло да бъде по-лесно. Просто да погледнеш от чуждата камбанария, да се поставиш на чуждото място. Когато у теб се надигне ропот срещу не самите бежанци, а срещу последствията от тяхното приемане, да си спомниш за майка си, която се грижи
за някоя баба  в Гърция, за мъжа си, който бере лук в Англия, за децата си, които мият чиниите и автомобилите на отвъдшенгенска Европа. Които са трън в очите , нарочени като крадливо и неблагодарно племе. А всички ние знаем, че НЕ СА такива. Да не се извиняваме с това, че покрай сухото гори и суровото. Да бъдем най-трудното на този свят - човеци. Поне това зависи само и единствено от нас самите.

Светът е толкова малък, че не знаеш кой и защо е застанал на прага ти. И кога ти ще застанеш пред нечий праг. И дали всъщност вече не стоиш - за да избършеш праха в стаята, а не за да те сритат като просяк. Не отблъсквай протегнатата ръка - утре ще се окаже, че точно тя може да те задържи, когато политаш в бездната.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 24

Сортирай по:

0
Е ето и малко време за цара лайно ,къкъв си ти да питаш всеки има право на мнение ти KING си много смърдливо Л..НО.

1
@гном ,кой дава гаранци на страните по света като ги посетят"Бг светци" обиращи банки по най различен начин просститутки,цигани убийци,мошеници далавераджии драг дилари трафиканти на хора на жени трафиканти и чисто кръвни крадци ,документите им променят ли ги или документите ги прекриват?

1
И така мислители грижещи се за страната ни казват тези са консулите на нащо муселманизиране ,на нщо потурвани на тези хора им гори брадата и при това те неможе да са тръгнали да си палят лулата (мое убеждение)Никой не изка да види ,че това са повече деца и въпреки това се говори ,колко лоши са даже некой фрапантни личности казват :те имат дела ,делата им са скъп защото това са рецидивисти,те са деца другите минават за първъ път през страната ни ите казват рецидевиските дела струват скъпо.

1
Итака продължавам от чужди наблюдатели се споменава ,че тези хора рефюджи трябва документита да са им уредени до 6 седмици според международния стандарт ,а при нас нестигат и 6 месеца Нито външни нито въррешни наблюдатели не знаят или не изкат да знаят ,че от Сирия според статистика най малко 3 милиона са християни всички виждат лоши мюселмани(джихадисти)Никой от тях не е взел да усвоява БГ,никой не иска на баир лозе ,никой не изка да остане в БГ и така.

1
И продължавам 1100лв. на месец повечето от тех идват с по 3-4 деца с майка и баща значи тзи хора имат 6600лв. на месец ,ама наистина ли ги имат .Реално ли е това или е най долно пробна пропаганда на всички изрекли тази сума ,аз много се съмнявам,даже не вярвам .от авторитетни места и чужди наблюдатели заявяват ,че 100 човека ползват една баня ,че 6-7 семейства спят в едно помещение ,че криминалноста се завичила казва кметицата ,аз не вярвам ,че който има или изразходват 1100лева ще тръгне да краде храна и така.

1
С всичко казано от Маргарита Петкова съм съгласен ,не е достатъчно подробна за да бъде и още поубедителна ,но едно лие?Тя испуска една обида или една лъжа ,че всеки емигрант ли,бежанец ли,аз наричам рефюджи(refugee)struval 1100 лива на българския данакоплатец ,аз лигно не съм убеден в това ,а ако е така се прави престъпление с данакоплатците как една майка с дете и минимална заплата я удостяват с заплата 350лв.и 35 лв дески ,аадно рефюджи бебе има 660 лева на месец и така продължавам.

2
Е, Ерчата не е толкова прост за колкото се опитваше да се представи в началото!! Само моля те не обичай Турция повече от България, защото си роден тук и си Български гражданин, а България е родината ти и Турция пет пари не дава за такива като вас. Турците са много хитри и подмолни хора, познавам ги, имам колеги тука, ходя и в Турция на почивка. Но ти приятелю трябва да видиш опасността от тези бежанци и да застанеш зад държавата си!! И пиши на Кирилица, че ме измъчватв да ви чета така...

2
@aryan harc: Zaplahata ne e ot kurdi ili arabi , zamatavaneto na vodite v Blizkiyat Iztok i zad sezonite kato: arabska prolet,tursko lyato ili siriyska zima stoyat evreyskite tsionisti , koito izpolzvat ratsete na Amerika i tyaloto na Velikobritaniya i drugi za da zarobat poslednite nezavisimi narodi na planetata ! Tselta e vseki da gleda amerikanski evreyski hoolywodski filmi,da pie koka-kola i da yade mcdonalds i da e svoboden za da plashta smetkite na bankite ! Totalno robstvo nad choveshkiyat rod,eto tova e tselta na tamnite sili,posle idva red na Rusiya ! Pojivem pa uvidem,kakto kazvat rusnatsite,koito mnogo dobre znayat namereniyata na Davola-proklet zavinagi !

2
@ ercha, za Amerika si prav - dve mnenija njama po vaprosa. No za drugo si mnogo naiven ( kato povecheto turci - bez da se obizhdash) che sabitijata v Blizkija Iztok nepremenno shte zavarshat v polza na Turcia i che tja shte si vazvarne zemite ot Osmanskata imperia ili pone vlijanieto. Greshish! Turcite ne se useshtat che Amerika (kakto i Zapadna Evropa) izpolzvat samo vojskata im i gi balamosvat che "neshto" shte poluchat v zamjana (veche 50-60 godini vse poluchavat). Turcia otdavna ne e tazi Turcia ot Osmanskata imperia - istinskite turci kakto balgarite sashto imat demografski problemi, Po-goljamata chast ot naselenieto i sa kurdi, koito zhivejat razprasnati vav vsichki arabski strani naokolo a sashto i v Iran. Az poznavam njakoi ot tjah deto zhivejat v Holandia - napravo si imat veche pravitelstvo zad granica, imat si zname, oficialno paradirat che idvat ot Kurdistan i koj znae oshte kakvi podmolni dejnosti varshat. Pomni mi dumata - vojnata ot Siria shte otide posle kam Turcia i Iran a pak balgarite - to se znae che shte zatanat oshte poveche v blatoto. Sega v momenta naj-goljamata zaplaha za vsichki ni idva ot kurdi i arabi - bez znachenie dali e Al-Kajda ili e njakoja druga organizacija.

2
ПОНЕЖЕ ЦИГАНИЯТА НИ Е МАЛКА В Б-Я.... ТА СЕГА ОЩЕ.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2
Ерча, Америка е точно това, което описваш. Оказа се, че тя е Империята на злото. Но това се случва в БГ под нейно влияние е в интерес на Турция. Изненадваш ме с този коментар. А и честно да ти кажа има някои неща в твоята религия, които ми допадат. Май ще се окажете прави за някои неща.

-24
@aryan harc: Skapi mi priyatelu,taka narechenata "Al-kayda" e izmislena i nesashtestvuvashta organizatsiya sazdadena ot USA&priyatel/i/ sreshtu rusnatsite v Avganistan i otnovo v deystvie sled razpada na komunizma sas tsel da prodalji da raboti amerikanskata voenna mashina ot koyato Amerika se hrani,kato samo za arabskiyat svat prodavat vsaka godina orajie za 40-50 miliarda dolari ! Mirat e krayat na zlinata Amerika,ako ima mir na planetata tazi strana e obrechena na gibel ,smartta i razrusheniyata i oplachkosvaneto sa tehniyat iznos! Ti mnogo dobre znaesh na kogo prinadleji Amerika ! Ako az sam praktikuvasht muslimanin bez vanshna promyana kato brada,zavivka na glavata i razlichno obleklo nama problem,no ako az sam praktikuvash muslimanin,koyto se otlichava po vanshen vid,to togava az sam radikal-islamist,a kogato socha s prast kam Amerika i Izrael to togava shte me narekat terorist ! Da jevee fantoma "Al-kayda,za da sahtestvuva i bade Amerika !

30
Кой може да даде гаранции, че т.н."бежанци от Сирия" са наистина такива като нямат документи?Че не са от Иемен например,че не са ислямисти,че не са от Xизбула ,че не са просто емигранти от незнайна арабска държава? Някой може ли да направи разлика м/у арабин от Сирия и такъв от Ирак?

1
Заради подписаните конвенции при война в дадена страна бежанците не могат да бъдат връщани там поради опастност за живота им.

11
Западна Европа ако не иска пълчища сирийски емигранти да ги залеят, да дават пари , за да ги задържим и върнем от тук. Явно Турция не може да се справи сама, а целта на емигрантите е по-добър живот на запад!

91
Проблема в Сирия е измислен заради замислената глобална експанзия на исляма на Запад. Турция е 100 пъти по богата от България и защо не остават там? Целта им не е сигурност или живота им, а да завладеят и смачкат Европа. Пълчища жени и деца, които са утрешния огромен проблем за целия свят. Нима нямат възможност да идат в Саудитска Арабия, Йордания, Кувейт, Дубай, Бахрейн, Катар, а идват тук за да смучат Европа? Това е изродска политика на богатите мюсюлмански общества за завладяване на християнския свят. Защо богатите ислямски държави не финансират бежанците и живота им, а е нужно ние да го правим?Нима проблема в Сирия не може да се реши от самите тях?

10
@ercha, mnogo si kurnas ama da vidim kakvo shte prikazvash kato se izmesti vojnata v Turcia.Ti mislish che kurdite shte i prostjat i taka shte bade vo veki vekov. Ne vizhdash li che ima sili (kato Al Kajda) deto iskat da vavedat nov svetoven red - ne Osmanska imperia ami " Al-kajdistka" imperia.

1
".......Не отблъсквай протегнатата ръка - утре ще се окаже, че точно тя може да те задържи, когато политаш в бездната"....... KOMENTAR: Samo tova ostava - BG da poleti v bezdnata i strana ot Blizkija Iztok kato Siria da ni pomogne. Mozhe i da stane - shtom "civilizovana" Evropa podritva balgarite ne ni ostava drugo osven da poemem po patja na prabalgarite - no v obratna posoka. Inache podkrepjam izkazvaneto na @ angelov 74.

85
Това са пълни глупости! Западноевропейските държави са богати, ние сме крайно бедни. Те са богати защото 200 години ограбват. Сега на мушката им е Сирия - с 2,5 млрд барела нефт и огромното количество природен газ. Те създадоха конфликта в Сирия, а искат пак ние да платим сметката. НИКАКВИ БЕЖАНЦИ! Нека да се поучим от гърците - те живеят по-добре от нас, защото си знаят интереса.

-133
@avtora: Pozdravlenija,jalko,che vse oshte ima i shte ima bashibozuk/psihobolni/, kato dolnite dva komentatora,koito izglejda nikoga ne sa napuskali seloto i mislat,che Sofiya e stolitsata na sveta i ,che komunistite sa Davolat na planetata !

99
PROSTOTIIIIIIII.....,

41
Плюйте комуняги, плюйте, ама като дода с климията няма да питам хич кой кум кой сват, кой на булката брат деба и дегенерати ви смачкани!!! Ще ви надвием, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ нагоре, па ако ще и червата си да изсерете мама ви прокажена да еба у боклуците болшевишки, тъй нямахте измиране !!!!

0
Бахти свинята проста, ако си в съдебна зала прокурорът може да те унищожи хващайки се за което и да е изречение, толкова си противоречива и малоумна в сравненията си. Ти си част от лошия генетичен матереал, за който стана дума преди време, и бас държа че си от електората на БСП!!! Хората които насраха света са републиканците в Сащ и комунягите в Европа, аз казах, ХАУ!!!

-24
СВИНЬО ДЪРТА, ОСКУБАНА, ТИ НЕ СИ ФАКТОР, РАЗБИРАШ ЛИ? Кой ти дава право да поучаваш Българите? Какво изобщо си направила за страната? Поетеса...

Добави коментар

Добави коментар

аватар

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

ФЕЙЛЕТОН Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени “Държавата, това съм аз.” Не го е казал Бойко. Но е факт – когато го няма него, няма я и държавата.

Завещание на седмицата: Как Ченалова облече “тогата на протестър”

В понеделник правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ДСБ Радан Кънев ще дават пресконференция. Преди това обаче двамата поискаха обща позиция на реформаторите по темата “Ченалова”.

Нов Христос сред катаджиите

Пак ще се дават пари на пътните полицаи - по-рядко, но по повече Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли.

4 причини за конфликт между Русия и Турция

Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране,

Турция предупреди Русия?

Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия,

Конфликт с много пластове

Конфронтацията Турция - Русия явно е политически избор Първото, което си струва да се припомни в случая със сваления от Турция руски самолет, е контекстът.

България между две опасности

Турция и Русия де факто водят война една срещу друга, ЕС зарови глава в пясъка Не, руските пилоти не са глупаци, а Русия не е високомерна империя, която не се интересува чии граници нарушава.

  • Дядо Коледа да работи

    Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,