Фандъкова: Половината от бежанците, влезли в страната, са в София

Йорданка Фандъкова Снимка: Архив

Смятам, че концентрацията на бежанци в столицата създава определени рискове, за които ние не сме достатъчно подготвени. Това коментира пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Повече от половината от влезлите в страната бежанци вече са в София, като най-голям е броят им в центъра в „Овча купел", обясни тя.

Центърът във „Враждебна" има капацитет около 350 души, а отвореният преди няколко дни във „Военна рампа" - 500, като там вече са настанени около 150 души.

Фандъкова обясни, че е разпоредила изпращането на допълнителни екипи на „Общинска полиция" около центровете и е поискала от министъра на вътрешните работи да засили капацитета на районните полицейски управления и да изпрати жандармерия.

„Гражданите имат своите притеснения, искат сигурност и спокойствие, искат повече полиция. Всички си даваме сметка, че това е хуманитарен проблем, но за да бъдат приети бежанците, трябва да има и подходящите условия, за да се минимизират рисковете.

Трябва да има предварителна комуникация с местните власти и местните хора. Когато хората са информирани и когато те вземат решение колко, при какви условия, тогава вече наистина ще има една добра среда", посочи Фандъкова.

По данни на СДВР в районите около бежанските центрове са се увеличили криминалните престъпления - предимно дребни кражби най-вече на хранителни стоки.

„В ситуация на криза всички искат да действат възможно най-бързо, без да са подготвени достатъчно добре. Аз смятам, че трябва по-скоро ежедневно да се работи по тези проблеми", заяви още столичният кмет.

Очаквайте подробности. 

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 4

Сортирай по:

1
Predateli na naciqta e vecnik Tryd i 24 chaca.Bql den da ne vidite ot ot dnec natatak.

-15
Има необходимост да се приемат бежанци. Не знам защо не им дават пари и храна. Но ясно е, че са в насипно състояние. Нямаме пари, това е ясно. Но тогава какво следва - трябва да се интегрират.

36
София отдавна си е столица на всякакви бежанци, най-вече вътрешни. Сега и външните като нахлуха ще стане страхотна амалгама особено с браковете. Колко ли сирийски мангали ще се чифтосат с нашенски, само и само да вземат евротескере. За болестите и престъпността тепърва ще се говори. Нали помните какво стана навремето с виетнамците...

6
obratno v mangalandia!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Абсурд: Съветват млада юристка да роди трето дете, за да й опростят заемите

Вяра Видова не отговаря на профила на средностатистическата българка на 26. Тя е завършила успешно висшето си образование, в момента е стажант в адвокатска кантора в Бургас и е майка на 2 момиченца

24 часа преди избора Мая Манолова води за омбудсман. Всичко зависи от ГЕРБ

Представители на всички парламентарни групи, без ГЕРБ, изразиха предпочитание колежката им от БСП Мая Манолова да стане омбудсман, показа проверка на “24 часа”.

Борисов: Направихме всичко токът да не поскъпва (обзор)

Бизнесът излиза на протест пред МС за новите цени В България има независим регулатор, избран от парламента. Членовете му са 9 - ГЕРБ има двама. Те смятат, имат методика и дават цените.

Реформаторите изпързаляха над 570 000 българи за референдума (Обзор)

Реформаторите изпързаляха над 570 000 българи Бламираха президента за референдума -  Наесен допитване само за електронен вот       -  20 от ГЕРБ “изчезват” при прегласуване на въпрос Наесен заедно

Соня Найденова: ВСС подкрепя внесения проект за конституционните промени

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните промени. „Има политическо съгласие.

Лиляна Павлова: Кметът на Созопол да обезопаси пътя към плажа, не да го затваря

Апелираме кметът на община Созопол да обезопаси пътя към плаж Алепу, не да го затваря . Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на „Лице в лице” по

Мъж умря в хипeрмаркет в Пловдив заради адската жега

53-годишен мъж почина в пловдивски хипермаркет на "Брезовско шосе" във вчерашната адска жега, съобщи „Марица". По всяка вероятност причина за смъртта е инфаркт. В магазина е имало климатик.