Фандъкова: Половината от бежанците, влезли в страната, са в София

Йорданка Фандъкова Снимка: Архив

Смятам, че концентрацията на бежанци в столицата създава определени рискове, за които ние не сме достатъчно подготвени. Това коментира пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Повече от половината от влезлите в страната бежанци вече са в София, като най-голям е броят им в центъра в „Овча купел", обясни тя.

Центърът във „Враждебна" има капацитет около 350 души, а отвореният преди няколко дни във „Военна рампа" - 500, като там вече са настанени около 150 души.

Фандъкова обясни, че е разпоредила изпращането на допълнителни екипи на „Общинска полиция" около центровете и е поискала от министъра на вътрешните работи да засили капацитета на районните полицейски управления и да изпрати жандармерия.

„Гражданите имат своите притеснения, искат сигурност и спокойствие, искат повече полиция. Всички си даваме сметка, че това е хуманитарен проблем, но за да бъдат приети бежанците, трябва да има и подходящите условия, за да се минимизират рисковете.

Трябва да има предварителна комуникация с местните власти и местните хора. Когато хората са информирани и когато те вземат решение колко, при какви условия, тогава вече наистина ще има една добра среда", посочи Фандъкова.

По данни на СДВР в районите около бежанските центрове са се увеличили криминалните престъпления - предимно дребни кражби най-вече на хранителни стоки.

„В ситуация на криза всички искат да действат възможно най-бързо, без да са подготвени достатъчно добре. Аз смятам, че трябва по-скоро ежедневно да се работи по тези проблеми", заяви още столичният кмет.

Очаквайте подробности. 

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 4

Сортирай по:

1
Predateli na naciqta e vecnik Tryd i 24 chaca.Bql den da ne vidite ot ot dnec natatak.

-15
Има необходимост да се приемат бежанци. Не знам защо не им дават пари и храна. Но ясно е, че са в насипно състояние. Нямаме пари, това е ясно. Но тогава какво следва - трябва да се интегрират.

36
София отдавна си е столица на всякакви бежанци, най-вече вътрешни. Сега и външните като нахлуха ще стане страхотна амалгама особено с браковете. Колко ли сирийски мангали ще се чифтосат с нашенски, само и само да вземат евротескере. За болестите и престъпността тепърва ще се говори. Нали помните какво стана навремето с виетнамците...

6
obratno v mangalandia!

Добави коментар

Добави коментар

Пострадало от наводненията в Габровско семейство: В мазето не може без ботуши, има само тиня

Поредна безсънна нощ преживя семейството на Станка Иванова и Петър Маргов в габровското село Враниловци, което беше наводнено след поройния дъжд в понеделник, съобщи bTV.

Парламентът няма кворум, ще заседава утре

Парламентът няма да открие днешното си заседание поради липса на кворум, съобщи Фокус. В пленарна зала се регистрираха 104 народни представители. От залата отсъстват депутатите от ПГ на ГЕРБ и ПГ на

Художникът от Карлово изчезнал, след като сестра му изпратила пари от Америка

Художникът Даниел Хитов е изчезнал, след като сестра му Лолита Николова изпратила пари от Америка, където тя живее. Хитов е в неизвестност от 22 юли, когато е бил видян за последно да ходи пеша между

Янев: „България без цензура” е финансирана незаконно. Бареков: Тези, които унищожиха КТБ, разбиват и партията ми

Разполагаме с документи, доказващи финансирането на партията на Николай Бареков с незаконни кешови средства от Цветан Василев и КТБ и сме ги предоставили на прокуратурата, затова няма да ги оглася.