Гъбена ахтополска яхния

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Продължаваме да очакваме рецепти с тайните на кухнята от вашия роден край.

ПРОДУКТИ И ПРИГОТВЯНЕ

7-8 гъби големи сърнели или печурки,

ако са от пазара - това е равно на 700-800 г

(Бележка на авторката - много внимавайте, ако не сте опитни гъбари, щом сами събирате гъбите в гората. Разликите при ядивните и отровните са очевидни, но трябва да ги знаете. При най-малкото съмнение просто хвърлете гъбата.)

1 голяма глава кабалук (воден)

1 кафена чашка олио

2-3 доматчета - препоръчително дълги от консерва

5-6 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

черен пипер, червен пипер и сол на вкус

Лукът се нарязва на полумесеци. Добавят се дръжките на магданоза, нарязани на ситно, и всичко това се задушава в олиото.

Ако гъбите са сърнели, се режат по на едро. Печурките е добре да са на тънки филийки. Те си пускат водичкатка и когато тя поизври, се добавят подправките - черен и червен пипер, а след тях и доматите. Сместа се разбърква и се оставя да поври и да се задуши 5-6 мин. Върхът на вкуснотията е да последват скилидките чесън и листенцата магданоз. Котлонът се изключва, изчаква се малко и резултатът е невероятна симфония за сетивата.

Кой готви: Людмила Димитрова е филолог, дългогодишен коректор в най-големите вестници и издателства. Сега живее в Шумен и е запалена почитателка на природосъобразната кухня. Лесната и вкусна гъбена яхния е научила от хазайка при летуване в Ахтопол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Много вкусно стана, невероятна е! Аз обаче сложихоколо 400гр. печурки и 400гр. сърнели. Със сигурност тази яхния ще се прави често вкъщи. Благодаря!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Шоколадов десерт

Продукти: 900 мл пълномаслено мляко, 350 г черен натурален шоколад, 150 г бял шоколад, 1 оп. какаови блатове за торта, 4 суп. лъж. брашно, 4 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. какао, 1 яйце, 2 суп. лъж.

На 29 май рожден ден имат

Адриана Андреева, актриса Бояна Петрова, преводачка Владимир Костов, журналист и публицист Иван Костадинов, изпълнителен директор на НИС “Петрол” Кирил Ерменков,

На 29 май рожден ден имат

Георги Йорданов, бивш зам.- председател на МС, бивш министър на културата Георги Рачев, бивш областен на Велико Търново Ген. Драгомир Димитров, директор на ДАР, бивша НРС Ерхан Чаушев,

Религиозен календар

Св. Александър, патр. Александрийски, мчца Теодосия девица Св. Теодосия била родена в Цариград. От малка била отгледана и възпитана в любов към Бога. След смъртта на баща майката я дала в манастир.

На 28 май рожден ден имат

Стефан Димитров, композитор, изпълнителен директор на програма “Христо Ботев” на БНР, бивш генерален директор на БНТ и директор на Нова телевизия Адриана Андреева, актриса Бояна Петрова,

NEWSIGHT на Темелко Темелков в НДК

Култов фотограф, доказан професионалист, име във фотографията, което респектира, но и тънък познавач на човешката природа – думи, казани за Темелко Темелков тази вечер в Мраморното фоайе на

Религиозен календар

Преп. Никита, еп. Халкидонски. Преп. Софроний Български Преп. Софроний бил енорийски свещеник. След смъртта на жена си приел монашеството и се заселил в манастир близо до Русе (вероятно пещерния

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби