Гъбена ахтополска яхния

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Продължаваме да очакваме рецепти с тайните на кухнята от вашия роден край.

ПРОДУКТИ И ПРИГОТВЯНЕ

7-8 гъби големи сърнели или печурки,

ако са от пазара - това е равно на 700-800 г

(Бележка на авторката - много внимавайте, ако не сте опитни гъбари, щом сами събирате гъбите в гората. Разликите при ядивните и отровните са очевидни, но трябва да ги знаете. При най-малкото съмнение просто хвърлете гъбата.)

1 голяма глава кабалук (воден)

1 кафена чашка олио

2-3 доматчета - препоръчително дълги от консерва

5-6 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

черен пипер, червен пипер и сол на вкус

Лукът се нарязва на полумесеци. Добавят се дръжките на магданоза, нарязани на ситно, и всичко това се задушава в олиото.

Ако гъбите са сърнели, се режат по на едро. Печурките е добре да са на тънки филийки. Те си пускат водичкатка и когато тя поизври, се добавят подправките - черен и червен пипер, а след тях и доматите. Сместа се разбърква и се оставя да поври и да се задуши 5-6 мин. Върхът на вкуснотията е да последват скилидките чесън и листенцата магданоз. Котлонът се изключва, изчаква се малко и резултатът е невероятна симфония за сетивата.

Кой готви: Людмила Димитрова е филолог, дългогодишен коректор в най-големите вестници и издателства. Сега живее в Шумен и е запалена почитателка на природосъобразната кухня. Лесната и вкусна гъбена яхния е научила от хазайка при летуване в Ахтопол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Много вкусно стана, невероятна е! Аз обаче сложихоколо 400гр. печурки и 400гр. сърнели. Със сигурност тази яхния ще се прави често вкъщи. Благодаря!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ето какво предстои в НДК от 30 март до 5 април

Понеделник (30 март) започва в НДК с известната опера на Жорж Бизе „Кармен”. Събитието ще можем да видим в зала 1 от 19:00 часа. Оперният спектакъл е с участието на световните солисти Карла Дирликов

“Торта” с черен дроб

Продукти: 800 г пилешки черен дроб, 200 г брашно, 3 яйца, 200 г моркови, 2 глави лук, 300 г майонеза, 250 г прясно мляко, магданоз на вкус, сол на вкус Приготвяне: Черният дроб се измива много добре

На 26 март рожден ден имат

Проф. Андрей Пантев, историк, бивш депутат Иван Искров, управител на БНБ, бивш депутат Василий Такев, посланик в Полша Член кор. проф. Ваньо Митев, ректор на Медицински университет-София Деяна

Религиозен календар

Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари Църквата празнува св. архангел Гавриил два пъти в годината: на 26 март и на 13 юли. В църковните песни още звучи радостта от

На 25 март рожден ден имат

Илия Илиев, областен управител на Кърджали Панко Анчев, писател Проф. Петър Чуклев, художник Стойко Сакалиев, бивш национал по

Религиозен календар за 25 март

Благовещение Благовещение е голям християнски празник. Според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Христос, на Богородица се явява архангел Гавриил.

Честит рожден ден на Татяна Райкова

Днес рожден ден празнува Татяна Райкова - шефът на отдел “Документация”. Желаем и? да е жива и здрава и все така

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби