Гъбена ахтополска яхния

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Продължаваме да очакваме рецепти с тайните на кухнята от вашия роден край.

ПРОДУКТИ И ПРИГОТВЯНЕ

7-8 гъби големи сърнели или печурки,

ако са от пазара - това е равно на 700-800 г

(Бележка на авторката - много внимавайте, ако не сте опитни гъбари, щом сами събирате гъбите в гората. Разликите при ядивните и отровните са очевидни, но трябва да ги знаете. При най-малкото съмнение просто хвърлете гъбата.)

1 голяма глава кабалук (воден)

1 кафена чашка олио

2-3 доматчета - препоръчително дълги от консерва

5-6 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

черен пипер, червен пипер и сол на вкус

Лукът се нарязва на полумесеци. Добавят се дръжките на магданоза, нарязани на ситно, и всичко това се задушава в олиото.

Ако гъбите са сърнели, се режат по на едро. Печурките е добре да са на тънки филийки. Те си пускат водичкатка и когато тя поизври, се добавят подправките - черен и червен пипер, а след тях и доматите. Сместа се разбърква и се оставя да поври и да се задуши 5-6 мин. Върхът на вкуснотията е да последват скилидките чесън и листенцата магданоз. Котлонът се изключва, изчаква се малко и резултатът е невероятна симфония за сетивата.

Кой готви: Людмила Димитрова е филолог, дългогодишен коректор в най-големите вестници и издателства. Сега живее в Шумен и е запалена почитателка на природосъобразната кухня. Лесната и вкусна гъбена яхния е научила от хазайка при летуване в Ахтопол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Много вкусно стана, невероятна е! Аз обаче сложихоколо 400гр. печурки и 400гр. сърнели. Със сигурност тази яхния ще се прави често вкъщи. Благодаря!

Добави коментар

Добави коментар

На 21 декември рожден ден имат

Проф. д-р Анелия Мингова, преподавател в СУ, бивш член на ВСС и депутат Бойко Кръстанов, актьор Ванко Урумов, художник Илиян Тимчев, бивш

Рожден ден празнува Димитър Мартинов

Рожден ден отпразнува вчера Димитър Мартинов от криминалния отдел на "24 часа". Той е най-новото попълнение в сплотения колектив на вестника и тъй като е общителен и талантлив, се вписа идеално.

Религиозен календар за 20 декември

Св. свщмчк Игнатий Богоносец. Св. Йоан Кронщадски (Игнажден) (Предпразненство на Рождество Христово) Св. Игнатий бил ученик на св. Йоан Богослов. Бил епископ на Антиохийската църква, където въвел п

На 20 декември рожден ден имат

Инж. Валери Йорданов, кмет на район "Витоша" - София Акад. Венко Александров, лекар-анестезиолог, бивш депутат, председател на Филхармоничното общество при Софийска филхармония Георги

Първият български риалити сериал „Истински истории” в ефира на bTV от 5 януари

След успеха на първите два пилотни епизода през октомври, първият български риалити сериал „Истински истории” продължава с нов сезон през 2015 г. в ефира на bTV. Всеки понеделник и вторник от 21.

Честит рожден ден на Ваня Ставрева

Днес рожден ден празнува кореспондентът ни във Видин Ваня Ставрева. Вероятно около Рождество всички пожелават да се сбъдне някое чудо, а ние сме сигурни, че тя самата би направила чудеса,

На 19 декември рожден ден имат

Маринела Арабаджиева, бизнес дама Проф. Милчо Левиев, музикант и композитор, един от създателите на квартет “Джаз фокус” Весела Драганова, председател на Партия на българските жени,

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби