Епископ Борис или Игнатий ще е Варненски митрополит

Заради избора десетки миряни се събраха вчера пред катедралата “Св. Успение Богоридично” с лозунги “Не продавайте епархията на търговци!!!”, “Не на купуването на гласове!!!”, “Не на мутрите в църквата!”. Временният Варненски митрополит Амвросий ги посрещна с усмивка в преддверието на храма и им каза, че не вярва духът на дядо Кирил да позволи недостоен негов наследник. СНИМКА: Цанко Цанев

Бачковският игумен епископ Борис и викарият на Сливенския владика епископ Игнатий са двамата кандидати за Варненски митрополит. Кой от тях ще наследи удавилия се дядо Кирил, ще реши Светият синод на 24 ноември.

Епископите Борис и Игнатий събраха най-много гласове на вчерашните епархийски избори. За тях гласуваха повечето от 30-те избиратели.

Според запознати още отсега е сигурно, че новият Варненски митрополит ще е Агатоникийският епископ Борис, известен с шумните скандали с посетители на манастира.

"Чуваме, че един от тях имал слабост към луксозните немски марки автомобили. На Варненската епархия не трябва такъв човек", заяви представителят на "Евророма" Николай Николов, визирайки епископ Борис.

Вярващите във Варна се чудеха защо за поста не бяха предпочетени смятаните за фаворити епископи като главния секретар на синода Наум, който е от Варна, председателя на катедралния храм "Св. Ал. Невски" Тихон, викария на Софийската митрополия Йоан, игумена на Троянския манастир Григорий.

След избора делегати посочиха, че вотът бил предизвестен, защото Игнатий е трябвало само да осигури гръб на Борис за митрополит. Двамата са се договорили, за да няма Борис конкуренция, добавиха те.

Недоволните обявиха създаването на инициативен комитет против избора на двамата епископи, който ще внесе жалба до синода. Миряните няма да посещават литургиите, а ще стоят пред храмовете. Хората заплашиха и че няма да допуснат новия Варненски митрополит в седалището му с жива верига.

Възражения по избора на двамата кандидати може да се направят до 3 дни от избора. Такива обаче едва ли ще има, след като по устав право на жалба имат само епархийските избиратели, т.е. тези, които са гласували.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

И апелативният съд остави стрелеца от Лясковец зад решетките

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, съобщи bTV. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

Лилия Герасимова, вдовица на Луканов: Андрей усещаше, че ще го убият

- Кой, мислите, го уби - държавна сигурност, руската мафия, енергийната мафия, кой? - Не мога да кажа, защото много хора му имаха зъб. И не е никаква мафия. Убиха си го тука нашите хора. Но не СДС -

Официално: 15 са загинали при взрива в Горни Лом (Обновена)

15 са жертвите при взрива в завода за утилизация за боеприпаси в село Горни Лом. Загинали са 13 мъже и две жени. Това обяви официално директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов на

Инвалид загина при пожар в Панагюрище

60- годишен инвалид е загинал при пожар в Панагюрище, съобщиха от полицията. Сигналът за пожара в къща  в средногорския град, е бил подаден около 7,30ч. в четвъртък сутринта.