Епископ Борис или Игнатий ще е Варненски митрополит

Заради избора десетки миряни се събраха вчера пред катедралата “Св. Успение Богоридично” с лозунги “Не продавайте епархията на търговци!!!”, “Не на купуването на гласове!!!”, “Не на мутрите в църквата!”. Временният Варненски митрополит Амвросий ги посрещна с усмивка в преддверието на храма и им каза, че не вярва духът на дядо Кирил да позволи недостоен негов наследник. СНИМКА: Цанко Цанев

Бачковският игумен епископ Борис и викарият на Сливенския владика епископ Игнатий са двамата кандидати за Варненски митрополит. Кой от тях ще наследи удавилия се дядо Кирил, ще реши Светият синод на 24 ноември.

Епископите Борис и Игнатий събраха най-много гласове на вчерашните епархийски избори. За тях гласуваха повечето от 30-те избиратели.

Според запознати още отсега е сигурно, че новият Варненски митрополит ще е Агатоникийският епископ Борис, известен с шумните скандали с посетители на манастира.

"Чуваме, че един от тях имал слабост към луксозните немски марки автомобили. На Варненската епархия не трябва такъв човек", заяви представителят на "Евророма" Николай Николов, визирайки епископ Борис.

Вярващите във Варна се чудеха защо за поста не бяха предпочетени смятаните за фаворити епископи като главния секретар на синода Наум, който е от Варна, председателя на катедралния храм "Св. Ал. Невски" Тихон, викария на Софийската митрополия Йоан, игумена на Троянския манастир Григорий.

След избора делегати посочиха, че вотът бил предизвестен, защото Игнатий е трябвало само да осигури гръб на Борис за митрополит. Двамата са се договорили, за да няма Борис конкуренция, добавиха те.

Недоволните обявиха създаването на инициативен комитет против избора на двамата епископи, който ще внесе жалба до синода. Миряните няма да посещават литургиите, а ще стоят пред храмовете. Хората заплашиха и че няма да допуснат новия Варненски митрополит в седалището му с жива верига.

Възражения по избора на двамата кандидати може да се направят до 3 дни от избора. Такива обаче едва ли ще има, след като по устав право на жалба имат само епархийските избиратели, т.е. тези, които са гласували.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Проф. Милан Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си”, коментира  пред Нова ТВ проф. Милан Миланов,

Министър Василева: Трябва да се насочим към превантивни мерки, справянето с щетите е по-тежко

Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите

Проверяват 6000 души от високите етажи по нов модел

Новата антикорупционна структура, която ще проверява високопоставените чиновници, трябва да заработи от ноември 2015 г. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и

Самоубилият се журналист помагал на Би Би Си за филма за Батето

Журналистът на свободна практика Младен Дочев, който бе намерен обесен в Берковица, е бил в основата на филма на Би Би Си "Да купиш игрите", който доведе до изгонването на Иван Славков-Батето от МОК

Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна

Днес валежите продължават. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН), цитирани от Фокус, очаквани количества между 5 и 15 л/кв.

С промени в устава на БСП: Националният съвет вече ще уволнява местни лидери

Националният съвет на БСП вече ще може да прекратява предсрочно мандата на местните си лидери. Това е едно от предложенията за промяна на партийния устав,

Цяла нощ работници укрепват диги около София заради дъждовете

Цяла нощ работници са укрепвали дигите около София заради обилния дъжд. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.