Епископ Борис или Игнатий ще е Варненски митрополит

Заради избора десетки миряни се събраха вчера пред катедралата “Св. Успение Богоридично” с лозунги “Не продавайте епархията на търговци!!!”, “Не на купуването на гласове!!!”, “Не на мутрите в църквата!”. Временният Варненски митрополит Амвросий ги посрещна с усмивка в преддверието на храма и им каза, че не вярва духът на дядо Кирил да позволи недостоен негов наследник. СНИМКА: Цанко Цанев

Бачковският игумен епископ Борис и викарият на Сливенския владика епископ Игнатий са двамата кандидати за Варненски митрополит. Кой от тях ще наследи удавилия се дядо Кирил, ще реши Светият синод на 24 ноември.

Епископите Борис и Игнатий събраха най-много гласове на вчерашните епархийски избори. За тях гласуваха повечето от 30-те избиратели.

Според запознати още отсега е сигурно, че новият Варненски митрополит ще е Агатоникийският епископ Борис, известен с шумните скандали с посетители на манастира.

"Чуваме, че един от тях имал слабост към луксозните немски марки автомобили. На Варненската епархия не трябва такъв човек", заяви представителят на "Евророма" Николай Николов, визирайки епископ Борис.

Вярващите във Варна се чудеха защо за поста не бяха предпочетени смятаните за фаворити епископи като главния секретар на синода Наум, който е от Варна, председателя на катедралния храм "Св. Ал. Невски" Тихон, викария на Софийската митрополия Йоан, игумена на Троянския манастир Григорий.

След избора делегати посочиха, че вотът бил предизвестен, защото Игнатий е трябвало само да осигури гръб на Борис за митрополит. Двамата са се договорили, за да няма Борис конкуренция, добавиха те.

Недоволните обявиха създаването на инициативен комитет против избора на двамата епископи, който ще внесе жалба до синода. Миряните няма да посещават литургиите, а ще стоят пред храмовете. Хората заплашиха и че няма да допуснат новия Варненски митрополит в седалището му с жива верига.

Възражения по избора на двамата кандидати може да се направят до 3 дни от избора. Такива обаче едва ли ще има, след като по устав право на жалба имат само епархийските избиратели, т.е. тези, които са гласували.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Мирослав Боршош: Светът е пълен с култура, идеите дебнат отвсякъде

“Не създавайте строги и еднократни модели на управление, а специфични, устойчиви и за разнообразни публики”, посъветва директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош участниците

Симеонов: Оттегляме подкрепата си към правителството до 1 юли, ако не изпълнят исканията ни

Търпението и подкрепата на ПФ към този момент са на изчерпване. Това се казва в декларация, прочетена в Народното събрание от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов,

Експерт: Бюджетът на Държавната агенция за бежанците е недостатъчен, за да се поддържат бежанските лагери

Държавната агенция за бежанците полага значителни усилия, за да може да предоставя минималните стандарти на хората в центровете, но въпреки това тя е под постоянно напрежение.

Вигенин: За нас е важно е напрежението в Македония да не премине в етническо

За България е от ключово значение напрежението в Македония да не премине в етническо. Това каза бившият външен министър и член на комисията за външна политика Кристиан Вигенин пред БНР.

Лютви Местан: Причината за напрежението в ромските квартали е социалното изключване на ромската общност

Напрежението в Гърмен изглежда на преден план един системен хроничен проблем на българското общество. Политическа отговорност предполага не да се ангажираме с коментари на последствията,

Как Враца предаде Ботев

Най-мащабното предателство в националната ни история е извършено през май 1876 г. Тогава целият Врачански край се спотайва и не подкрепя четата на Христо Ботев.

Бъчварова няма да бъде изслушана за Гърмен в Народното събрание

Мнозинството в Народното събрание отказа да извика за изслушване министъра на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по повод събитията в Гърмен, предаде БГНЕС.