Фермери с под 5 крави и 20 овце без субсидии

Стопаните, които имат по-малко от 5 крави или 20 овце, няма да получават субсидии. Това предвиждат промени в закона за животновъдството, които подготвя земеделското министерство с участие на браншовици. Причината е, че това не били ферми, а ставало дума за домашно стопанство.

Поискали сме двойно повече субсидии за млекарите - 115 млн. лв. за 2010 г., съобщи на агрофорум зам. земеделският министър Цветан Димитров. За тази година има заложени 60 млн. лв. за животновъдите. Плащането на глава добитък ще започне през декември. На крава се падат около 80 лв.

От догодина обаче отпада субсидията за качествено мляко, защото противоречи на европейските регламенти, припомни Димитров. Агроведомството разработвало и държавни помощи за фермерите от планинските райони, за да могат да продават директно произведените от тях продукти.

Очевидно животновъдството няма да бъде спасено, не се работи пряко за производителите на мляко, заяви обаче фермерът от Старозагорско Танчо Колев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Механизатор - най-платеният работник

Поне 1500 лв. са месечните заплати на добре квалифицирани трактористи и комбайнери у нас. Въпреки доброто заплащане има голям дефицит, заяви Ангел Вукодинов, зам.

Започва кампания за подпомагане на земеделци във връзка с руското ембарго

От 1 септември 2014 г. общинските служби по земеделие започват прием на заявления за намерение за участие в схемата за подпомагане на земеделските производители,

Изненадваща проверка на магистрала "Струма" установи, че по нея никой не работи

Изненадваща проверка на автомагистрала "Струма" са направили от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Тя е показала, че на обекта на Лот 4 не е имало машини и работници.

Фонд "Земеделие" даде над 5,5 млн. лева за преструктуриране на лозята

Фонд „Земеделие” изплати малко над 5,5 милиона лева за преструктуриране и конверсия на лозя. Средствата са изплатени на 12 кандидати, подали заявки за авансово плащане,