Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Атанасова: Служебното правителство не е на ГЕРБ

Служебното правителство не е правителство на ГЕРБ. Това е поредната опорна точка на другарите социалисти. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на пресконференция в отговор на изявлението на

Отиде си волейболната легенда Тодор Пиперков

Вчера в родната си Берковица почина Тодор Пиперков, съобщиха на сайта на БФВ. Днес волейболната легенда щеше да навърши 82 години (22.08.1932). Започва да играе от средата на миналия век в един от

Самолет от държава с ебола каца в София за ремонт след отказ от Малта и Финландия

Нигерийски самолет ще кацне на софийското летище до края на седмицата за ремонт. Самолетът от африканската държава, в която досега са регистрирани 10 случая на ебола,

Врачанин би деца на полицаи заради пейка

Мъж от Враца би деца на полицаи, съобщи „Конкурент“. Случката се разиграла тази сряда около 17 ч. пред блок в ж.к.“Дъбника". По данни на полицията И.Д.