Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Предупреждават за повишаване на речните нива в цялата страна

По данни и прогнози на НИМХ, днес и в петък речните нива в цялата страна ще се повишават, в резултат на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд,

Стамболов не приемал хомосексуализма на Фердинанд

Проф. Илия Тодев, шеф на историческия институт към БАН Стефан Стамболов е сравняван повече или по-малко сполучливо поне с няколко велики личности. Най-известно е сравнението с Бисмарк,

Валери Симеонов: Пред подписване сме на програма за стабилно управление с ГЕРБ

"Ние сме буквално пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление", каза пред журналисти Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”,

Без тунел под жълтите павета в столицата

Проектът за изграждането на тунел за автомобилното движение под жълтите павета в участъка на бул. "Цар Освободител" пред Националната художествена галерия (НХГ) в София няма да бъде реализиран.

МВР отново издирва непълнолетната Таня Борисова

Криминалисти на Шесто РУ отново издирват непълнолетната Таня Димитрова Борисова с адрес в софийския квартал „Симеоново”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Патриотите влизат в коалицията, но без министри

ГЕРБ и Патриотичният фронт ще подпишат "Програма за стабилно управление", която ще е равносилна на коалиционно споразумение. Това договориха ръководствата на двете формации след продължила 3 часа и

Проучване: 2/3 от българите искат да се платят само гарантираните влогове в КТБ

Българинът не иска държавата и данъкоплатците да плащат загубите на КТБ. Това сочат данните от проучване на Института за модерна политика. 61% от анкетираните (близо две трети) са на мнение,