Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Обезглавеният труп край "Перла" - на жена с дънки?

Разчлененият труп без глава и торс, открит в района на резиденция Перла край Приморско, най-вероятно е на жена, смятат запознати. Тя е била обута с дънки и туристически обувки.

Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица"

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри реновираната спортна зала "Триадица", съобщи "Фокус". Йорданка Фандъкова заяви, че Столичният общински съвет предоставя залата за 10 години на

Кънев: Всички групи от мнозинството изразихме категорична подкрепа за работата на Вучков

Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Изразихме много категорична подкрепа на всички групи от мнозинството за работата на Веселин Вучков до момента.

Окончателно: Съдът одобри спогодба за 600 хил. лв. за загиналия Пейо

В кратко съдебно заседание днес беше одобрена спогодбата, постигната предварително между семейството на 26-годишния Пейо Янчев и община Бургас. Младият мъж загина на 17 септември 2012 г.

Изслушват кандидат-шефа на НЗОК на 10 март

Единственият кандидат за поста управител на НЗОК д-р Глинка Комитов ще бъде изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазването, което ще се проведе на 10 март,

Виж как отпразнуваха 3 март в българското посолство в Берн

По случай Националния празник на Република България, Посолството в Берн организира прием и отбеляза празника тържествено в една от най-представителните зали на града в присъствието на повече от 400

Медиана: Ако изборите бяха сега, ББЦ нямаше да са в парламента

Съотношението на политическите сили е почти същото както преди предсрочните парламентарни избори. Това показва проучване на обществените нагласи, проведено през миналата седмица по време на дебатите