Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Доктор измамник от Тайланд завлякъл онкоболни българки с много пари

Българки, отишли да се лекуват в Тайланд, попаднаха в измамна схема. Ева Иванова и Татяна Василева са само част от потърпевшите, съобщава bTV. 15 дни в неизвестност и в шок - това е преживяла

Таско Ерменков: БСП не е давала съгласие за подписване на споразумение с „Уестингхаус”

Нито Изпълнително бюро на БСП, нито ПГ е давала съгласие за подписване на споразумение с „Уестингхаус” за 7-блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви пред журналисти народният представител от Коалиция за

Марковски: Борисов завежда нови дела срещу Бареков

"Бойко Борисов завежда нови дела срещу Николай Бареков". Това съобщи от ефира на "Нова телевизия" адвокат Марин Марковски. "Лидерът на „България без цензура“ може да не е знаел,

Димитър Аврамов останал без чанта, откраднал я бивш съпартиец

Бившият депутат от "Атака" Димитър Аврамов остана без документи и дори ключове от дома си, след като чантата му беше открадната от стаята на парламентарната група на националистите в парламента,