Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Цяла България празнува утре Деня на Кирил и Методий

Цяла България ще празнува утре Деня на Кирил и Методий. Началото на тържествата в София ще бъде дадено от общоградско шествие. То тръгва от президентството в 10.30 сутринта.

С „Върви народе възродени” музиканти изпратиха пътниците на Терминал - 2

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" зарадваха пътниците,

Вижте как дипломат е паркирал неправилно (Снимки)

За неправилно паркиране на автомобил на дипломат, алармира Григор Малинов на личната си страница във фейсбук.  "Често коли на американското посолство паркират неправилно на тротоара на улица

Конят Абърдийн, с който спасяваха хора в наводнено село, обича да се къпе в Тунджа

“На снимката ще липсва само конят Абърдийн!”, каза премиерът Бойко Борисов, когато бе поканен да се включи в общата снимка на всички достойни българи за 2015 г.

Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

Притегателно място за все повече вярващи става Германският манастир “Св. Иван Рилски”, който е метох на Зографската обител в Света гора. Камбанария ще се вдигне до края на годината в обителта на 5 км

Цялата седмица дъжд и хлад, чак в края хубаво време

Почти цялата седмица ще е с валежи и ще е по-хладно. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. В събота и неделя времето е коренно различно в двете половини на страната.

Най-стария препис от “История славянобългарска” вадят за 24 май

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президенството ще отвори врати за граждани и ще покаже най-стария препис на “История славянобългарска” - Котленския,