Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Японското посолство: Правителството ни няма да отстъпи пред натиска на тероризма

На 20 януари в 15 часа японско време по интернет се появи видео-клип, качен от самопровъзгласилата се за Ислямска държава терористична организация ISIL, в който се анонсира,

Разследване показа: Над 100 тона мини, предназначени за завода в Горни Лом, пътували през страната без знаци и неохранявани

Над 100 тона мини, предназначени за взривилия се завод за боеприпаси в Горни Лом, са преминавали по пътищата на страната без обозначителни знаци и слабо охранявани.

Майката, за която се твърди, че хвърлила бебето си от покрив, го е изродила сама

Родители на психично болна жена от дупнишкото село Червен брег се оплакали в полицията, че дъщеря им, заедно с новороденото си бебе е изчезнала от къщи, съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил.

150 шофьори и 80 пешеходци с глоби само за два дена

150 шофьори са наказани заради бясно каране само за два дни в София. Това показва равносметката на столичните катаджии след старта на извънредната масирана акция на КАТ по пътищата заради растящия

Жена хвърли бебето си от покрива на къща в дупнишко село

42-годишна жена хвърли бебето си от покрива. Инцидентът стана преди малко в дупнишкото село Червен брег, съобщава struma.bg. Трагедията хвърли в шок жителите на селото.

Изключиха от ДПС бившия търновски депутат Хасан Хаджихасан, всявал разкол

Областното ръководство на ДПС в Търново изключи от партията бившия депутат Хасан Хаджихасан. На заседанието, проведено в петък, всички активисти гласували единодушно за отстраняването му.

Официално: Детската Евровизия ще се проведе в България

Генералните директори на БНТ и БНР – Вяра Анкова и Радослав Янкулов, както и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтонр,