Грипна епидемия след Нова година

Снимка Архив

Острите дихателни инфекции се стрелнаха нагоре след седмици затишие, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Заболяемостта през последната 48-а седмица на наблюдението е над 105 на 10  000 души, но грипен вирус все още не е изолиран. Стартът на епидемията може да се очаква след Нова година.

Най-много болни от грип и остри респираторни инфекции отчитат от Ловеч - почти 175 на 10  000, Пазарджик - 158, Русе - 145, Бургас - 143, София - 105.

В момента повалят вируси, подобни на грип, уточниха лекари. Изолирани са коронавируси и риновируси. Всеки 3-и случай на дихателна инфекция се дължи на коронавирус, останалите вируси участват в по-малка степен и не отговаря на истината твърдението, че циркулира грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ.
Инфекцията с коронавирус протича с много силни болки в гърлото, като може да пострадат и ушите. Първоначално липсва хрема, а е възможно и въобще да не се появи.

Човек лесно може да се заблуди, че започва грип, и да вземе антивирусни лекарства, които обаче не са ефективни в случая. Температурата е около 38 градуса. След вирусното начало често се стига до ангини, които обикновено се дължат на стрептококи. Риновирусите пък причиняват силна хрема и възпаление на очите. Наблюдението на болните в 29 страни сочи ниска активност на грипните вируси за момента според данните на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести. Грипни вируси тип А са доказани във Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Испания. Повишено е и разпространението на респираторно-синцитиален вирус, който е опасен за най-малките, защото може да предизвика белодробни усложнения.

Високи дози витамин С, цинк, магнезий и селен са нужни за добро състояние на имунитета преди грипната вълна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Сняг вали в Югозападна България

Сняг вали в Югозападна България. Къщите в Благоевградско осъмнаха с бели покриви. Макар и крехка, снежната покривка зарадва жителите на зимния ни курорт Банско, съобщава Нова тв.

Д-р Желю Желев: Иван Костов е себичен човек, който трудно става за обща работа

 Не изключвам в никакъв случай Иван Костов да е правил такива номера (да дърпа конците на ДСБ - б.р.), казва д-р Желю Желев в интервю за "24 часа". През годините много негови дела и поведение в

Природозащитници срещу ловци и стопани заради вълците

План за защита на вълците у нас сблъска природозащитници с ловци и стопани. Видът е застрашен, затова от Сдружение за дива природа „Балкани” предлагат мерки,

Тризнаци се родиха в Токуда

Тризнаци проплакаха за първи път в Родилно отделение на Токуда. Бебета се родиха през една минута от 8.53 до 9 без 5 сутринта след оперативно раждане,

Патриотите се втвърдиха, ще свалят доверието от кабинета май

Патриотите втвърдяват позицията си спрямо правителството след назначаването на заместника на Корман Исмаилон в НПСД - Веселин Пенев за областен управител на София.

Причините българите да пътуват в чужбина са гостуване, образование или спорт

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през октомври 2014 г. формират пътуванията с цел гостуване, обучение,

Плевнелиев почете паметта на българските войници, загинали в Първата световна война

Държавният глава Росен Плевнелиев почете паметта на българските войници, паднали по време на Първата световна война, предаде "Фокус". Президентът Росен Плевнелиев положи венец пред Паметника на