При чести и внезапни позиви за уриниране потърсете уролог

Снимка: Архив

Неволното изпускане на урина е често срещан проблем, който засяга и двата пола, но по-често жените. Заболяването, което медицината нарича уринарна инконтиненция, е добило и още едно наименование - срамежлив пикочен мехур. Защото повечето от пациентите изпитват неудобство и се срамуват да потърсят лекарска помощ.

Стрес инконтиненцията се характеризира с изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежест. Тя се дължи на отслабване на мускулатурата на тазовото дъно - най-често след раждане и в период на менопауза (поради пониженото ниво на естрогените). При мъжете стрес инконтиненцията възниква често след отстраняване на простатата. Лечението може да бъде с медикаменти, които поддържат мускулния тонус на тазовото дъно. Прилага се и една безопасна неоперативна процедура - поставяне на т.нар. платна (мрежички), които укрепват пикочния мехур.

Най-честа причина за изпускането на урина е свръхактивният пикочен мехур. Този вид инконтиненция се характеризира с внезапни, чести и силни позиви за уриниране и трудното им удържане. Лечението се провежда с медикаменти, които трябва да се вземат минимум 6 месеца, за да имат ефект.

При неврогенната инконтиненция нарушената функцията на пикочния мехур е следствие на инфекции, тумори, наследствени невропатии. Тя е най-разпространена след 50-годишна възраст, но се среща и сред млади хора. Лечението е с алфаблокери и други медикаменти.

Изпускането на урина от смесен вид обикновено съчетава неврогенната и стрес инконтиненцията. Засегнати са по-често мъжете. Някои получават и т.нар. хипотоничен пикочен мехур, който е отпуснат и разтегнат заради консумацията на големи количества бира или газирани напитки.

Според лекарите е нормално човек да ходи по малка нужда на 3-4 часа през деня, а нощно време - един път. По-честото уриниране говори за проблем и за необходимостта човек да се консултира с уролог. А при изпускане на урина не бива да отлагате преглед при специалист.

Страницата подготви ТАТЯНА ЕНЕВА, Всичко за семейството

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Не излизайте на открито неподготвени

Дали защото ние се изнежихме, или природата се промени, но все повече хора имат кожни проблеми щом излязат на открито, или сменят обичайната обстановка.

Жена с 10-килограмов тумор оперираха във Варна

Кистозна формация от яйчников прокизход бе извадена при операция на 65-годишна жена във Варна, съобщиха от АГ болницата във Варна, цитирани от "Петел". Туморът е бил над 10-килограмов.

Най-модерните и здравословни храни

 И тази година киноата си остава най-модната храна, информира Foodpanda в изследване на тенденциите в здравословното хранене. Тя е изключително полезна с високо си съдържание на калций, желязо,

Трифала - билкова формула на 4000 г. за стомашно-чревния тракт

ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии-Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно,

Тибетски капки - индивидуален подход при лечението на тежки болести

Напоследък има доста продукти, които се предлагат като „Тибетски капки” и поради големия интерес към темата д-р Симеонова разказва любопитната история на капките и подробно разяснява приложението и

Уникална методика за здраве и дълголетие прилагат руски холистични експерти в Родопите

Александър Кундос и Ирина Митрофанова разказват за Центъра за безлекарствени здравни процедури, изграден в партньорство с екипа на Еко хотел Здравец Готови ли сте за живот без болести и без

Отслабвай според твоя дизайн

Индивидуално решение за всеки тип тяло и метаболизъм  Според специалисти ендокринолози – начинът, по който се оформя тялото се контролира от нашите хормони.