При чести и внезапни позиви за уриниране потърсете уролог

Снимка: Архив

Неволното изпускане на урина е често срещан проблем, който засяга и двата пола, но по-често жените. Заболяването, което медицината нарича уринарна инконтиненция, е добило и още едно наименование - срамежлив пикочен мехур. Защото повечето от пациентите изпитват неудобство и се срамуват да потърсят лекарска помощ.

Стрес инконтиненцията се характеризира с изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежест. Тя се дължи на отслабване на мускулатурата на тазовото дъно - най-често след раждане и в период на менопауза (поради пониженото ниво на естрогените). При мъжете стрес инконтиненцията възниква често след отстраняване на простатата. Лечението може да бъде с медикаменти, които поддържат мускулния тонус на тазовото дъно. Прилага се и една безопасна неоперативна процедура - поставяне на т.нар. платна (мрежички), които укрепват пикочния мехур.

Най-честа причина за изпускането на урина е свръхактивният пикочен мехур. Този вид инконтиненция се характеризира с внезапни, чести и силни позиви за уриниране и трудното им удържане. Лечението се провежда с медикаменти, които трябва да се вземат минимум 6 месеца, за да имат ефект.

При неврогенната инконтиненция нарушената функцията на пикочния мехур е следствие на инфекции, тумори, наследствени невропатии. Тя е най-разпространена след 50-годишна възраст, но се среща и сред млади хора. Лечението е с алфаблокери и други медикаменти.

Изпускането на урина от смесен вид обикновено съчетава неврогенната и стрес инконтиненцията. Засегнати са по-често мъжете. Някои получават и т.нар. хипотоничен пикочен мехур, който е отпуснат и разтегнат заради консумацията на големи количества бира или газирани напитки.

Според лекарите е нормално човек да ходи по малка нужда на 3-4 часа през деня, а нощно време - един път. По-честото уриниране говори за проблем и за необходимостта човек да се консултира с уролог. А при изпускане на урина не бива да отлагате преглед при специалист.

Страницата подготви ТАТЯНА ЕНЕВА, Всичко за семейството

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Пиенето на витамини на таблетки увеличава опасността от рак и сърдечни заболявания

Пиенето на витамини вреди повече, отколкото помага и увеличава опасността от рак и сърдечни заболявания, съобщава британският вестник "Мирър". Американски учени анализираха изследвания по темата от

Трифала-билкова формула на 4000 години регулира стомашно-чревния тракт

ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии -Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно,

Кои растения пречистват въздуха у дома

Някои от растенията обаче отделят летливи органични съединения, които не са полезни за човешкия организъм. Затова при избор на стайно растение, трябва да се информираме добре дали е подходящо за

Щастието мирише на ... пот и чисти чаршафи

Хората могат да си предават положителни емоции благодарение на миризмата на собствената си пот, сочат резултатите от изследване, публикувано в изданието Psychological Science.

"Живот без рак": Джиесемът причинява 15 вида мозъчни разстройства

Прекомерното говорене по телефона може да доведе до няколко мозъчни разстройства, 3 от които са тежки болести. В днешно време е почти втора природа да имаш клетъчен телефон или смартфон пред себе си.

Има надежда за зрението и при тежки увреждания

Има тежки увреждания на зрението, които са предизвикателство за специалистите и от десетилетия учените продължават безуспешно да търсят решения за облекчаването им.

Амигос Б17 - приятел в битката за живот

Мъдрият приятел от природата, който разчиства дефектните клетки Още китайците асоциират кайсията с 2 неща: обучението и медицината. Легендите разказват,