Депутат от ГЕРБ с империя в интернет

Един от най-младите депутати в ГЕРБ е горд с играта, която е създал. По нея са запалени геймъри от цял свят. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И ЛИЧЕН АРХИВ

Може ли сам човек да създаде империя? При това без да е Юлий Цезар? Може.

“Империята” е средновековна компютърна игра, преведена на 22 езика и играна вече 4 г. от стотици хиляди хора в над 100 държави от цял свят.

Създателят на тази популярна игра обаче е българин. След като е построил империята си във виртуалното пространство, 31-годишният депутат от ГЕРБ Доброслав Димитров сега гради такава и в политиката.

Смело може да бъде определен като вундеркинд - взел е средното си образование за 2 години - от 8-и клас в математическата гимназия в Плевен успява да се приравни направо в 12-и клас в САЩ, закъдето заминава по програма за обмен на ученици и студенти. Годината е 1994 г., той е на 16 г. и се оказва съвсем сам в американско приемно семейство в град Клеърмор, Оклахома. Справя се лесно. Отличник е и бързо наваксва пропуснатите предмети за тези 3 г., които е прескочил. И след една година вече не само е завършил среднотоси образование, но е и студент по бизнес администрация с профил финанси в Оклахома.

Решава обаче, че не иска да живее в чужбина, и след завършването си през 1999 г. се прибира в България. Не е сам - води си от САЩ съпруга. Сара вече знае перфектно български, а семейството е нараснало с две момиченца - на 3 г. и на 7 месеца.

При завръщането му в родината преди 10 г. първата му работа е да изкара казармата.

В САЩ гледат с голямо уважение на човек, който е служил в армията, затова сам пожелах да бъда войник, разказва Доброслав. Веднага след уволнението му със съпругата му захващат частен бизнес и правят верига компютърни клубове.

През 2005 г. обаче младият мъж взема решение, което преобръща живота му - да създаде компютърна игра. Самият той обича стратегическите компютърни игри и военната история. Затова решил да създаде “Империята”.

Това не е проста компютърна игра, а виртуален свят, изживяване, нещо като втори живот, казва създателят й. А в сайта на играта - www.imperiaonline.org, я представя така: “Това е свят от времето преди ерата на барута. Това е епохата на острието, дългия лък и бойния кон. Време на политически интриги, средновековни битки, крепостни обсади с катапулти, тежки конници. Времена на легендарни пълководци, които прекършват приказно богати кралства. Времена на мощни съглашения, биещи се помежду си за доминация в света.”

Играта дава възможност за проекция на самите нас във виртуалния свят - човек може да е благороден, но и жесток, може да създава, но и да руши и убива, разказва Доброслав. Хубавото е, че всеки сам избира какъв да е, без това да оказва кой знае какво влияние на околните. Е, с изключение на самите геймъри, които така се вживяват във виртуалния си живот, че приемат всичко много лично.

Геймдизайнът е сравнително нова професия не само у нас, но и по света. Нишата за този тип игри в интернет се разработва от 2001 г. В САЩ в последните няколко години вече има и такава специалност в университетите. Доброслав вземал пример от “Цивилизацията” на Сид Майер - гениално постижение, в което най-известният геймдизайнер в света е симулирал развитието на цивилизацията.

За да създаде човек такава игра, трябва да има много познания за това как работи едно общество: как функционират икономиката и социалните отношения. Задачата е трудна, но пък много интересна. За да създаде “Империята”, той изчел купища литература за средновековната икономика - кое колко е струвало, колко жито са произвеждали от декар, колко земя му е необходима на фермер, за да се издържа въобще. Днес чете основно енциклопедии, които му помагат да развива игрите.

В началото били двама - Доброслав е дизайнер на играта, неин архитект. А партньорът му Мони Дочев е програмист - т.е. главен инженер. Днес в екипа им работят около 30 души.

“Империята” си има истинска дипломация - има съюзници и приятелства, но се водят и войни, има предателства, шпионаж. Има и икономика - ако играчът иска силна армия, трябва първо да развие добре икономиката си. Ако има твърде рано голяма армия, няма да може да я издържа...

Играта започва от една точка за всички - управител на малко селце. Който иска да стане император, започва да го развива. Ако строи ферми, работниците ще се увеличават. Ако прави армия, населението и прирастът намаляват.

Покрай играта Доброслав се научил да управлява и държавен бюджет, защото всяко село си има икономика, която има вътрешен продукт и ако вземе грешно решение, може дая срине. Така човек ще унижощи за нула време нещо, което е градил 2-3 месеца в свободното си време.

Всяка игра е с продължителност от 4 месеца до 1 година. Периодично се отварят нови светове, за да може играчите, които започват по-късно, да са с равен старт.

Разликата между виртуалния и реалния свят? Виртуалният свят е по-справедлив - стартът е еднакъв, както и правилата, по които ще се съревновавате със съседите, обяснява Доброслав. Фирмата му дори е създала сложен софтуер, с който следи за нарушения на геймърите, за да пази играта най-честно.

“Империята” е най-популярният му продукт, но фирматаму е създала още 3 игри. Подобна е “Галактическа империя”, която обаче се развива в бъдещето. Световната борба за контрол над петрола пък се пренася в интернет чрез “Глобални войни”. Най-новата игра е “Имперски герой”, в която обикновеният поданик се стреми да стане герой.

Игрите са достъпни в интернет напълно безплатно. За най-запалените геймъри има платени опции по желание - по-удобно меню за навигация, предимство в производството на ресурси. Но няма ниво, в което да не можеш да продължиш да играеш и безплатно.

Депутатът смело твърди, че в България няма конкуренция, а се мери със западни фирми. Не смятам, че имаме конкуренция, имаме колеги - светът е над 7 млрд. жители, има над 1 млрд. компютри в интернет, казва Доброслав.

Едва 10% от играчите ни са българи, останалите са от цял свят - румънци, поляци, турци, бразилци, италианци, испанци, португалци, изброява той. Признава, че най-трудно е пробиването в САЩ, защото там пазарът е много развит, американците са презадоволени. Но не отрича, че фирмата му реализира добри печалби.

Играта ни е като държава с 200 000 гласоподаватели, с чиито мнения и желания трябва да се съобразяваш, защото ако не им хареса това, което правим, има къде другаде да отидат, разсъждава Доброслав.

Днес е в политиката, защото смята, че това е логичното продължение на живота му. Личният ми избор бе да се върна в България, имам бизнес и създавам към икономиката на страната ни работни места. Гордостта му е, че за него работят висококвалифицирани млади хора, които ще останат в България, защото са реализирани и добре платени. Иначе компютърните специалисти са тези, които най-бързо заминават в чужбина.

Ако искаме нещо да променим, не можем да не участваме активно в обществения живот. Не може заради това, че на всеки поотделно са му добре нещата, да казваме - да се оправят другите. За да си успял на едно място, сигурно имаш качества да успееш и на друго. Това е логичният завършек на това, което правя, убеден е депутатът.

Тайното му хоби е астрономията - много искал да работи като астроном, но решил, че е по-практично все пак да избере финанси. Моделирал дървени кораби и средновековни обсадни машини, ракети. Сега имам всичко за хобитата си, но не и време да се занимавам, коментира Доброслав с тъга. Тренирал е лека атлетика и баскетбол, но покрай децата, работата и политиката днес време за хоби и спорт не му остава.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 20

Сортирай по:

1
Безплатно било, нищо НЕ е безплатно. Играя толкова други онлайн игри, предимно чужди. В никоя обаче не ти налагат да си купуваш Премиум или Орден на пътешественика, за разлика от Империален герой, срещу скромните 12 лв./месец. Вали, гърми - ти си плащаш 12 лв всеки месец. Защото ако не си ги купиш - играта става доста неприветлива към теб. Трябва да изчакаш САМО няколко часа да се предвижи героят ти от точка А до точка Б. И през този период те засипват с подсказки колко хубаво би било ако станеш Премиум.

1
Ами аз като поп си купувам диаманти и в последствие разбирам как някой си познат на админите имал 5000 диаманта без пари или как се превземат акаунти ще пиша в ГЕРБ за да видят какъв лицемер и алчен мошеник е това момче и как се гаври с хората.... и предлагам всеки който е пострадал да го направи защото ние в България сме свикнали да си мълчим и да ни тъпчат, да ни крадат и разни некадърници да се опитват да играят

1
НИКОГА НЕ Я ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Админите и собствениците са от ГЕРБ!!! Интересуват ги само парите. Който снася диаманти и внася пари може да играе с 20 акаунта. Бихме се 10 човека от съюз Bulgaria с целия сървър. Всички чужденци играеха с диаманти 1 година. Всеки от тях е налял поне по 300-400 евра за цялата ера. За гилдии, подаръци, премиум. Подариха ни няколко слаби акаунти и видяхме за какво става въпрос. Докладвах постоянно за мултита и нередности в играта. Затвориха само 20 мултиакаунта. Другите ги оставиха за да се наливат с пари собствениците на играта. Админите чакат да избием войската на някое мулти и той да се модне и тогава евенуално го затваряха, ако се превърне в каса. НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА ИМПЕРИЯ ОНЛАЙН!!!

0
НИКОГА НЕ Я ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Админите и собствениците са от ГЕРБ!!! Интересуват ги само парите. Който снася диаманти и внася пари може да играе с 20 акаунта. Бихме се 10 човека от съюз Bulgaria с целия сървър. Всички чужденци играеха с диаманти 1 година. Всеки от тях е налял поне по 300-400 евра за цялата ера. За гилдии, подаръци, премиум. Подариха ни няколко слаби акаунти и видяхме за какво става въпрос. Докладвах постоянно за мултита и нередности в играта. Затвориха само 20 мултиакаунта. Другите ги оставиха за да се наливат с пари собствениците на играта. Админите чакат да избием войската на някое мулти и той да се модне и тогава евенуално го затваряха, ако се превърне в каса. НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА ИМПЕРИЯ ОНЛАЙН!!!

-1
НИКОГА НЕ Я ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Админите и собствениците са от ГЕРБ!!! Интересуват ги само парите. Който снася диаманти и внася пари може да играе с 20 акаунта. Бихме се 10 човека от съюз Bulgaria с целия сървър. Всички чужденци играеха с диаманти 1 година. Всеки от тях е налял поне по 300-400 евра за цялата ера. За гилдии, подаръци, премиум. Подариха ни няколко слаби акаунти и видяхме за какво става въпрос. Докладвах постоянно за мултита и нередности в играта. Затвориха само 20 мултиакаунта. Другите ги оставиха за да се наливат с пари собствениците на играта. Админите чакат да избием войската на някое мулти и той да се модне и тогава евенуално го затваряха, ако се превърне в каса. НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА ИМПЕРИЯ ОНЛАЙН!!!

2
НИКОГА НЕ Я ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Админите и собствениците са от ГЕРБ!!! Интересуват ги само парите. Който снася диаманти и внася пари може да играе с 20 акаунта. Бихме се 10 човека от съюз Bulgaria с целия сървър. Всички чужденци играеха с диаманти 1 година. Всеки от тях е налял поне по 300-400 евра за цялата ера. За гилдии, подаръци, премиум. Подариха ни няколко слаби акаунти и видяхме за какво става въпрос. Докладвах постоянно за мултита и нередности в играта. Затвориха само 20 мултиакаунта. Другите ги оставиха за да се наливат с пари собствениците на играта. Админите чакат да избием войската на някое мулти и той да се модне и тогава евенуално го затваряха, ако се превърне в каса. НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ ТАЗИ ИГРА ИМПЕРИЯ ОНЛАЙН!!!

14
Тоз господин Димитров си е чиста проба печелбар-бизнесмен . Но в България вече е нормална практика бизнесмен - депутат.Тя лакомията си е човещинка. Мен ако питате такива като този трябва публично да бъдат бесени , в името на демокрацията и Апостола, защото ако знаеше за какво е загинал горкия пак щеше да организира Комитет за освобождение.

0
За игрта ще кажа че е средно ниво ,сравнение с подобни браузър игри от европа. Но за администрацията на играта и на форума мога само да кажа че се е върнала към тоталитарния режим . В форума биват премахвани,заключвани,редактирани и т-н теми от модераторите само защото на тях или на приятелите им в играта не им харсват . В самата игра админстрацията е ужасна .Наказват се хора за уж нарушени правила ,без никакви доказателства и обеснения С две думи много е жалко човек от уж демократична партия да позволява на подчинените си да се отнасят така с потребителите на продукта който той поднасая. Играта губи все повече потребители докато накрая самия депутат ще се принуди да я спре поради финансови причини защото не е обърнал внимание на адмистрацията и ръководството на продукта си .Жалко но самата истина

0
играта е добра но админите са безхаберни и овчедушни.особено има един админ крум,тоя се изживява като господ.има враждебно отношение към играчите и недай си боже имате проблем само ще си изхабите нервите с него.аз лично повече няма да играя и основната и единствена причина е враждебното и подигравателно отношение на админите.като гледам бг световете все повече оредяват,познавам поне 10 играчи които се отказаха заради несправедливи решения и всемане на страна от админите.така че ако искате да не си хабите нервите с разни психари по добре не играйте.

0
Neznam koi e sazdatel i koi ne e, no li4no az sam se zael, i natrupal dostata4no danni, i Moderatorite znaqt tova, v igrata stavat ne4uvani ma6inacii, i sa angajirani kato moderatori, hora s nikakavi poznania v oblasta na Java script, HTTML i .tn.t admini sa edna kamara, kompleksirani neuda4nici, koito se 4udqt kak da se dokajat , s malko um. Problemite na igra4ite v igrata se podminavat, otgovaria se uklon4ivo, i obiknoveno s opravdanieto.....,, ako ne6to ne vi haresva,, obarnete se kam sobstvenicite na igrata''- kogato poelh da polu4a kordinati, ili linia za vrazka, mi kazaha , 4e nemoe li da ni osiguriat vrazka, e????? kakvo pravim????? Tipi4nata cigana za BG dai na ....... i im gledai seira!!! Dano sobstvenika 4as po skoro razbere, 4e nito Lady Black , nito Krum, nito koito i da e ot tezi li4nosti si var6i rabotata kakto triabva.Re6ili sme da zavedem delo

1
Аз пък съм работил за тази фирма и тея са такива измамници, че няма на къде, всичко е една скапана реклама и това е. Дизайнер бил, глупости всичко се рисува от друга фирма извън тяхната.

0
всичко е прекрасно, но дали някой си спомня повода идеята и причината за създаването на “Галактическа империя”. да ви подсетя с отговора: една измама и шега.

0
Да живее демокрацията г-н Доброслав Димитров.Ако и в страната наложите същите правила каквито има във вашите форуми http://forum.imperialhero.org/bg/index.php?topic=1968.0 ще сте достоен носител на фамилията Димитрови,от рода на Георги Димитров и после другаря Тодор Живков.Тъкмо тогава няма да можем да пишем за вас.Вестник 24 часа - помогнете.Благодаря ви,надявам се че поне тук мнението ми няма да бъде изтрито,както във форумите на г-н депутата и няма да ми бъде отнет достъпа.

0
Играта като замисъл е добра но и доста обсебваща... Аз лично играх 2 ери в БГ светове и за нищо на света не бих играл повече в тези реалми! Изказвам разочарованието си от админите които раздават правосъдие както им скимне и по тяхно осмотрение без да е подплатено с правилата на играта! Дори не те осведомяват за какво те наказват... Апела ми е: играйте в международните ако искате да е честна играта....

-2
Играта като цяло е със страхотен замисъл и на мене лично много ми харесва на 17 години сам и рядко се запалвам по игри във реално време но напоследък много проблеми и бъгове започнаха да излизат наяве + старите неразбории пораждат не само хаус във играта ами направо необуздана анархия ! Всеки честен играч се опитва да се нагоди според обстановката но до колко и той ще остане честен като вижда как играе срещу програми или срещу играчи точили ресурс и тем подобни ! Та имам питане вие господин Димитров като сасдател на играта няма ли да и обърнете малко повече внимание защото какъв е смисъла да имате игра като както е тръгнало няма да имате играчи ............

0
Най-добрата реклама за играта са самите играчи . Но едва ли са много тези които да е препоръчат на някого вече . Бе хубава игра доста време , а сега е един хаус . Хаус породен от хората потдържащи играта , твърдящи че играчите са им виновни за всики бъгове които откриват и естествено не се оправят . Не играчите правят играта помия , а самата игра кара играчите да са такива . Играта Ви ни прави такива !!!

0
Истината е че екипът на играта се е захванал с нов проект, който изглежда не по силите им и старата класическа империя онлайн е поизоставена. Справка - форума на играта.

0
A знае ли г-н Димитров какви безобразия стават в играта?Явно вече е изтървал контрола.Пример-играя тази игра вече 2 год.Интересна е,да.Обаче акаунта ми беше изтрит за да не преча на някого който праща здраво SMS-i...Просто те махат когато станеш неудобен.Модераторите ми казаха че съм направил някакво нарушение,после се оказа че не съм,но грешката не беше поправена...Нека депутата да влезе във форума на създадената от него игра и да види за какво става въпрос.Ще се хване за главата.Ника ми там е asparuh...

0
A знае ли г-н Димитров какви безобразия стават в играта?Явно вече е изтървал контрола.Пример-играя тази игра вече 2 год.Интересна е,да.Обаче акаунта ми беше изтрит за да не преча на някого който праща здраво SMS-i...Просто те махат когато станеш неудобен.Модераторите ми казаха че съм направил някакво нарушение,после се оказа че не съм,но грешката не беше поправена...Нека депутата да влезе във форума на създадената от него игра и да види за какво става въпрос.Ще се хване за главата.Ника ми там е asparuh...

-3
Браво на момчето. Такива хора ни трябват в България!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...