ПРОДУКТИ
артишок - 3 бр.
замразен микс зеленчуци - 1 кг
пресни домати - 350 г
маслини - 100 г
чесън - 5-6 скилидки
зехтин - 70 мл
копър - 1/3 връзка
сол - 2 ч.л.
моркови - 100 г
боровинки (пресни или замразени) - 50 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Доматите се нарязват, леко се посоляват и се капва на всяко резенче по малко зехтин. Запичат се на 100° до готовност.
Маслините се намачват до спукване на ципата и се овкусяват с чесън. Тарикатлъкът е при задушаването на микса от замразени зеленчуци - броколи, царевеца, грах и т.н., да им се запазят естественият цвят и витамините. Затова не се варят във вода, а се задушават, както са замразени, със зехтин и сол в тенджера под капак. Не се слага вода! Разбъркат се често.
Артишокът се почиства отгоре и отвътре (виж снимката долу). Заедно с морковите, направени на тънки лентички с картофобелачка, се попарва във вода с лимон и сол.
Платото се сглобява в зависимост от дизайнерските виждания на готвача - това е моят вариант. Декорира се с копър и пресни боровинки. Ако са замразени, се задушават заедно със зеленчуците.
КОЙ ГОТВИ
"Вече сме в пост, затова ви предлагам тези задушени зеленчуци, наречени "Чужда жена", макар по този начин да "нарушавам" една божа заповед. Чуждата жена е винаги по-хубава и по-желана от собствената", шегува се майсторът готвач Данчо Боев. Той е командвал кухнята на японския хотел "Ню Отани", обиколил е света с круизни кораби, хранил е българските дипломати в Министерството на външните работи. Рецептите му разкриват тънкости, известни само на професионалните кулинари.
Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. През тези седмици наблегнете на ястия, подходящи за пости.