Задушени зеленчуци “Чужда жена”

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

артишок - 3 бр.

замразен микс зеленчуци - 1 кг

пресни домати - 350 г

маслини - 100 г

чесън - 5-6 скилидки

зехтин - 70 мл

копър - 1/3 връзка

сол - 2 ч.л.

моркови - 100 г

боровинки (пресни или замразени) - 50 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Доматите се нарязват, леко се посоляват и се капва на всяко резенче по малко зехтин. Запичат се на 100° до готовност.

Маслините се намачват до спукване на ципата и се овкусяват с чесън. Тарикатлъкът е при задушаването на микса от замразени зеленчуци - броколи, царевеца, грах и т.н., да им се запазят естественият цвят и витамините. Затова не се варят във вода, а се задушават, както са замразени, със зехтин и сол в тенджера под капак. Не се слага вода! Разбъркат се често.

Артишокът се почиства отгоре и отвътре (виж снимката долу). Заедно с морковите, направени на тънки лентички с картофобелачка, се попарва във вода с лимон и сол.

Платото се сглобява в зависимост от дизайнерските виждания на готвача - това е моят вариант. Декорира се с копър и пресни боровинки. Ако са замразени, се задушават заедно със зеленчуците.

КОЙ ГОТВИ

"Вече сме в пост, затова ви предлагам тези задушени зеленчуци, наречени "Чужда жена", макар по този начин да "нарушавам" една божа заповед. Чуждата жена е винаги по-хубава и по-желана от собствената", шегува се майсторът готвач Данчо Боев. Той е командвал кухнята на японския хотел "Ню Отани", обиколил е света с круизни кораби, хранил е българските дипломати в Министерството на външните работи. Рецептите му разкриват тънкости, известни само на професионалните кулинари.

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. През тези седмици наблегнете на ястия, подходящи за пости.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 4

Сортирай по:

0
Имам едно запитване, как в загрятата мазнина се поставят замразените зеленчуци, нямали много да пращи?

0
Браво,г-н Боев,достоен отговор!!!И много полезно,малцина знаят тези факти.

0
Уважаема г-жо Димитрова, Отностно вашия коментар ви отговарям следното: За артишока - преди 9-ти септември в района на село Садово са се отглеждали аспержи и артишок, след 9-ти септември тъй като това е буржоазна храна всичко това е изкоренено. Един предприемчив италианец отглегда нашия вид аспержи в Италия от което е направил цяла индустрия. Тези зеленчуци са били познати на градското съсловие на България, а за това че нямате познания по историята на зеленчукопроизводството в нашата страна моля не обвинявайте вестника. В България в зоологическата градина има маймуни, които ги хранят с банани, които не виреят никъде в България. Ваш Данчо Боев

0
Цитат:"Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. " Много интересно от кой край на България е майстора готвач, та Артишокът да се отглежда там за традиционни ястия. Ставате смешни, както и с пицата на баба Бонка, която е просто питка със сирене. Пиците също не са традиционни за България; а италианците биха онемели от почуда пред новия вид пица, който сте измислили. Бъдете реални с рубриката си.

Добави коментар

Добави коментар

Палачинки от тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Соленки с тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Вита баница със сирене

Вашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Сладкиш с кафе и топчета от извара

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър