Разложка капама

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Кой готви: Бойка Асиова е журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ

1 кг свинско месо

1/2 кг телешко месо

1 пиле или две големи бутчета

кървавица

суджук

малко сланина

1-2 глави кисело цвекло

кисело зеле

3 чаши ориз

1 чаша бяло вино

СЪВЕТИ

Капамата е задължителното ястие за Коледа, или Божик, както викат на християнския празник в цяло Разложко. Затова е нормално капамевото гърне е за 10-15 човека. Яде се гореща. Вари тихо и дълго, зелето дава своя сок, месата също и оризът не остава жаден. В Разложко киселото зеле се налага с венци от сух копър и сминдух, затова не се слагат други подправки. Върви с черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът.

Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата "зашепне", след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Религиозен календар за 26 ноември

Преп. Алипий Стълпник. Преп. Яков Отшелник. Св. Стилиан Пафлагонийски Още преди да се роди, съдбата на Алипий била предопределена - да служи на Бога. Поверили го на еп. Теодор, който го ръкоположил з

На 26 ноември рожден ден имат

Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС Емилия Антова, журналистка Иван Чепаринов, шахматист Мартин Минков, журналист Нено Петканов, журналист, онлайн редактор на Trud.bg Росица

Религиозен календар за 25 ноември

Св. Климент, архиеп. Охридски. Св. Климент, папа Римски. Св. Петър, еп. Александрийски Св. Климент бил от знатен род. Той служел на апостол Петър и от него бил поставен за епископ на Рим. Заточен би

На 24 ноември рожден ден имат

Ангелин Балсамаджиев, режисьор и сценарист Проф. д-р Веселин Брезин, ректор на Лесотехническия университет Диана Любенова, актриса Красимир Цигуларов, журналист Пламен Нунев,

На 23 ноември рожден ден имат

Проф. Божидар Козарев, скулптор Бюнямин Хасан, бивш депутат О.р.полк. Димо Димов, бивш председател на легия “Раковски” Маргарита Ралчева, журналистка,

Днес максималните температури до 10°

Над Западна България ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността над Софийското поле и по долината на река Струма, съобщиха от Националния институт по метеорология и

Честит рожден ден на Самуил Огнянов

Днес рожден ден има Самуил Огнянов, редактор в отдел "Бизнес". Желаем му здраве и дълголетие. Той е човекът, на когото вестникът разчита за точни преценки на българския бизнес. Честито и наздрав

ОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби