Разложка капама

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Кой готви: Бойка Асиова е журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ

1 кг свинско месо

1/2 кг телешко месо

1 пиле или две големи бутчета

кървавица

суджук

малко сланина

1-2 глави кисело цвекло

кисело зеле

3 чаши ориз

1 чаша бяло вино

СЪВЕТИ

Капамата е задължителното ястие за Коледа, или Божик, както викат на християнския празник в цяло Разложко. Затова е нормално капамевото гърне е за 10-15 човека. Яде се гореща. Вари тихо и дълго, зелето дава своя сок, месата също и оризът не остава жаден. В Разложко киселото зеле се налага с венци от сух копър и сминдух, затова не се слагат други подправки. Върви с черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът.

Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата "зашепне", след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

На 1 септември рожден ден имат

Д-р Людмила Емилова, диетолог, основател и ръководител на медицински център Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН Йордан Бакалов, директор на служба “Военна информация”,

Домати с кашкавалена панировка

Продукти: 3 средно големи домата, 150 г твърд кашкавал, 2 яйца, 2 суп. лъж. майонеза или сметана за готвене, 1-2 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене,

Религиозен календар за 31 август

Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица. Св. свщмчк Киприан, еп. Картагенски. Св. Генадий, патриарх Константинополски Честният пояс на Св. Богородица бил пренесен от Ерусалим в Цариград и

На 31 август рожден ден имат

Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ, бивш депутат Проф. д-р Стоян Миланов, директор на “Пирогов” Любослав Пенев, футболна звезда, бивш селекционер на България Проф.

На 30 август рожден ден имат

Димитър Цонев, журналист и тв водещ Александър Кадиев, актьор и тв водещ Бисер Троянов, съдия във ВКС Виктория Петрова, журналистка Илия ел Фелеки, шеф на рекламна агенция КИВИ Дарин и Деян Ангелови,

Религиозен календар

13 Неделя след Петдесетница. Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски. Пренасяне честните мощи на св. Александър Невски На 30 август 1724 г.

Честит рожден ден на Ралица Даскалова

Днес рожден ден празнува шефът на отдел “Бизнес” Ралица Даскалова. Тя ръководи и екип, който организира успешните дебати на вестник “24 часа” по най-горещите теми на България. Честито и наздраве!

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби