Разложка капама

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Кой готви: Бойка Асиова е журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ

1 кг свинско месо

1/2 кг телешко месо

1 пиле или две големи бутчета

кървавица

суджук

малко сланина

1-2 глави кисело цвекло

кисело зеле

3 чаши ориз

1 чаша бяло вино

СЪВЕТИ

Капамата е задължителното ястие за Коледа, или Божик, както викат на християнския празник в цяло Разложко. Затова е нормално капамевото гърне е за 10-15 човека. Яде се гореща. Вари тихо и дълго, зелето дава своя сок, месата също и оризът не остава жаден. В Разложко киселото зеле се налага с венци от сух копър и сминдух, затова не се слагат други подправки. Върви с черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът.

Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата "зашепне", след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Религиозен календар

Светла събота. Преп. Йоан. Св. мчк Виктор Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеството и израснал под непосредственото

Замразен спанак с ориз на фурна

Необходими продукти: спанак - 0.5 кг замразен на кубчета пасиран (за 3 порции), ориз - 1 ч.ч., лук - 1,5 глава кромид, олио, сол - на вкус, черен пипер - на вкус, смлян босилек - 1/2 ч.л.

Утре! Честит рожден ден на Румяна Денчева

Днес рожден ден празнува Румяна Денчева от отдел “Бизнес” на в. “24 часа”. Тя е финансист №1 на вестника и като такъв описва професионално всички действия на “колегата си” Владислав Горанов,

На 17 април рожден ден имат

Анна Цолова, тв водеща Васил Филипов, енергиен експерт Венцеслав Димитров, икономист и политик Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика Камен Алипиев-Кедъра,

Религиозен календар

Светли петък. Живоприемни източник. Преп. Симеон Персидски През IV век срещу християните в Персия започнало жестоко гонение. Персийският цар Сапор ги подозирал в измяна,

Религиозен календар

Светли четвъртък. Св. мчци Агапия, Ирина и Хиония По времето на император Диоклетиан в Рим живеели три благочестиви девойки - Агапия, Хиония и Ирина, подложени на мъчения заради вярата им.

На 16 април рожден ден имат

Венцислав Върбанов, бивш депутат и министър Веселин Тодоров, музикант Проф. д-р Владко Мурдаров, езиковед и преводач Иво Инджев, журналист, бивш директор на БТА Кеазим Исинов, художник Мартин Заимов,

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби