56-и набор в пенсия на 65 години

Мъжете, родени през 1956 г., са първият набор, който ще се пенсионира на 65 г. Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че през 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график за плавно повишение на пенсионната възраст. Крайната цел е мъжете да достигнат 65 г., уточни той. Изчисленията покават, че първите, които ще се трудят по-дълго, са мъжете, родени през 1956 г., защото през 2021 г. те ще станат на 65.

Сега според кодекса за социално осигуряване задължителната възраст за излизане в заслужен отдих за мъжете е 63 г. По изключение те вземат пенсия на 65, ако не им стига стаж. Все още няма яснота дали жените ще гонят същата летва. Сигурно е обаче, че те спират работа поне на 63 г.

Вариантите за промени в пенсионната система ще се представят след 20 януари догодина, когато стартира широк обществен дебат по темата, каза Младенов.

През 2011 г. се очаква да падне и таванът на пенсиите, за да се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си възнаграждения. Възрастните, които вземат до 200 лв. пенсия, ще получат коледна добавка 25 лв. Днес правителството гласува решението. По думите му те щели да се дадат от държавния бюджет за 2010 г.

Според Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзора на НОИ обаче парите, празничното плащане ще се вземат от резерва на НОИ за 2010 г. Това било рисково, особено в период на криза. Плащанията били 40% от резерва на института.

"Парите са от бюджета за 2010-а, но от резервните средства, които са отделени за гарантиране на пенсиите в случай,че нещо стане", обясни той. А в година като 2010-а това не било от най-невъзможните неща. Целият героизъм, че няма да се дава 13-а заплата на чиновниците бил безпочвен, защото трябвали пари за пенсионерите.

Тотю Младенов потвърди, че в средата на годината синдикати, работодатели и държава ще договорят по-високи размери на минималната заплата, както и на най-ниската и на социалната пенсия. Мерките, взети от правителството, щели да осигурят по-високи приходи в бюджета и след юли ресурсът щял да се преразпредели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Цветанов кани на своя юбилей с "бюлетина" с номер 50

Зам.-председателят на ГЕР Цветан Цветанов празнува тематично 50-годишния си юбилей. Поканата за гостите на празненството му е под формата на бюлетина с номер 50, съобщи bTV.

Йордан Цонев: Цветан Василев е управлявал банката си като финансова пирамида

Източването на КТБ е в такива колосални размери и по толкова брутален начин, че каквото и да кажеш за това е слабо. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев и член на временната комисия,

Борисов: Спирам обществена поръчка за кетъринг на „Авиоотряд 28“

Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във "Фейсбук".

Убитата Леонтиева довела сина си Никита в България, за да му даде европейско образование

Детският омбудсман на Русия Павел Астахов съобщи в Туитър още подробности за семейството на Анна Леонтиева и сина й Никита, които бяха намерени убити в България.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Неделино

Смолянският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов, съобщи Нова тв. Сред основните мотиви на съда са, че ако той остане на длъжност,

Калфин: 57 години е средната възраст на пенсиониране за миналата година

Масово хората се пенсионират по болест. Това показват анализите, които правим. Тук идва място на темата за ТЕЛК-овете, но това ще се коментира още с министър Москов.

Главсекът на МВР: Още не знаем категорично дали убитите са Анна и Никита

"Пуснахме снимките на Никита Леонтиев и майка му Анна Леонтиева в медиите, защото има голяма степен на вероятност те да са жертви на тежко престъпление.