56-и набор в пенсия на 65 години

Мъжете, родени през 1956 г., са първият набор, който ще се пенсионира на 65 г. Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че през 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график за плавно повишение на пенсионната възраст. Крайната цел е мъжете да достигнат 65 г., уточни той. Изчисленията покават, че първите, които ще се трудят по-дълго, са мъжете, родени през 1956 г., защото през 2021 г. те ще станат на 65.

Сега според кодекса за социално осигуряване задължителната възраст за излизане в заслужен отдих за мъжете е 63 г. По изключение те вземат пенсия на 65, ако не им стига стаж. Все още няма яснота дали жените ще гонят същата летва. Сигурно е обаче, че те спират работа поне на 63 г.

Вариантите за промени в пенсионната система ще се представят след 20 януари догодина, когато стартира широк обществен дебат по темата, каза Младенов.

През 2011 г. се очаква да падне и таванът на пенсиите, за да се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си възнаграждения. Възрастните, които вземат до 200 лв. пенсия, ще получат коледна добавка 25 лв. Днес правителството гласува решението. По думите му те щели да се дадат от държавния бюджет за 2010 г.

Според Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзора на НОИ обаче парите, празничното плащане ще се вземат от резерва на НОИ за 2010 г. Това било рисково, особено в период на криза. Плащанията били 40% от резерва на института.

"Парите са от бюджета за 2010-а, но от резервните средства, които са отделени за гарантиране на пенсиите в случай,че нещо стане", обясни той. А в година като 2010-а това не било от най-невъзможните неща. Целият героизъм, че няма да се дава 13-а заплата на чиновниците бил безпочвен, защото трябвали пари за пенсионерите.

Тотю Младенов потвърди, че в средата на годината синдикати, работодатели и държава ще договорят по-високи размери на минималната заплата, както и на най-ниската и на социалната пенсия. Мерките, взети от правителството, щели да осигурят по-високи приходи в бюджета и след юли ресурсът щял да се преразпредели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

ДАНС и ВСС при Кунева в съвет Антикорупция (Обзор)

ДАНС и Висшият съдебен съвет ще имат представители в национален съвет за антикорупция, който ще води вицепремиерът Меглена Кунева. Това реши правителството, като създаде искания от вицепремиера съвет.

Външно обяви омачкан дрескод за охрана на посолствата ни (Снимки)

Обява на външното министерство за избор на фирма, която да ушие нови униформи на охранителите на дипломатическите ни мисии зад граница, залага на странен дрескод.

Електронните здравни карти - готови до края на годината

Електронните здравни карти, заложени в здравната реформа на министър Петър Москов, ще бъдат готови в края на 2015 година. Това заяви в студиото на БНТ1 Москов.

Цветанов се срещна с група немски журналисти, стипендианти на Фондация Ханс Зайдел

България е част от голяма и силна Европа. Тя е важна за сигурността и стабилността на Европа. Това каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред проф.

Митов: Македония бързо трябва да излезе от кризата

"Вчера, когато бяхме в Тирана, за да поемем председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, много ясно пред всички държави казахме,

Мъж е в реанимация, влак го блъсна на ж.п. линия в Бургас

Влак блъсна 55-годишен мъж на ж.п. линията в района на квартал „Долно Езерово” в Бургас. Човекът е закаран в МБАЛ-Бургас. Няма пряка опасност за живота му, съобщава Фокус. Той е бил в близост до ж.п.

Плевнелиев: Проблемът с Гърмен е социален, но и политически

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички.