56-и набор в пенсия на 65 години

Мъжете, родени през 1956 г., са първият набор, който ще се пенсионира на 65 г. Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че през 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график за плавно повишение на пенсионната възраст. Крайната цел е мъжете да достигнат 65 г., уточни той. Изчисленията покават, че първите, които ще се трудят по-дълго, са мъжете, родени през 1956 г., защото през 2021 г. те ще станат на 65.

Сега според кодекса за социално осигуряване задължителната възраст за излизане в заслужен отдих за мъжете е 63 г. По изключение те вземат пенсия на 65, ако не им стига стаж. Все още няма яснота дали жените ще гонят същата летва. Сигурно е обаче, че те спират работа поне на 63 г.

Вариантите за промени в пенсионната система ще се представят след 20 януари догодина, когато стартира широк обществен дебат по темата, каза Младенов.

През 2011 г. се очаква да падне и таванът на пенсиите, за да се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си възнаграждения. Възрастните, които вземат до 200 лв. пенсия, ще получат коледна добавка 25 лв. Днес правителството гласува решението. По думите му те щели да се дадат от държавния бюджет за 2010 г.

Според Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзора на НОИ обаче парите, празничното плащане ще се вземат от резерва на НОИ за 2010 г. Това било рисково, особено в период на криза. Плащанията били 40% от резерва на института.

"Парите са от бюджета за 2010-а, но от резервните средства, които са отделени за гарантиране на пенсиите в случай,че нещо стане", обясни той. А в година като 2010-а това не било от най-невъзможните неща. Целият героизъм, че няма да се дава 13-а заплата на чиновниците бил безпочвен, защото трябвали пари за пенсионерите.

Тотю Младенов потвърди, че в средата на годината синдикати, работодатели и държава ще договорят по-високи размери на минималната заплата, както и на най-ниската и на социалната пенсия. Мерките, взети от правителството, щели да осигурят по-високи приходи в бюджета и след юли ресурсът щял да се преразпредели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Роднинската връзка дава предимство при назначаване в парламента

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите.

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините за момента. Това съобщиха пред „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Очаква се обаче разваляне на времето в следобедните часове,

Вицпрезидентът на КНСБ: Безумна е идеята на Москов за осигуряването

Безумна е идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права. За данъците задната дата е 5 години. Няма как за здравните осигуровки да е 15 години.

Съпругата на Андрей Луканов: С дъщеря ми Ани бяхме вкъщи, когато го убиха (Обновена)

Когато убиха Андрей Луканов, вкъщи бяхме с дъщеря ми Ани. Аз й казах, че сa стреляли по баща й. Това разказа съпругата на Луканов Лилия Герасимова пред bTV. „Раздрусана съм след 1990 година.

10 забавни факта от историята на бельото

През вековете горните дрехи се променят. Долните - още повече. Списание "Обекти" показва 10 забавни факта от историята на бельото. 1. Някои коренни жители на Северна Америка,

Патриарх Неофит оглавява литургия в "Св. Александър Невски"

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Василиевата Света Литургия за Православна неделя в патриаршеската катедрала "Св.

Мъж е починал при катастрофа на магистрала Тракия край Вакарел

Мъж е починал при катастрофата на автомагистрала "Тракия" при 22-23 км, след разклона за Вакарел в посока София. Това съобщиха пред "Фокус" от ОД МВР-София. Сигналът е подаден в 05.46 часа.