56-и набор в пенсия на 65 години

Мъжете, родени през 1956 г., са първият набор, който ще се пенсионира на 65 г. Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че през 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график за плавно повишение на пенсионната възраст. Крайната цел е мъжете да достигнат 65 г., уточни той. Изчисленията покават, че първите, които ще се трудят по-дълго, са мъжете, родени през 1956 г., защото през 2021 г. те ще станат на 65.

Сега според кодекса за социално осигуряване задължителната възраст за излизане в заслужен отдих за мъжете е 63 г. По изключение те вземат пенсия на 65, ако не им стига стаж. Все още няма яснота дали жените ще гонят същата летва. Сигурно е обаче, че те спират работа поне на 63 г.

Вариантите за промени в пенсионната система ще се представят след 20 януари догодина, когато стартира широк обществен дебат по темата, каза Младенов.

През 2011 г. се очаква да падне и таванът на пенсиите, за да се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си възнаграждения. Възрастните, които вземат до 200 лв. пенсия, ще получат коледна добавка 25 лв. Днес правителството гласува решението. По думите му те щели да се дадат от държавния бюджет за 2010 г.

Според Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзора на НОИ обаче парите, празничното плащане ще се вземат от резерва на НОИ за 2010 г. Това било рисково, особено в период на криза. Плащанията били 40% от резерва на института.

"Парите са от бюджета за 2010-а, но от резервните средства, които са отделени за гарантиране на пенсиите в случай,че нещо стане", обясни той. А в година като 2010-а това не било от най-невъзможните неща. Целият героизъм, че няма да се дава 13-а заплата на чиновниците бил безпочвен, защото трябвали пари за пенсионерите.

Тотю Младенов потвърди, че в средата на годината синдикати, работодатели и държава ще договорят по-високи размери на минималната заплата, както и на най-ниската и на социалната пенсия. Мерките, взети от правителството, щели да осигурят по-високи приходи в бюджета и след юли ресурсът щял да се преразпредели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Няма официална информация, че българи са участвали в „Ислямска държава"

Няма официално постъпила информация, която да потвърждава, че българи са участвали в така наречената организация „Ислямска държава”. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ и член на комисията

Стимулантите изместиха хероина

- Д-р Райчева, какви са тенденциите в употребата на наркотици у нас? - От няколко години се наблюдават промени в употребата на наркотици. Променят се веществата и начинът на тяхната употреба.

Борят се за живота на младата майка, нападната от бивш съпруг, лежал в затвора

27-годишната жена, намушкана над 10 пъти в бургаския квартал "Славейков" от бившия си съпруг, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Бургас пред Фокус.

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", кола изхвърча от пътя

Тежка катастрофа е станала на 10 км преди разклона за Стара Загора на магистрала "Тракия", видя репортер на "24 часа онлайн". Кола е изхвърчала от пътя и се е обърнала по таван в посока София.

Микробус помете моторист във Враца, рокерът бере душа

Нова тежка катастрофа с моторист е станала преди минути във Враца. Млад мъж с "Ямаха" e в болница, след като е бил пометен от микробус. Инцидентът е станал на Оряховското шосе,

Тревата ще спаси туризма

Как да върнем усмивката на лицето на българина България е тъжна държава. В световния индекс на щастието ние сме на 138-о място от общо 158 държави. Пълна скръб...

Янаки Стоилов захапа Калфин, скочи и на Станишев

Унищожително изказване направи зам.-шефът на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов късно снощи в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3. Той открито нападна вицепремиера Ивайло Калфин.