Покрекло от Лесидрен

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. Задават се Йордановден и Ивановден. С какво да изненадаме гостите?

ПРОДУКТИ

1-2 кг крехко шарено месо от врата на прасето

зрял лук

черен и червен пипер, сол на вкус

кисело зеле - на половината на месото

червени чушки от туршия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

От врата на прасето се изрязва около един, може и два килограма, крехко месо - шарено, с малко тлъстичко по него. Нарязва се на малки парчета и се загрява в плитък съд. Прибавя се нарязаният зрял лук, посолява се и се бърка.

Нарязва се около една чинийка кисело зеле и се прибавя към месото. Месото при всички положения трябва да е повече от зелето. Поръсва се с черен и червен пипер. Пече се върху огъня до пълната готовност на месото. Сервира се задължително топло.

Има и втори вариант. Вместо зеле се нарязват червени чушки от туршия, бъркат се и се пекат заедно с месото.

Забележка: Много е забавно самото име на ястието. Най-вероятно произлиза от "крехко месо", но тъй като в този край звукът "х" е строго забранен, то може би се е получило "по-кре'ко".

КОЙ ГОТВИ

"Предлагам едно странно, но много вкусно празнично ястие. Научил съм го от бай Сава от Лесидрен, Тетевенско. Когато се съберат колачите и прочетат смъртната присъда на прасето, бай Сава вече е приготвил типичната тукашна греяна ракия. В джезвето е препечена захар и върху нея се излива сливовата ракия. От нея пият всички "палачи" и разфасоват прасето.

Аз самият съм доктор на обущарските науки, лекувам болните обувки на българина и се забавлявам понякога в кухнята", ни пише Николай Радлов от София.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

На 28 април рожден ден имат

Проф. Ангел Станков, цигулар Проф. д-р Анда Палиева, музиковед Атанас Ташков, депутат Доц. д-р Виолета Димитрова, специалист по пренатална медицина Димитър Бойчев, депутат Лилана, поппевица Доц.

Религиозен календар

Св. свщмчк Симеон, брат Господен по плът Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил сродник на Христос, а не негов брат. Той бил син на Клеопа - брат на Йосиф Обручник, и брат на свети ап.

Днес рожден ден имат

Александър Томов, бизнесмен, бивш президент на ЦСКА Ариф Агуш, бивш депутат Владимир Карамазов, актьор Георги Андреев, бивш депутат Акад. Георги Милошев, геофизик Калин Милчев,

Религиозен календар

3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици. Св. свщмчк Василий, еп. Амасийски Император Линикий бил привлечен от красотата на Глафира, прислужница на императрица Констанца.

Днес рожден ден имат

Антония Първанова, лидер на НДСВ, бивш евродепутат Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор на България Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас Георги Денков,

На 25 април рожден ден имат

Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Георги Близнашки Иглика Иванова, юрист, бивш депутат Проф. Маргарита Младенова, театрален режисьор,

Картофи с гъби и сметана

Продукти: 8 картофа, 400 г гъби, 4 скилидки чесън, 4 вр. магданоз, 5 суп. лъжички растително масло, 300 мл. сметана, морска сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Подгответе продуктите.

хороскопОвенТелецБлизнациРакЛъвДеваВезниСкорпионСтрелецКозирогВодолейРиби